Cukkinis-diós piskóta, gluténmentesen
A cukkini nagyon sokrétűen felhasználható zöldség, volt már cukkinileves és cukkini chips, most jöjjön egy finom és egyszerű sütemény! Ez a piskótaszerű süti nem tartalmaz lisztet, tehát azok is ehetik, akik érzékenyek a gluténre.
A recept viszont tartalmaz tejet és tojást, tehát nem minden-mentes.
A dió egyébként kitűnő megoldás a liszt helyett, de mint mindent, a diót se együk nyakló nélkül. Magas ásványi anyag tartalma (mangán, réz, cink, kalcium, kálium, magnézium és szelén) miatt érdemes fogyasztani.
Ez a recept muffinsütésre is alkalmas, de a dió miatt ne várjunk tőle habkönnyű állagot. Viszont a cukkinitől nagyon sokáig puha marad, és a hűtőben napokig eltartható.
Sok mindennel lehet díszíteni, arra azért ügyeljünk, hogy a díszítés ne legyen tömény cukor.
Hozzávalók:
- 250 g cukkini (zsenge, héjastól)
- 100 g eritrit
- 2 tojás
- 200 g darált dió
- 1 kávéskanál sütőpor
- 50 g vaj
- 50 ml laktózmentes tej
- 1 kanál jó minőségű kakaó
Elkészítése:
A cukkinit megmossuk és lereszeljük. Érdemes kicsit kinyomkodni, hogy a tészta ne legyen túl nedves.
Az eritritet a tojásokkal jó habosra verjük (elég kézzel). Hozzáadjuk a diót, amiben elkevertük a sütőport és a kakaót. Ezután jöhet a kinyomkodott cukkini. A vajat a tejben felolvasztjuk, langyosan beleöntjük a cukkinis, diós keverékbe.
Kizsírozott tepsibe vagy papírból készült muffin formákba töltjük, és addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje. Ez kb. 20 perc, a muffinnál lehet ennél kevesebb, különösen, ha picik a muffinformák.
Én a kedvenc krémemmel öntöttem le, ami mascarpone és görög joghurt keveréke, picit édesítve.
Nálam a bogyósok ilyenkor nem hiányozhatnak, amúgy is illik hozzá a kissé fanyar íz.
Forrás: www.patikakert.hu
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!