6 chiamag recept ötlet
A chia már ca. 5 000 éve, Krisztus előtt ismert volt. A chia (Salvia hispanica L.) fő élelmiszere volt az aztékoknak, mayáknak, inkáknak. A növény úgy néz ki, mint a fodormenta és zsálya növény keveréke (mindkettőnek rokona). Az egyéves növény, 2 méteres is lehet. Száraz talajt kedvel, nedvességet és a fagyos időszakot viszont nem. Mint a magokat, a chia-t is lehet csíráztatni.
Tudvalévő, hogy minden csírának, minden „új életnek” több a tápértéke, mint az eredeti magnak. Ha vízzel érintkezik, akkor géles (nyálkás) lesz. Ettől ne ijedjünk meg, mert a gél mellett is ki fog csírázni.
A chia mag sok tápanyagot tartalmaz. Érdekes módon azokat is, ami manapság az élelmiszerekből hiányzik. Gazdag Omega-3 zsírsavban, mindegyik esszenciális (életfontosságú) aminosavat tartalmazza. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, nem utolsó sorban rostanyagok és antioxidánsok vannak benne. Fontos energia hordozó és az immunrendszert erősíti. A magok a test „kitartását” növelik, az éhségérzetet lenyomják. Hatásos élelmiszer, súlycsökkentés esetére.
Zsírégetésnél (fogyásnál) a test kalciumot igényel. Ha kevés kalcium áll rendelkezésre, akkor a zsírégetésben zavar áll be.
A chia magnak magas kalcium tartalma van. Gluténmentes.
Ezért glutén allergia esetén, nélkülözhetetlen. A chia mag valószínűleg, a legértékesebb egészséges zsírforrás.
A magok 30%-a zsírsav, ebből ca. 2/3-a Omega-3 zsírsav. A zsírtartalom elősegíti, a vér jobb áramlását és gyulladáscsökkentő.
Pozitív hatású a vérkoleszterin szintre.
A magas vérnyomást normalizálja, szívműködés elégtelenséget kiegyensúlyozza. Minden fajta gyulladás csökkentésére kiváló, a legjobb gyulladásgátló élelmiszer.
A szem és a látás erősségét, egészségét pozitívan befolyásolja. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az időskorú makuladegenerációt, a száraz szem és a hályogok kialakulását, illetve a betegség súlyosságát csökkenti.
Az újabb kutatások szerint, lelki problémákat (depresszió, bronaut), de a gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket (Alzheimer, demencia, autizmus), egy jobb Omega-3 zsírsav szint, pozitívan befolyásolja. Több Omega-3 zsírsavval, jobb eredmények érhetők el, az asztmás betegeknél is.
Chia reggeli
Hozzávalók
4 evőkanál chia mag
200 ml mandulatej
200 ml kókusztej
2 evőkanál alma mousse (reszelt alma tökéletesen megfelel)
1 kávéskanál Bourbon vanília por
friss, idény gyümölcs (alma, körte, eper stb.)
Elkészítés
A chia magot vaníliás porral összekeverjük, hozzáadjuk a mandula és a kókusztejet. Az alma musst is hozzákeverjük. Az edényt letakarva, egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Következő reggel kis tálkában, friss gyümölcsökkel szervírozzuk
Chia lekvár
Hozzávalók
3 evőkanál chia mag
5 evőkanál víz
2 evőkanál kókusz virág cukor (de ez el is maradhat)
150 g friss gyümölcs
Elkészítés
A chia magot vízzel összekeverjük és 15 percig hidegre tesszük (nem fagyasztjuk). Az összes hozzávalót 1-2 percig mixeljük. 15 percig dagadni hagyjuk. Jól záródó, lekváros üvegbe rakjuk és a hűtőbe taroljuk.
Chia krém, kenyérre
Hozzávalók
150 ml Ghee vagy mandula vaj
70 ml juharszirup vagy melasz
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál chia mag
Elkészítés
A hozzávalókat jól összekeverjük. Hidegre rakjuk, megduzzadni. Jól záródó üvegekbe tesszük, hűtőbe tároljuk.
Chia shake
Hozzávalók
3-4 evőkanál chia gél (a chia magokat kevés vízzel keverjük össze. Hagyjuk pár percig megduzzadni. Az így kapott chia gélt használjuk fel)
5 evőkanál csokoládépor (édesítettlen)
2 evőkanál málna
1 banán
15 db szárított datolya
Elkészítés
A datolyát vízbe tesszük, hogy puha legyen (ca. 1/2 óra). Minden hozzávalót összemixelünk. Pudingos tálakba rakjuk. Egy órára a hűtőbe tároljuk. Tálaláskor málnával díszítjük.
Chia, kókusz, csokoládé szelet
Hozzávalók
3 db banán
70 g étcsokoládé reszelék
150 g zabpehely
5 evőkanál mazsola
8 evőkanál chia gél (chia mag vízben megduzzadva)
50 g kókuszreszelék
Elkészítés
A sütőt 180-200 C fokra felmelegítjük. Banánokat villával széttörjük. A többi hozzávalókkal összekeverjük. Sütőlapot papírral kibéleljük. A masszából kis lapos kerek szeleteket formálunk. 20 percig sütjük.
A chia mag és gél felhasználása végtelen. Konyhámban a chiaból kifött tésztát, kenyeret, likőrt, fagylaltot is gyakran készítek.
Próbálják ki!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Forrás - Csak a nőknek magazin a Testszerviz partnere
Egészségetekre!
|