Minden mentes gesztenyekocka
Imádom a gesztenyét és régebben kedvenc sütim volt a gesztenye kocka.
Mivel életmódot váltottam nem akartam lemondani erről a finomságról, és persze Te se mondjál le róla kedves életmódváltó. Neked is segítek, hogy olyan finomságot készíts magadnak és a családodnak, amit büntetlenül ehetsz.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg mandulaliszt
- 4 M-es bio tojás
- 2 evőkanál 4x erősségű édesítő
- vanília kikapart magja
- 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 20 gramm jó minőségű (nem zsírszegény) kakaópor
- 35 gramm olvasztott kókuszzsír
- Fél dl. kókusztejszín
- csipet só
Gesztenye krém
- 50 dkg cukormentes gesztenyemassza (Maróni)
- 3 M-es bio tojás sárgája
- 1 evőkanál 4x erősségű édesítő
- Fél dl kókusztejszín
- vanília kikapart magja
- rumaroma (ízlés szerint)
- 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- Kezeletlen narancs reszelt héja
Tetejére 3 dl kókusztejszín és kakaópor.
A kókusztejszínt tedd be a mélyhűtőbe míg sütöd a sütit és elkészíted a krémet.
A tészta elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt légkeveréses funkcióban 180 C fokra!
Mérd ki a száraz hozzávalókat!
A mandulalisztbe keverd bele a szódabikarbónát és a kakaóport és a csipet sót!
A tojásokat válaszd ketté!
A sárgáját az édesítővel és a vaníliával robotgéppel keverd simára, majd keverd hozzá az olvasztott langyosra hűlt kókuszzsírt.
Ezután adagold hozzá a mandulalisztet és a kókusztejszínt.
A robotgéppel keverd sima masszává.
Ha ezzel meg vagy, akkor a tojásfehérjét pár csepp citromlével verd kemény habbá.
Fokozatosan keverd a masszához a kemény habot,- vigyázz ne törjed össze,- most már kézzel dogozzál.
Én most ezt egy 18X20 cm-es tepsibe tettem, amit előzőleg kibéleltem szilikonos sütőpapírral.
A tésztát egyenletesen oszlasd el a tepsibe, kicsit ütögesd az asztalhoz, hogy egyenletesen el tudjon terülni.
Mehet a sütőbe kb. 20 perc alatt készre sül (tűpróba)
Közben elkészítjük a gesztenye krémet.
A masszát, amit már előzőleg felolvasztottál tedd a robotgép táljába.
Keverd simára az olvasztott kókuszzsírral, a rumaromával és a narancs héjával.
A tojások sárgáját fél dl kókusztejszínnel és az édesítővel keverd simára, majd lassú tűzön vagy gőz felett főzd sűrűre.
Ha kész keverd langyosra és keverd hozzá a gesztenyemasszához.
Közben ne felejtkezz meg a tésztáról, mert ennyi idő alatt már készre sült, vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt borítsad ki egy lapra és mehet a tetejére a gesztenyekrém.
Míg elkészítjük a habot addig tegyük hűtőbe a sütinket.
Kókuszhab elkészítése
Vegyük ki a mélyhűtőből a kókusztejszínt, ami félig legyen fagyott állapotban.
Magas fokozaton verjük fel 1 teáskanál édesítővel kemény habbá,- kicsit tovább kell verni, mint a tojásfehérjét, legyünk türelmesek!
Ha kész és elég kemény az állaga, legalább 10 percre tegyük hűtőbe.
Mikor minden kihűlt, akkor egyenletesen kenjük a tetejére a habot, majd szórjuk meg kakaóporral.
Recept és fotó: Babos Kata, Testszerviz Konzultáns
Jó étvágyat!
|