Sütőtökös túrótorta, tészta nélkül!
A sütőtök hatalmas kedvencünk, ezért a süteményekhez is felhasználjuk. Eddig csak egyszerű pitéket készítettem belőle, de mióta ezt megkóstoltuk, másra nem is vágyik a család! Káprázatos íze van és nem kell piskótát sütni hozzá!
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 500 g tehéntúró (jó, ha laktózmentes)
- 2 tojás
- 100 g cukrot helyettesítő édesítőszer (tetszés szerint több)
- 1 evőkanál tápiókaliszt
- 25 g mák
A sütőtök krémhez:
- 500 g főtt sütőtök pürésítve
- 2 tojás
- 70 g cukrot helyettesítő édesítőszer
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál tápiókaliszt
A szószhoz:
- 100 g tejföl
- 100 g főtt sütőtök pürésítve
- 30 g cukrot helyettesítő édesítő
- 1 tojás
Elkészítés:
A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, hozzákeverjük a mákot. Aki nem szereti, kihagyhatja belőle.
A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat, a tápiókát, az édesítőt és a citromhéjat hozzákeverjük a langyosra hűlt sütőtökhöz.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük. A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni. Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig amíg elérünk a széléig.
Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva. 170 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.
A szósz hozzávalóit összekeverjük.
Kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, még 7 percre visszatesszük a sütőbe.
Mikor lehűlt, lekapcsoljuk a forma oldalát és szeleteljük.
Jó étvágyat!
A recept és a képek forrása a www.ketkes.com oldal