A miskolci béka esete
Mi köze van a békának az ízületek egészségéhez? Hallottál a miskolci békáról? És arról, hogy pislog, mint miskloci kocsonyában a béka? Olvasd el a cikkünket, hogy megtudd, mire tanít ez a különleges béka!
Karácsonyi kocsonya
Tudtad-e, hogy a kocsonya egy olyan hagyományos étel, ami szinte minden európai nép konyhájában megtalálható.
A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn 1395-ből.
Az első, magyar írásos emlék a kocsonyáról 1544-ből való.
A miskolci eredetű közmondások közül országosan ismertté vált a „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”.
Ennek eredete, hogy régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Miskolc főutcáján levő „Három Rózsa” vendéglőben, aminek épülete ma is látható, a homlokzatán a három rózsával, a vendégek kocsonyát rendeltek.
A vendéglősné lement a pincébe a kocsonyáért, de a sötétben nem vette észre, hogy a kocsonyába még hűlés és megszilárdulás közben beleugrott, és a megszilárdult lében benne is ragadt egy béka.
Így a „békás kocsonya” is a vendégek elé került.
A tréfás történeten túl, a kocsonya akkor jó, ha a házisertésből „a fülétől a farkáig érő” alapanyagokból készült, azaz főtt benne köröm, csülök, fül.
Ezek azok a „kevésbé nemes”, inkább porcos, csontos részek (fej, farok, bőrke, köröm), amiket zöldségekkel, fűszerekkel enyhén sós vízben legfeljebb 95 °C-on hosszan főznek.
Kollagén - a különleges fehérje
A zselatin alapjául szolgáló kollagén a főzés közben kioldódik a beletett hozzávalókból. A 6-8-10 órán át tartó főzés után a kész levet és belevalókat hűlni hagyják, a húsos részeket kicsontozzák, a levet ülepítik, a húsokat és más részeket tányérokba adagolják és rámerik a zsírtalanított, leszűrt, kollagénes levet.
Ezután az étel hideg helyen megszilárdul. A kocsonya hidegen tormával, mustárral fogyasztható.
Kocsonya készülhet sertéshús helyett borjúból, halból is.
Kulcs a tápanyagokhoz című könyv
Ismerd meg a konyhában használható ételösszetevőket, alapanyagokat, a zöldségektől, gyümölcsöktől kezdve a húsokig, tejtermékekig bezáróan, a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvből!
Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!
Ha még nincs meg neked a többi Testszerviz Kulcs könyv,
akkor azokat is nagy kedvezménnyel rendelheted meg itt!
Testszerviz Vitalissimo webáruház kollagén megoldások
A szervezet kollagén szükségletének kielégítésére nem ehetünk minden nap kocsonyát. :)
Ennek a fehérjének a megfelelő mennyiségű biztosítása fontos a tartós jó egészségért és az ízületeink mozgékonyságáért.
Éppen ezért kattints ide, és rendeld meg
a Testszerviz citromos vagy epres kollagént!
A Vitalissimo webáruház kínálatában folyékony formában
is kaphatóak kollagén készítmények!
Neked különösen fontosak az ízületeid mozgékonyságának a visszanyerése vagy megőrzése?
Akkor neked a „Joint support” ízület támogató termékünk kell!
Kattints ide, és rendeld meg a Swedish Nutra „Joint Support” folyékony ízületvédő kollagén termékét!
Neked a hajad, bőröd, körmeid egészsége és szépsége a fontosabb?
Akkor neked a hyaluronsavval és C-vitaminnal kiegészített kollagénre van szükséged a tökéletes hasznosulás érdekében!