Káposzta steak cukormentes hagymalekvárral
A káposzta az egyik leghatékonyabb eszköz a szervezet energiával és hasznos tápanyagokkal való feltöltéséhez. Ugyanakkor sokan nem szeretik erős íze miatt és mások arról beszélnek, hogy nehezen emészthető. Ez a recept segít ezen problémákat legyőzni. Könnyű és isteni finom.
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta.
- 1 fej lila hagyma.
- 1 fej vörös hagyma.
- fokhagyma ízlés szerint.
- 1 ek Só a főző léhez.
- 1 kk bors.
- 1 fél citrom leve vagy almaecet.
- 1 Ek dijoni mustár.
- 1 édes alma.
- 1 ek olaj vagy zsír.
Elkészítése:
A káposztaleveleket lebontjuk a fej káposztáról lobogásban lévő sós vízben puhára forrázzuk.
Hideg vízben leöblítjük, hogy ne legyen szakadós a káposztalevél. Duplán hajtott alufóliát terítünk, egy húsvágódeszkára a felső oldalát megkenjük egy kis olajjaj vagy zsírral, hogy ne ragadjon.
A fokhagymát összetörjük és olajban elkeverjük.
A káposzta leveleket egymásra fektetjük mindig ellentétes iránnyal (külső oldalt belső oldal követ).
A rétegek közé lehet ízlés szerint kenegetni a fokhagymás olajból és ízlés szerint fűszerezni.
Amikor egymásra rétegeztük akkor szorosan lenyomjuk és az alufóliával feltekerve szalámi vastagságú (6-8 cm átmérőjű) tömlőt formálunk.
Ezt követően kb 5 centiméterenként hentes Zsinórral vagy természetes anyagú spárgával átkötjük a hengert.
(Nem csigavonalban kell feltekerni, hanem minden egyes kötés külön csomóval).
Amikor készen van a zsinórok között félúton egyenlő vastagságú érméket vágunk.
Az érméket sütőben sütés esetén tovább lehet fűszerezni ízlés szerint.
Serpenyőben vagy kontakt grillen történő sütés esetén utána célszerű fűszerezni, hogy nehogy kesernyésre égjen a sütéskor a fűszer.
A sütést követően az átkötéseket elvágjuk, és a fóliából kicsomagoljuk a káposzta érméket.
A hagymalekvár elkészítése:
A lilahagymát kockára a vöröshagymát szálasra vágjuk, az almát lereszeljük.
Az ecetet, a mustárt, az almát valamint a hagymát (és vérmérséklettől függően 1 kis mézet) kicsi kókuszzsíron összepárolunk.
Az édességét az alma adja így érdemes ebből édesebbet választani.
Amikor pépessé vált akkor borssal, sóval, kakukkfűvel ízesíthetjük.
Díszítésnél szépen mutat a hagymalekvár frissen vágott snidlinggel meghintve.
A káposzta steaket előmelegített tányérra tesszük és a hagymalekvárral körbe halmozzunk.
Köszönjük a receptet Volosinovszky Tamásnak!
JÓ ÉTVÁGYAT!
FANTASZTIKUS FŐÉTELEK TALÁLHATÓK ITT!