Ízes sültzöldség krémleves
Akár vegán módon is elkészítheted. Mind a két változatban egy csodás melengető leves a végeredmény. Az ízesítés is szabadon variálható.
Hozzávalók
- 30 dkg sárgarépa
- 30 dkg karalábé
- 20 dkg zeller
- 4 db halványító zeller
- 0.5 db póréhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 l zöldség alaplé
- 2 dkg tejmentes margarin
- 200 ml kókusztej
- 200 ml növényi tejszín (rizs)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db zellerlevél
- petrezselyem ízlés szerint
- curry por ízlés szerint (madras)
- kurkuma ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- római kömény ízlés szerint
- koriander ízlés szerint
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk és azonos nagyságú karikákra/kockákra daraboljuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, sózzuk, borsozzuk, chilipehellyel és olívaolajjal összeforgatjuk, majd 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt pirulásig sütjük. Kivéve, keveset félreteszünk a tálaláshoz.
Pici olívaolajon megpirítjuk a felszeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a sült zöldségeket, az alaplevet, a petrezselyem- és zellerzöldet (nálam fagyasztott) és a kókusztejet.
Fűszerezzük a kurkumával, a curryvel és egy csipet római köménnyel, majd kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
Botmixerrel pépesítjük, majd a rizstejszínnel is összefőzzük. Ha szükséges, utána sózzuk.
A meghagyott sült zöldséggel és szárított korianderrel megszórva tálaljuk.
Köszönjük a receptet és a fotót Mányik Mariannak!