Currys pikáns tengergyümölcse leves
Kedves Peti! Ebben a hidegben nagyon jól esnek a forró, fűszeres, pikáns levesek, amik belülről minden porcikánkat átmelegítenek. Egy ilyen fantasztikusan finom ételt ízleltem tegnap és a készítését árgus szemmel figyelve és besegítve - az alkotó jóváhagyásával - írom most a receptjét.
A karácsonyi ünnepekhez lassan közeledvén ajánlom menteni, hiszen halas, különleges, könnyed ünnepi előétel, amivel úgy igazán nagyot lehet villantani, maradandó ízélményeket varázsolni és utána dicséretek hadát bezsebelni. Nem mellesleg a magyar halászléhez képest fényévekkel gyorsabban és egyszerűbben elkészül.
Thai vöröscurrys tenger gyümölcsei leves
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 liter zöldségalaplé
- 600 gr (2 cs.) tenger gyümölcsei /koktélrák, kagylóhús, tintahal karika, babypolip vegyesen/
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vöröscurry paszta
- 0,5 dl halszósz
- 1 db 3 cm-es ujjnyi vastag gyömbér
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db lime
- 4 db gomba
- 1 szál citromfű
- 400 ml kókusztej
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1/2 kígyóuborka
- 100 gr koktélparadicsom
- chili, só és korianderzöld ízlés szerint
Elkészítése:
A tenger gyümölcseit átöblítjük, szűrőn lecsöpögtetjük.
A gyömbért vékony karikára, a vöröshagymát és az uborkát félkarikára, a gombát szeletekre, a kaliforniai paprikát csíkokra, a zöldcitromot négy cikkbe, a koktélparadicsomot félbe vágjuk.
Olívaolajon magas hőfokon egy wokban a tenger gyümölcseit a gyömbérrel átpirítjuk.
Minden hozzávalót hozzáadunk a korianderen kívül és 3-5 percig főzzük, hogy a tenger gyümölcsei puhák, a zöldségek roppanósak maradjanak.
Ízlés szerint csípősítjük. A halszósz önmagában elég sós, ezért a sóval óvatosan bánjunk!
Forrón, a tetejét friss vagy szárított korianderzölddel megszórva, zöldcitrom szelettel díszítve tálaljuk.
Szeretettel küldöm:
Marianna