Retró adalékanyag az USA-ból
Köztudomású, hogy az élelmiszeripar sokféle adalékanyagot használ fel a különféle termékeinek az előállítása során a konzervektől kezdve a pékárukon át a tejtermékekig.
A xantángumi az egyik leggyakoribb ilyen anyag. Tudj meg többet róla!
Adalékanyagok az élelmiszeriparban
Az élelmiszer-adalékanyagokat elsősorban technológiai okokból kerülnek felhasználásra az élelmiszeriparban. Az adalékanyagok többek között azért kerülnek felhasználásra, hogy velük megőrizzék vagy javítsák a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét vagy emészthetőségét.
Bizonyos adalékanyagok, például emulgeátorok nélkül egyes élelmiszerek egyáltalán nem lennének előállíthatók, mert a bennük levő víz és zsír (olaj) elválna egymástól, míg más anyagok, például a lisztkezelőszerek vagy a csomósodást gátlók megkönnyítik egyes termékek előállítását, megint mások, például a színezékek és az ízanyagok az eladhatóságot javítják.
Mi az a xantángumi?
A xantángumi is egy élelmiszer-adalékanyag, ami valójában poliszacharid, amit egy baktériumfaj állít elő a cukor erjesztésekor. Jellemzően stabilizátorként és sűrítőszerként használják úgy, hogy a folyadékokból gélszerű sűrűséget hoznak vele létre, amit aztán a termékhez adnak, hogy javítsa annak az állagát.
Ennek megfelelően a xantángumit gyakran tartalmazó termékek közé tartoznak a szószok, salátaöntetek, gluténmentes pékáruk és tejtermék-helyettesítők.
A csomagoláson az összetevők között előforduló E415 a xantángumi megfelelője.
A xantángumit az USA-ban állította elő Allene Rosalind Jeanes és kutatócsoportja, és a gyártását először a Kelco Company kezdte el Kelzan néven az 1960-as évek elején.
Jótékony hatásai
A xantángumi egy vízben oldható rost, ami felszívja a vizet, miközben végighalad az emésztőrendszeren, és lassítja az emésztést. Ez azt is jelenti, hogy nem szolgáltat tápanyagot vagy kalóriát. Az élelmi rostok közé tartozva segít táplálni a bélben levő hasznos baktériumokat, és így támogatja az emésztőrendszer általános egészségét.
Segíthet székrekedés esetén is, mivel puhábbá teszi a székletet. Emiatt hasznos lehet a szabálytalan bélmozgásokkal küzdőknek.
A lehetséges hátrányok
A legtöbb ember a xantángumit jól tolerálja, bár olyan kellemetlen tüneteket is okozhat, mint a puffadás, a gázképződés és a laza széklet, hasmenés.
Ritkán előfordulhat xantángumi-allergia is. Ha valakinek súlyos kukorica- vagy szójaallergiája van, akkor érdemes elkerülnie a xantángumival készült termékeket.
Vitalissimo gluténmentes tészták xantángumi nélkül
A Testszerviz gluténmentes kölestésztái nem tartalmaznak xantángumit, csupán köleslisztet, útifű maghéj lisztet és paradicsom-, spenót- vagy fokhagymaport tartalmaznak az ízesítésüknek megfelelően.
1 csomag tészta 2 felnőttnek egy komplett étkezésre elegendő köretet ad ki!
A köles egy ősi gluténmentes gabonaféle, ami a középkortól kezdve hazánkban is népszerű volt. Használata a búzaliszt pékipari felhasználásával visszaszorult, de az utóbbi években ismét népszerű lett gluténmentessége miatt. Magas a rost- és fehérjetartalma.
Kattints ide, és válogass a Testszerviz kölestészta kínálatból!
Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!
Ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!
Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.
A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!
Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!
Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges multivitaminodat és kollagéntermékedet!
Címkép: Image by AlbanyColley on Pixabay.com