Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Vitalissimo Egészséges Receptek

Puha, gluténmentes mézeskalács

Gluténmentes
Cukormentes
Karácsony
Egészséges táplálkozás
Testszerviz receptek
Szűrés törlése
Burget Adél
2022.11.11 09:35
Puha, gluténmentes mézeskalács

Puha, gluténmentes mézeskalács, ahogy Adél készítette. Azt gondolta, hogy a tripla adag eltart napokig, aztán megkínálta a vendégeket és pikk-pakk el is fogyott. Valóban puha, illatos és isteni finom. A karácsony íze, illata és hangulata van benne.

Figyelem! Finomsága függőséget okoz...

Az alábbi recept mennyiségei 3 adaghoz íródtak. Természetesen lehet 1 adag is, akkor a mennyiségeket harmadolni kell!

Tripla nagy adaghoz a hozzávalók:

Nagy adag - 3 zacskó éléskamra lisztkeverékből 

Hozzávalók:

  • 600 g (3 zacskó) Éléskamra mézeskalács lisztkeverék
  • 600 g méz (a végén lehet több kell bele)
  • 280 g sütőmargarin, vagy kókuszzsír
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 120 g porcukorral egyenértékű édesítő - stevia, vagy eritrit por (erősségtől függően számítandó)
  • 1 narancs reszelt héja

 

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban jól összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát.
  2. A mézet megolvasztjuk kevés lángon egy lábosban, majd hozzáolvasztjuk a vajat is.
  3. A tálban lévő keverékhez hozzá keverjük az olvadt vajas mézet is.
  4. Végül hozzá tesszük a tojásokat is (2 egész, 2 tojássárgája), a 2 maradék fehérjét félre tesszük egy külön tálba, mert az majd a kiszaggatott mézeskalácsokhoz még kelleni fog.)
  5. Mindent jól összedolgozunk és összegyúrjuk a tésztát.
  6. Ha esetleg nem állna össze gyúrható tésztává, akkor még teszünk hozzá ízlés szerint egy kis mézet vagy vajat.
  7. Ezután letakarva hűtőben pihentetjük 1 éjszakát.

 

Másnap sütés előtt érdemes 2-3 órával korábban kivenni a hűtőből.

Ha esetleg omlós a tészta, nem lehet jól nyújtani, akkor mézet kell még hozzá keverni.

Jó tanács: érdemes kisebb gombócokban nyújtani.  

Ezután már csak a nyújtás és szaggatás van hátra, ehhez én szintén Éléskamra lisztkeveréket használtam. 

Kicsit teszünk ebből a lisztkeverékből a tészta alá, majd sodrófával nyújtjuk. Ezután szaggatjuk, majd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ezután a formák tetejét vékonyan a megmaradt tojásfehérjével megkenjük - ettől puhább és fényesebb lesz.

 

 

Sütés: alul-felül sütés, előmelegítve 160 fokon, kb. 10 percig sütjük. (Hamar megsülnek, sütőtől is függ mennyi ideig kell, ezért érdemes figyelni.

 

Végeredmény



Köszönjük a receptet és a képeket Burget Adélnak!