Feketekagylós paela
A nyár az utazások, a kikapcsolódás, a feltöltődés, élmények befogadásának időszaka. Az ekkor átélt pillanatokra sokáig meleg szívvel emlékezünk, szép emlékként újra felidézzük őket és boldogságot, nosztalgiát érzünk. Visszavágyunk abba a közegbe, kultúrába, társaságba, ami akkor magával ragadt és bevéste magát a lelkünkbe. Ugye ismerős?
Egy ilyen pillanat ihlette az alábbi ételemet, amely Nizzához kötődik és ahová szinte naponta vagdaljuk a cetlit, hogy mikor térünk vissza ismét.
Fekete kagylós fitt paella
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg fekete kagyló
- 3 db babérlevél
- 10 dkg basmati rizs
- 10 dkg zöldborsó
- 2 db baby cukkini
- 5 db koktélparadicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehér bor
- 1/2 dl olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál paprikakrém
- 1 csipet sáfrány
- 1 evőkanál kurkuma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld és kakukkfű
- fél citrom reszelt héja és leve
- Só, frissen őrölt bors és chili, olívabogyó ízlés szerint
Elkészítése:
A rizst 10 percre beáztatjuk, majd leszűrjük. A hagylót a bajszától megtisztítjuk és a héján levő lerakódásokat lesikáljuk. Forró vízzel felöntjük, fél fej vöröshagymát szálaira vágva és a babérlevelet hozáadva lefedve 6 percig főzzük. Ennyi idő pont elég, hogy a héjai kinyíljanak és megfőjön.
A vaj- olívaolaj keverékén megdinszteljük a maradék vöröshagymát, a szétnyomott fokhagymát és a chilit. Megfuttatjuk rajta rizst, majd - a citrom kivételével - hozzáadjuk a többi fűszert is. A koktélparadicsomot félbe vágjuk, a cukkinit felkockázzuk és a zöldborsóval és az olívabogyóval együtt a rizshez keverjük. Felöntjük a borral, a kagyló főzővizéből 100 ml-rel, és puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vízzel, esetleg alaplével újra felöntjük. Közben a kagylót megtisztítjuk a héjától és a paellához adjuk. A végén meglocsoljuk a citrom levével és tálalás előtt fedő alatt 5 percig gőzöljük. Friss petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, a citrom reszelt héjával, esetleg metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Garantáltan csodás ízélményben lesz része annak, aki elkészíti.
Szeretettel: Mányik Marianna
A receptet hálásan köszönjük Mányik Mariannának!