Puha és illatos mézeskalácsrecept
Alaprecept:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 2 db M-es tojás (kb. 115 g)
- egy tojás sárgája
- 130 ml víz
- 40 g méz
- 50g eritrit
- 60 g lágy kókuszzsír
Elkészítési javaslat: keverj el 2 db szobahőmérsékletű M-es tojást (kb. 115 g), egy tojássárgáját 130 ml langyos vízzel, 40 g mézzel, 50 g eritrittel, add hozzá a mézeskalács lisztkeveréket és 60 g lágy kókuszzsírt.
Alaposan keverd össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig.
Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal.
Ismételd, míg el nem fogy a tészta.
Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket.
170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).
TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:
Tojásmentes mézeskalács
(A méz miatt kompromisszumos!)
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék
170 ml víz
30 g méz
60 g eritrit vagy diéta szerinti édesítő
60 g kókuszolaj
60 g kókusztejszín (cocomas)
1-2 teáskanál mézeskalács fűszer keverék (attól függően, mennyire fűszeresen szereted)
Először a nedves hozzávalókat, majd a szárazakat is keverd alaposan össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal (nem szükséges liszt szórás és két sütőlap a nyújtáshoz). Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).
Rögtön puha mézeskalács, 50-60 darabhoz. Dobozban tárold.
Ötlet a mézeskalács mázra (íróka):
- 1 közepes méretű tojás fehérje
- kb 20 dkg átszitált porxilit vagy poreritrit
- 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad sokáig)
- 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes)
- 1 ek. tápióka keményítő (elhagyható, ettől csak keményebb lesz a máz)
Máz elkészítése:
A tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verjük. A poreritritbe belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, utána beleöntjük a második adagot és további 4-5 percig verjük. Érdemes kicsit rákeverni alsó fokozaton, mert a por szállni fog. Akkor jó a mézeskalács máz, ha kicsit folyós tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Próbát tehetünk azzal, ha fogpiszkálóval csíkot húzunk és az megtartja a formáját. A krémet egy nejlonzacskóba kanalazzuk, nagyon pici lyukat vágunk az egyik csücskén és ezzel díszítünk.
Színezhető matcha tea porral, céklaporral, kurkumával vagy egyéb más zöldség, gyümölcs porral.