A sörélesztő elképesztő élettani hatása
A sörélesztő egy egysejtű, mikroszkopikus méretű gombaféle, amelyet - ahogy az a nevéből is kiderül - alapvetően a sörgyártás folyamán használnak.
A sörélesztő abban különbözik a többi élesztőtől, hogy komlón, vagy csíráztatott árpán (azaz malátán) tenyésztik, majd ezt a tenyészetet hőkezelik. Mivel a csírázó magvak nagyon sok tápanyagot tartalmaznak, így a sörélesztő gombák is nagyon értékes táptalajon nevelkednek.
1 evőkanál (15 gramm) sörélesztő pehelyben van 8 gramm fehérje, 3 gramm rost, 6 gramm szénhidrát. Ebből látható, hogy kimagasló a fehérjetartalma.
A sörélesztőnek főleg a B-vitamin-tartalma jelentős, ezért nagyon jó folsav (B9-vitamin) forrás.
Ezen kívül van benne kálium, króm, réz és szelén is. Ezek a tápanyagok, a testünk számára jól hasznosuló, aminosavakhoz kötött formában vannak jelen a sörélesztőben.
A sörélesztő erősíti az immunrendszert (szelén), segíti a vércukorszint szabályozását (króm), segíti az idegrendszer működését (kálium és B1-vitamin).
Mivel a sörélesztőnek magas a rosttartalma, ezért előnyösen hat a bélflórára is.
A sörélesztő bátran fogyasztható, mert nincs erjesztő képessége.
Pehely formában a napi ajánlott mennyiség 1-2 evőkanálnyi, amit célszerű a napi főétkezésekre elosztani. Jól hozzákeverhető turmixokhoz, vagy salátaöntetekhez, illetve jól fogyasztható leveles salátára szórva.
KIPRÓBÁLNÁD A SÖRÉLESZTŐ PELYHET?
ITT TALÁLSZ GLUTÉNMENTESET!
Fogyaszd egészséggel! Salátákra, húsételekbe, ragukba isteni!