Köles quiche
Az első szeptemberi esők megtették a kertemben a hatásukat: burjánzásnak indultak a mangoldbokrok, nőnek a padlizsánok, a tök és cukkini bokrok utolsó virágai zsenge termésekkel lepnek meg. A sok zöld tálcán kínálja magát, hogy összemixelve valami finom, meleg, laktató, egészséges fogásként realizálódjon. Ezúttal kölessel variálva egy vegyes zöldséges, friss sajtos őszi pitét készítettem, melyet -a szokásos francia mámoromban úszva- őszi köles quische-nek kereszteltem el.
Őszi köles quiche (6 adag)
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl) köles
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 3 tojás
- 2 marék mángold
- 1 db kis méretű főzőtök
- 2 db sárgarépa
- 15 dkg friss sajt
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 100 ml növényi tej
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítése:
A kölest átmossuk és kb. 10 percre beáztatjuk, majd 2x-es mennyiségű sós vízben puhára főzzük. Még melegen elkeverjük benne a vajat és langyosra hűtjük.
Hozzáadunk 2 db tojást, amikkel szintén átkeverjük és egy sütőpapírral kibélelt 25x35 cm- es tepsibe egyenletesen elsimítjuk.
A töltelékhez a kókuszzsíron megpároljuk a megmosott és felaprított mangold leveleket a szárával együtt. 3 gerezd fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük.
A végén botmixerrel krémesítjük. A tököt és a sárgarépát almareszelőn lereszeljük, a mangoldhoz keverjük.
Hozzányomjuk a maradék fokhagymát, ráütünk egy tojást, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, a növényi tejet, utána sózunk és borsozunk, belemorzsoljuk a sajt felét és a kölesre simítjuk. A maradék sajtot a tetejére hintjük.
Hőlégkeveréssel kb. 10-15 percig 180 fokon sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Langyosra hűlve tortaszeletekre vágva őszi zöldségekkel, magvakkal megszórva tálalhatjuk.
Szeretettel küldöm, isteni finom!
Mányik Marianna