Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Vitalissimo Egészséges Receptek

Puha és illatos mézeskalácsrecept

Desszertek
Gluténmentes
Cukormentes
Karácsony
Egészséges táplálkozás
Szűrés törlése
Testszerviz
2022.11.03 11:27
Puha és illatos mézeskalácsrecept

A mézeskalács jellemzően karácsonyi rájárós süti. Ez a gluténmentes és szénhidrátcsökkentett változat tetszés szerint díszíthető, akár karácsonyi fűszerkeverékkel dúsítható. Egy biztos, ettől nem fogsz meghízni, bátran eheted. Nem csak karácsonykor!


Alaprecept:

Hozzávalók:

 

Elkészítési javaslat: keverj el 2 db szobahőmérsékletű M-es tojást (kb. 115 g), egy tojássárgáját 130 ml langyos vízzel, 40 g mézzel, 50 g eritrittel, add hozzá a mézeskalács lisztkeveréket és 60 g lágy kókuszzsírt.

Alaposan keverd össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig.

Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal.

Ismételd, míg el nem fogy a tészta.

Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket.

170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).

 

TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:

Tojásmentes mézeskalács
(A méz miatt kompromisszumos!)
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék
170 ml víz
30 g méz
60 g eritrit vagy diéta szerinti édesítő
60 g kókuszolaj
60 g kókusztejszín (cocomas)
1-2 teáskanál mézeskalács fűszer keverék (attól függően, mennyire fűszeresen szereted)

Először a nedves hozzávalókat, majd a szárazakat is keverd  alaposan össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal (nem szükséges liszt szórás és két sütőlap a nyújtáshoz). Ismételd, míg el nem fogy a tészta. Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15-17 perc alatt sül készre (világosbarna). Kihűlés után díszítsd kívánságod szerint poreritritbe forgatva, csokimázzal vagy írókával (receptet a termék honlapján találsz hozzá).

 

Rögtön puha mézeskalács, 50-60 darabhoz. Dobozban tárold.

 

Ötlet a mézeskalács mázra (íróka):

  • 1 közepes méretű tojás fehérje
  • kb 20 dkg átszitált porxilit vagy poreritrit
  • 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad sokáig)
  • 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes)
  • 1 ek. tápióka keményítő (elhagyható, ettől csak keményebb lesz a máz)

 

Máz elkészítése:

A tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verjük.  A poreritritbe belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, utána beleöntjük a második adagot és további 4-5 percig verjük. Érdemes kicsit rákeverni alsó fokozaton, mert a por szállni fog.  Akkor jó a mézeskalács máz, ha kicsit folyós tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Próbát tehetünk azzal, ha fogpiszkálóval csíkot húzunk és az megtartja a formáját. A krémet egy nejlonzacskóba kanalazzuk, nagyon pici lyukat vágunk az egyik csücskén és ezzel díszítünk.

 

Színezhető matcha tea porral, céklaporral, kurkumával vagy egyéb más zöldség, gyümölcs porral.