Diós krémes
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 6 evőkanál cukorral egyenértékű 1:4 édesítőszer (2 evőkanál)
- 6 evőkanál darált dió
- vaníliaaroma
A krémhez:
- 6 tojássárgája
- 10 evőkanál cukorral egyenértékű 1:4 édesítőszer (2.5 evőkanál)
- 375 g vaj
- 2 teáskanál instant kávépor
- 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
A tetejére:
4 evőkanál cukorral egyenéretékű 1:4 édesítőszer (1 evőkanál)
6 dkg dió
Elkészítése:
-
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben az édesítőt is belekavarjuk. Amikor a hab kemény hozzáadjuk a darált diót és vaníliaaromával ízesítjük.
-
Kibélelünk sütőpapírral egy 22 x 32 cm-es tepsit és a massza felét belesimítjuk, 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsütjük. A tészta másik felével is így járunk el.
-
Megcsináljuk a krémet: a tojássárgáját az édesítőszerrel kikavarjuk és lassú tűzön főzni kezdjük, mikor krémessé válik, levesszük a tűzről. A vajat a kávéporral és a kakaóval kikavarjuk, amikor a tojáskrém kihűlt, kanalanként hozzáadjuk.
-
A kihűlt lapokat hosszában kettévágjuk és megkenjük a krémmel, a tetejét is bevonjuk vele.
-
Az édesítőszert karamelizálni kezdjük, hozzáadjuk a vágott diót, majd nedves fóliára öntjük és mikor kihűlt, apró darabokra vágjuk, a sütemény tetejére szórjuk.
Forrás - ketkes.com