Mackó sajtban a brummogás...
Ugye, te is hallottál már a Medve sajtról? A Répcelakon készülő sajt több mint 90 éve rendületlenül kínálja magát az élelmiszerüzletek polcain. Ebben a cikkünkben néhány érdekes tényt osztunk meg erről a márkáról a cikkünk olvasóival.
Tudd meg, hogyan lett a medvéből mackó, majd a mackóból újra medve!
A tej élet, erő, egészség?
A címben feltett kérésre adott válasz sokak számára megkérdőjelezhetetlen igazság.
A tehéntej és a belőle készülő tejtermékek rendszeres fogyasztásának egészséges voltát először a ma már sokak által ismert paleolit táplálkozás hívei kérdőjelezték meg. Tény, hogy vannak olyan betegségcsoportok, amelyek meglétekor nem ajánlott a tej vagy a tejtermékek fogyasztása. Ezek közé tartozik például az öröklődő anyagcsere-betegség, a PKU, a tejfehérje-allergia, a galaktozémia, illetve érdemes elővigyázatosnak lenni a tejtermékek fogyasztásával cukorbetegség vagy epebántalom esetén is.
Ha megnézzük a tejfogyasztással kapcsolatos pro- és kontra cikkeket, akkor gyanúsan sok érzelmi megnyilvánulást is találunk mindkét oldalon, nem csupán tudományosnak tekintett megállapításokat, így szinte lehetetlen tisztán látni ebben a kérdésben.
A Testszerviz életmódváltás 10 éves történetének tapasztalatai alapján mi azt a tanulságot vonhattuk le, hogy a tejjel és tejtermékekkel kapcsolatban egyedül a személyes tapasztalatok dönthetnek, azaz annak kiderítése az egyik fontos lépés az életmódváltás során, hogy valakinek a tej, vagy valamelyik tejtermék támogatja-e vagy éppen megakasztja-e az életmódváltással elérhető jó irányú változásokat.
Egy ikonikus márka
Van olyan magyar ember, aki nem hallott a Medve sajtról? Gyanítható, hogy nincs. Ez még akkor is igaz, ha az illető nem fogyasztja rendszeresen ezt a terméket.
Honnan ez az ismertség? És, hogyan került a medve egy sajtra?
A „Mackó” vagy másik nevén „Medve sajt” és Répcelak több mint 90 éve elválaszthatatlan egymástól. Hogyan és miért?
A Svájcból Répcelakra települő Stauffer Frigyes és fia még a 20. század elején kibérelte a helyi tejgyűjtőt, és itt kezdte el a sajt és a vaj gyártását. A családi céget hivatalosan 1908-ban jegyezték be. Az alapítótól 1923-ban Stauffer Vilmos vette át a gyárat, és egy naponta tízezer liter tej feldolgozására alkalmas üzemmé fejlesztette azt.
A „Medve sajt” márkát 1930-ban vezette be, miután Svájcban a család megszerezte az ömlesztett sajt licencét.
A „medve” elnevezés és termékkép összekapcsolódik a gyártulajdonos Stauffer család származásával, mivel a család a svájci Bern kantonból érkezett hazánkba. Tudvalevő, hogy a svájci főváros és a nevét viselő kanton címerében is ott látható a medve.
A márka túlélte a világháborút, az államosítást, és az 1995-ös újbóli privatizációt, amikor a francia Bongrain Csoport (jelenlegi Savencia Fromage & Dairy) szerezte meg a cég részvényeinek többségi tulajdonjogát.
A Stauffer család által levédetett „Medve” márkanév az államosítás után nem kerülhetett azonnal használatba, ezért egy jó ideig „Mackósajt” néven került az üzletekbe a közkedvelt termék. A sajt „Medve” néven az 1970-es években kerülhetett újra a vásárlókhoz. A termék csomagolása és ezzel a jellegzetes dobozon levő medve legutóbb 2005-ben esett át némi frissítésen, de ez nem változtat azon a tényen, hogy régóta „barátunk a Medve sajt”.
Kulcs a tápanyagokhoz
A Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyv részletesen ír a tejről és a különféle tejtermékekről is. A könyv szerint nincsen önmagában „mérgező” étel, ahogy nincsen önmagában „gyógyító” sem.
A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve a következő kérdésekre is megadja a részletes válaszokat:
- Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
- Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
- Mik azok a fitotápanyagok?
- Miért fontosak az antioxidánsok?
- Milyen egy teljes értékű étel?
- Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
- Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
- Milyen egy igazi energiaital?
- Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
- Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
Kattints ide, és tedd a kosaradba a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!
Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!
Ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!
Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.
A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!
Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!
Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges multivitaminodat és kollagéntermékedet!
Címkép: Image by PublicDomainPictures on Pixabay.com