Puha, gluténmentes mézeskalács
Az alábbi recept mennyiségei 3 adaghoz íródtak. Természetesen lehet 1 adag is, akkor a mennyiségeket harmadolni kell!
Tripla nagy adaghoz a hozzávalók:
Nagy adag - 3 zacskó éléskamra lisztkeverékből
Hozzávalók:
- 600 g (3 zacskó) Éléskamra mézeskalács lisztkeverék
- 600 g méz (a végén lehet több kell bele)
- 280 g sütőmargarin, vagy kókuszzsír
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 2 egész tojás + 2 tojássárgája
- 120 g porcukorral egyenértékű édesítő - stevia, vagy eritrit por (erősségtől függően számítandó)
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
- Egy nagy tálban jól összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát.
- A mézet megolvasztjuk kevés lángon egy lábosban, majd hozzáolvasztjuk a vajat is.
- A tálban lévő keverékhez hozzá keverjük az olvadt vajas mézet is.
- Végül hozzá tesszük a tojásokat is (2 egész, 2 tojássárgája), a 2 maradék fehérjét félre tesszük egy külön tálba, mert az majd a kiszaggatott mézeskalácsokhoz még kelleni fog.)
- Mindent jól összedolgozunk és összegyúrjuk a tésztát.
- Ha esetleg nem állna össze gyúrható tésztává, akkor még teszünk hozzá ízlés szerint egy kis mézet vagy vajat.
- Ezután letakarva hűtőben pihentetjük 1 éjszakát.
Másnap sütés előtt érdemes 2-3 órával korábban kivenni a hűtőből.
Ha esetleg omlós a tészta, nem lehet jól nyújtani, akkor mézet kell még hozzá keverni.
Jó tanács: érdemes kisebb gombócokban nyújtani.
Ezután már csak a nyújtás és szaggatás van hátra, ehhez én szintén Éléskamra lisztkeveréket használtam.
Kicsit teszünk ebből a lisztkeverékből a tészta alá, majd sodrófával nyújtjuk. Ezután szaggatjuk, majd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ezután a formák tetejét vékonyan a megmaradt tojásfehérjével megkenjük - ettől puhább és fényesebb lesz.
Sütés: alul-felül sütés, előmelegítve 160 fokon, kb. 10 percig sütjük. (Hamar megsülnek, sütőtől is függ mennyi ideig kell, ezért érdemes figyelni.
Végeredmény
Köszönjük a receptet és a képeket Burget Adélnak!