Fitt körtés- sós karamellás fehércsoki mousse torta
Fitt körtés- sós karamellás fehércsoki mousse torta
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
- 4 db tojás
- 3 csapott evőkanál eritrit
- ½ cs. sütőpor
- 4 evőkanál mandulaliszt
- 1 csipet só
- Diónyi vaj és + mandulaliszt a tortaforma kikenéséhez
A körtezseléhez:
- 2 db közepes nagyságú körte
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál bourbon vanília kivonat
- 1 evőkanál eritrit
- 1 evőkanál zselatinpor
- 150 ml víz
A fehércsoki moussehoz:
- 200 gr cukormentes fehércsokoládé
- 50 ml növényi tej
- 300 ml habtejszín (cukrozatlan)
- 2 evőkanál eritrit
- 1 evőkanál zselatinpor
- 50 ml víz
A sós karamellhez:
- 2 evőkanál barna nádcukor - lehet helyettesíteni édesítőszerrel
- 100 ml növényi tej
- 1 nagy csipet só
- 100 ml rumos-mandulás fügelekvár vagy más gyümölcslekvár ízlés szerint
- Sótlan pisztácia
Elkészítése:
A 28 cm-es tortaformát kivajazzuk és mandulaliszttel meghintjük. A tojásokat kettéválasztjuk.
A fehérjét csipet sóval félkeményre, majd az eritritet hozzáadva kemény habbá verjük.
A tojássárgákat hozzáadva hólyagosra tovább mixeljük, majd a sütőporral elkevert mandulalisztet óvatosan beleforgatva 180 fokon előmelegített sütőben megsütjük.
A körtezseléhez meghámozzuk a gyümölcsöt és apró kockákra vágjuk. A zselatint 100 ml hideg vízbe beáztatjuk, majd a körtéhez keverve a többi hozzávalóval és még 50 ml vízzel felforraljuk, kihűtjük.
A kihűlt tortalapot megkenjük a rumos mandulás fügelekvárral, majd a kihűlt és kocsonyásodó körtezselét rákanalazva a hűtőben megszilárdítjuk.
A mousse réteghez a fehér csokoládét apróra törjük és ½ dl növényi tej hozzáadásával mikróban felolvasztunk.
A zselatint kb. 50 ml hideg vízbe beáztatjuk. A habtejszínt az eritrittel kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a kihűlt fehércsokit, a mikróban felmelegített, langyos zselatint és a körterétegre simítjuk. Hűtőben ezt a réteget is rádermesztjük.
A sóskaramell öntethez a barna nádcukrot felolvasztjuk, a növényi tejjel felöntjük, sózzuk és cseppfolyóssá főzzük.
A tortáról levesszük a karimát, a kihűlt és megdermedt karamell krémmel bevonjuk, a szélét sótlan, durvára tört pisztáciával díszítjük. Földi cseresznyével (physalissal) koronáztam meg.
Köszönjük a receptet és a képet Mányik Mariannának!
MARIANNA TOVÁBBI RECEPTJEIT ITT TALÁLOD!