Vegán szabolcsi darás töltöttkáposzta
Magam is szabolcsi gyerek lévén, igazán megörültem ennek a csodás receptnek. A darás töltöttkáposzta az egyik kedvencem és ebben a formában igazi csemege!
Baroness, a recept megalkotója így ír a szabolcsi töltöttkáposzta receptjéről:
"A másik "ütős" és kedvelt receptem szabolcsi csajsziként ez a fajta reform, de ízvilágában és kinézetében teljesen autentikus fajta töltött káposzta... és nem csak nekem, hanem sok ismerősöm, barátom kéri, hogy ilyet készítsek nekik. Ugyanakkor a tradicionális magyar konyha iránti elkötelezett ismerőseimet is ezzel szoktam "érzékenyíteni". Bekajálják."
Veganuári szabolcsi darás töltött káposzta- Pataki tálban sütve
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 200 g kukoricadara
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 dl hifegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 ek fűszerpaprika
- 5 dl paradicsomlé (házi)
Elkészítés
A Pataki tálat vízbe áztatjuk. A káposzta torzsáját kivágjuk, a leveleket forró vízben 1-2 perc alatt levelenként megabáljuk. Ha kihűlt, a vastag gerezdjeit levágjuk, a nagyobb leveleket megfelezzük.
A töltelékhez egymás után a sárgarépát, a zellert aprítógépben morzsalékossá aprítjuk, a hagymákat az olajjal pépesítjük. A kukoricadarát vízben átmossuk és lecsöpögtetjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a csípős és a fűszerpaprikával valamint 1/2 dl paradicsomlével összedolgozzuk.
Púpos evőkanálnyi töltelékkel tölcsér alakban megtöltjük a káposzta leveleket. A kimaradt, illetve a kicsi leveleket szálasra vágjuk. A cserépedény aljára rászórjuk az apró káposztát és belerétegezzük a töltötteket.
Felöntjük vízzel és a maradék paradicsomlével, hogy ellepje a tölteléket és meghintjük 1 teáskanál sóval. Ha szeretjük, kevés chilipelyhet is szórhatunk rá. Lefedjük, hideg sütőbe toljuk és légkeveréssel 2,5- 3 órán át 160-170 fokon pároljuk. Tálalás előtt még fél óráig a sütőben pihentetjük. Ízlés szerint (vegán) tejföllel tálaljuk.
A receptet és a fotót köszönjük Mányik Mariannának!