Somlói galuska cukor és liszt nélkül
Kata legendás somlói galuskája olyan, mint a somlói galuska. Nem egy utánérzet, hanem tökéletes édesség! Nem csak LISZT-, CUKOR- hanem GLUTÉNMENTES is!
Hozzávalók a piskótához:
- 25 dkg cukrozatlan gesztenye massza
- 3 egész tojás
- 1,5 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
- 5 dkg vaj
- Fél teáskanál sütőpor
- 10 dkg durvára vágott mandula vagy dió
Opcionális: mazsola
I. Krémhez:
- 4 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
- Kb 1,5 dl víz vagy tejszín
Opcionális: rumaroma
II. krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 2-2,5 dl tejszín
- Vanília aroma vagy rúd kikapart magja
- 2 evőkanál mascarpone
- 2 evőkanál édesítő (stevia-eritrit)
Elkészítése:
Piskóta:
A tojások sárgáját kikeverem az édesítővel.
A gesztenye masszát a vajjal és a sütőporral krémesre keverem, majd a tojások sárgájával vegyítem
és hozzá adom a durvára vágott diót (áztatott mazsolát)
A tojások fehérjét felverem keményre és óvatosan a masszához keverem.
Sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe teszem és 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm.
Ha megsült megvárjuk, míg kihűl és felkockázzuk.
I. krém:
A kakaóport az édesítővel és a vízzel felolvasztjuk, ha nagyon sűrű még hígítsuk krémes állagura.
II. krém:
A tojások sárgáját kikeverjük az édesítővel, vanília aromával vagy vanília kikapart magjával
Felengedjük a tejszínnel, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
Mikor már nem annyira forró hozzá keverjük a mascaponét.
A tojásos krém felét hozzá keverjük a csokis krémhez, ha nagyon sűrű még hígítsuk (tejszínnel) nem
túl folyékony állagúra.
Ha készen vagyunk a krémekkel és minden kihűlt, akkor poharakban rétegezzük le a hozzávalókat.
Alulra kerül a vaníliás krém, erre a piskóta majd a csoki krém és így tovább.
A tetejére felvert tejszínhabot teszünk és pirított mandula forgácsokkal díszítjük.
Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns
Jó étvágyat hozzá!
TESTSZERVIZELJ ÉS ÉREZD JÓL MAGAD!
ELSŐ LÉPÉS AZ ÉLETMÓDVÁLTÁSHOZ!
|