Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

A miskolci béka esete

Karácsony
Kollagén
Ízületi gyulladás
Szűrés törlése
Szabados Pál
Szabados Pál
2022.12.16 13:57
A miskolci béka esete

Mi köze van a békának az ízületek egészségéhez? Hallottál a miskolci békáról? És arról, hogy pislog, mint miskloci kocsonyában a béka? Olvasd el a cikkünket, hogy megtudd, mire tanít ez a különleges béka!

 

Karácsonyi kocsonya

Tudtad-e, hogy a kocsonya egy olyan hagyományos étel, ami szinte minden európai nép konyhájában megtalálható.

A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn 1395-ből.

Az első, magyar írásos emlék a kocsonyáról 1544-ből való.

A miskolci eredetű közmondások közül országosan ismertté vált a „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”.

Ennek eredete, hogy régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Miskolc főutcáján levő „Három Rózsa” vendéglőben, aminek épülete ma is látható, a homlokzatán a három rózsával, a vendégek kocsonyát rendeltek.

A vendéglősné lement a pincébe a kocsonyáért, de a sötétben nem vette észre, hogy a kocsonyába még hűlés és megszilárdulás közben beleugrott, és a megszilárdult lében benne is ragadt egy béka.

Így a „békás kocsonya” is a vendégek elé került.

A tréfás történeten túl, a kocsonya akkor jó, ha a házisertésből „a fülétől a farkáig érő” alapanyagokból készült, azaz főtt benne köröm, csülök, fül.

Ezek azok a „kevésbé nemes”, inkább porcos, csontos részek (fej, farok, bőrke, köröm), amiket zöldségekkel, fűszerekkel enyhén sós vízben legfeljebb 95 °C-on hosszan főznek.

Kollagén - a különleges fehérje

A zselatin alapjául szolgáló kollagén a főzés közben kioldódik a beletett hozzávalókból. A 6-8-10 órán át tartó főzés után a kész levet és belevalókat hűlni hagyják, a húsos részeket kicsontozzák, a levet ülepítik, a húsokat és más részeket tányérokba adagolják és rámerik a zsírtalanított, leszűrt, kollagénes levet.

Ezután az étel hideg helyen megszilárdul. A kocsonya hidegen tormával, mustárral fogyasztható.

Kocsonya készülhet sertéshús helyett borjúból, halból is.


Kulcs a tápanyagokhoz című könyv

Ismerd meg a konyhában használható ételösszetevőket, alapanyagokat, a zöldségektől, gyümölcsöktől kezdve a húsokig, tejtermékekig bezáróan, a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvből!

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!


Ha még nincs meg neked a többi Testszerviz Kulcs könyv,
akkor azokat is nagy kedvezménnyel rendelheted meg itt!


Testszerviz Vitalissimo webáruház kollagén megoldások

A szervezet kollagén szükségletének kielégítésére nem ehetünk minden nap kocsonyát. :)

Ennek a fehérjének a megfelelő mennyiségű biztosítása fontos a tartós jó egészségért és az ízületeink mozgékonyságáért.

Éppen ezért kattints ide, és rendeld meg
a Testszerviz citromos vagy epres kollagént!


A Vitalissimo webáruház kínálatában folyékony formában
is kaphatóak kollagén készítmények!

Neked különösen fontosak az ízületeid mozgékonyságának a visszanyerése vagy megőrzése?

Akkor neked a „Joint support” ízület támogató termékünk kell!

Kattints ide, és rendeld meg a Swedish Nutra „Joint Support” folyékony ízületvédő kollagén termékét!

 


Neked a hajad, bőröd, körmeid egészsége és szépsége a fontosabb?

Akkor neked a hyaluronsavval és C-vitaminnal kiegészített kollagénre van szükséged a tökéletes hasznosulás érdekében!

Kattints ide, és rendeld meg a Swish Nutra „halkollagén hyaluronsavval és C-vitaminnal” folyékony kollagén termékét!