Különleges tiramisu torta, csokoládés tortalappal, liszt nélkül!
Sokan úgy gondolják, hogy a tiramisu csak az eredeti recept alapján készítve az igazi, viszont nem mindenki szeretne nyers tojásos krémet fogyasztani. A babapiskóta helyett csokoládés tésztára kerül a krém, a tésztában nincs liszt, ezért olyan ínycsiklandó! Ha szereted a tiramisut, de kipróbálnál egy ínycsiklandóbb receptet, ezt érdemes megkóstolnod!
Hozzávalók:
- 110 g vaj
- 110 g csokoládé (az étcsokoládé a legjobb)
- 3 tojás
- 100 g cukorral egyenértékű édesítő
- 8 g kakaópor
- csipet só
A krémhez:
- 2 tojássárgája
- 100 g cukorral egyenértékű édesítő
- 12 g kukoricakeményítő (eredeti recept), érdemes helyette tápiókakeményítőt használni
- 1 evőkanál vaníliaaroma, vagy valódi vanília őrlemény
- 1 evőkanál instant kávépor
- 5 g zselatinpor
- 2 evőkanál víz
- 240 ml habtejszín (laktóz és cukormentes)
- 160 ml tej
A tetejére:
Elkészítés:
A tésztát készítjük el először: egy 20 cm átmérőjű tortaformát előkészítünk és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A csokoládét a vajjal együtt egy tálba tesszük és vízgőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk kicsit hűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk és a tojássárgájákat egyenként a csokoládéhoz keverjük.
Hozzáadjuk a kakaóport és a csipet sót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lassan hozzáadjuk az édesítőt. A habot óvatosan a csokoládés krémhez adjuk és összekeverjük.
A masszát a tortaformába kanalazzuk és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a kávékrémet:
A tojássárgáját az édesítővel felverjük, majd hozzákeverjük a keményítőt és lassan beleöntjük a meleg tejet, csomómentesre keverjük.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük. Mikor besűrűsödik, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a vaníliaaromát és az instant kávéport, hagyjuk hűlni.
A zselatint feloldjuk a vízben és lassú tűzön megmelegítjük, de nem forraljuk, majd a krémhez öntjük és jól összekeverjük.
A tejszínhabot felverjük és a hideg kávékrémhez keverjük.
A krémet a kihűlt lapra kanalazzuk és eligazítjuk rajta. Fóliával lefedjük és 4 – 5 órára hűtőbe tesszük.
Egy kés segítségével leválasztjuk a tortát a sütőformáról, majd lekapcsoljuk a forma oldalát. A tésztát felemeljük, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és tálcára tesszük.
Kakaóporral meghintjük, majd szeleteljük.
Forrás: ketkes.com