Tárkonyos laskagomba leves
A gomba alapvetően nehezen emészthető. Ez alól talán kivétel a laskagomba. Sokkal lazább szerkezete miatt azok is bátran fogyaszthatják, akiknek a gomba egyébként nehéz. Ez a raguleves egy komplett étkezés is lehet.
Ezt a tartalmas levest, akár vegánok is bátran fogyaszthatják!
Hozzávalók:
- 300 g laskagomba
- 2 db sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 kis db karalábé
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3-4 szár angol zeller
- 10 dkg zöldborsó
- 1 db édesburgonya
- 1 db citrom
- 0,5 l kókusztej
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- tárkony ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, a szárzellert és a petrezselymet felkarikázzuk, a vöröshagymát, a karalábét és az édesburgonyát felkockázzuk, a gombát csíkokra vágjuk. Az olívaolajon megpároljuk a vöröshagymát, ehhez adjuk a karalábét, a petrezselymet és a sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.
Ha szükséges, pici vizet is adunk hozzá és a szárított tárkonyt is rámorzsoljuk illetve ha friss, felaprózva hozzáadjuk. A félig puhult zöldségekhez adjuk az édesburgonyát, a zöldborsót, a szárzellert és a laskagombát. Annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje. Meglocsoljuk a citrom levével, utána sózzuk és puhára pároljuk.
Végül felengedjük a sűrű kókusztejjel és összeforraljuk. Tálaláskor póréhagyma karikákkal díszítjük. Aki szereti, chilit is tehet hozzá. Kiváló zöldségmaradék mentő fogás.
A receptet köszönjük Mányik Mariannának!