Thai zöldcurrys zöldségleves
A zöldségféléket a fűszerekkel játszva-kísérletezve nagyon ízletes formákban készíthetjük el. Manapság szerencsére könnyű hozzájutni akár webáruházakon keresztül is, ráadásul pénztárca barát módon számos különleges zöld- illetve szárított fűszerhez. Ha tovább kísérletezünk a nemzetek konyhái terén, igazi remekműveket, egzotikus finomságokat tálalhatunk belőlük.
Egy hasonló ünnepi kísérleti levesem receptjét osztom most meg a Testszerviz olvasóival. Garantáltan nagyon finom, ízletes, különleges, ízgazdag és nem mellesleg vegán, egészséges.
Boldog, egészségben gazdag új évet kívánok általa mindenkinek!
Thai zöldcurrys zöldségleves
Hozzávalók
- 2 ek curry paszta (zöld)
- 1 szál citromnád
- 1 szál thai bazsalikom
- 1 l zöldségalaplé
- 1 db édesburgonya
- 5 közepes db csiperke gomba
- 5 db kígyóuborka
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 üveg (330 g) bamubsznád
- 100 g üvegtésta
- 1 db lime
- 8 db koktélparadicsom
- 2 ek osztrigaszósz
- 50 ml napraforgó olaj
- 400 ml kókusztej
- 2 ek étkezési keményítő
- só, koriander ízlés szerint
- 3 ek kókuszchips
- 1 ujjnyi galanga gyökér (vagy gyömbér helyette)
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A galanga gyökeret és a fokhagymagerezdeket vékonyan felkarikázzuk. A kígyóuborkát csíkosra hámozzuk, félbevágjuk, a magházát kikaparjuk, felszeleteljük. A gombát szintén szeletekre, a zöldcitromot és a koktélparadicsomot négybe, a vöröshagymát szálasra vágjuk. Az édesburgonyát meghámozzuk és fél cm-es kockákra daraboljuk.
- A wokban az étolajat felforrósítjuk. Rádobjuk a galanga gyökeret és a fokhagymát és átpirítjuk. Hozzáadjuk a zöld curry pasztát, a félbevágott és utána még félbe hasított citromfűnádat és a thai bazsalikom szárát. Az édesburgonyát hozzáadva átpirítjuk. Felöntjük a zöldségalaplével, a kókusztejjel, a gombát, a zöldcitromot, az osztrigaszószt és a bambusznádat is belekeverve roppanósra pároljuk.
- A legvégén 1-2 percig az uborkával, a vöröshagymával és a koktélparadicsommal is átrottyantjuk, a pici vízben feloldott étkezési keményítővel besűrítjük. Ha szükséges, kevés sóval ízesítjük. A tűzről levéve a tetejét korianderzölddel és a felaprított thai bazsalikomlevelekkel megszórjuk.
- Az üvegtésztát a forró, lobogó vízzel leöntjük és 4 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tányérba először kevés tésztát adagolunk, majd a forró levessel felöntjük. A tetejére kókuszchipset is szórhatunk.
Szeretettel küldöm: Marianna
MARIANNA TOVÁBBI KÜLÖNLEGES RECEPTJEIT ITT TALÁLOD!