Szegények aranya - a panír!
Manapság az egyik legkedveltebb hússütési mód a bő zsiradékban kisütött, bepanírozott hús, azaz a rántott hús. Persze, ahogy a reklám is mondja, mi magyarok bármit ki tudunk rántani. A palacsintától kezdve a fagylaltig mindent is.
De honnan ered a rántott hús ételünk?
A bundázott sült a fennmaradt írásos feljegyzések szerint először a középkori spanyol szakácskönyvekben szerepelt „chuleta andaluza” névvel.
A spanyol félsziget déli részét meghódító mórok 1491-es kiűzése után a keresztény kézre került földön az ürü (herélt kos) húsát továbbra is arab módon készítették el, azaz lisztben, felvert tojáslében és kenyérmorzsában forgatták meg, majd aranyszínűre sütötték ki.
A hús „aranyozása” már ekkor is régóta divatban volt a Bizánci Birodalom császári udvarától kedve, ahol valódi aranyporral vonták be a hússzeleteket. A mórok terjesztették el ezt a meghódított területeken, amit aztán onnan vettek át az itáliai városállamok hercegei.
A hús aranyozása természetesen elérhetetlen volt mindenkinek. A kevésbé vagyonosok és a szegények a hús aranyozását az araboktól átvett panírozással pótolták, ami a 15. század vége óta elterjedt Európában, így eljutott hozzánk is a borjúhúsból készült bécsi szeleten keresztül.
Készítsünk bátran rántott húst, azonban nem árt, ha ezt gluténmentesen tesszük. Ízre tökéletes, és a glutén sem okoz a szervezetnek gondot.
A Vitalissimo webáruház gluténmentes panírport kínál azoknak, akik nem akarnak lemondani a hússzeletek aranyozásáról.
A Vitalissimo webáruházban megrendelhető,
az Éléskamra megoldáslisztek között kapható,
Éléskamra ropogós panírmorzsa lisztkeverék.
Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!