Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Hív az egészség! Milyen különlegességet rejt 1848 öröksége?

Testszerviz termék
Kulcs könyvek
Vitaminok
Egészséges táplálkozás
Zöldturmix
fodroskel por
folyékony vitaminok
Swedish Nutra
folyékony multivitaminok
Szűrés törlése
Testszerviz
2024.03.11 14:31
Hív az egészség! Milyen különlegességet rejt 1848 öröksége?

Petőfi Sándor emléke összeforrt 1848. március 15-ével. Az is a forradalmi hagyomány része, hogy a lánglelkű költő az akkor alig egy éve elkészült Nemzeti Múzeum lépcsőjéről szavalta el a Nemzeti Dalt.

Kattints az érdekes részletekért!


A Komlókert titka


Az már kevésbé köztudott, hogy a szóbeszéd szerint a székelygulyás keresztapja is Petőfi Sándor volt, míg magát az ételt Székely József vármegyei főlevéltáros alkotta meg.

Mindezt így írja le Piros Christa: Híres emberek, híres receptek című könyvében:

„A vármegye háza melletti Gránátos, ma Városház utcában volt a Komlókert nevű vendéglő, ahová Petőfi Sándor és a vármegyei főlevéltáros, Székely József is szívesen átjárt. Petőfi elsősorban kedvencéért, a házias túrós csuszáért.

1846-ban egy napon késő délután tért be ide a főlevéltáros, de már alig akadt néhány fogás.
A vendég kérésére így a kocsmáros összekeverte a konyhán még megtalálható savanyúkáposzta-főzeléket és a sertéspörköltet. A vendégnek ízlett az új fogás, és ennek tanúja volt az épp ott tartózkodó költő is. Legközelebb ő is ezt kért magának, immáron székelygulyásnak nevezve az ételt.”

Bár a székelygulyás így nem erdélyi étel, de igen tápláló, mert az egyik fő összetevője, a savanyú káposzta, nagyon jót tesz az egészségünknek.

Fodroskel – a káposzták királya


A kisázsiai eredetű káposztaféléket a Római Birodalom idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé.

A fodroskel itt mindenhol meghonosodott, és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, és így létrejött a tömött fejet képező káposzta, és a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.

Pedig a fodroskel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a vas és réz.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira is, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében is, mert segítik a túl magas ösztrogénszint megszelídítését.

Kattints ide, és rendel meg a Testszerviz Fodroskel port!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról is!


Ahhoz a Testszerviz fodroskel jól segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen vitaminhiányod, illetve meglegyen minden fontos ásványi anyag és nyomelem is a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a bélflórát támogató termékekre gondol, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges folyékony multivitaminodat is!


Kulcs a tápanyagokhoz könyv


A Kulcs a tápanyagokhoz című könyv külön fejezetben foglalkozik a szuperélelmiszerekkel, amelyek között ott van a fodroskel is.

A könyvben minden hétköznapi ételalapanyagról megtudhatjuk, hogy mennyi és milyen tápanyagot várhatunk tőle, és a belőlük készült ételek hogyan hatnak ránk.

A könyv foglalkozik a főzési eljárásokkal is, és ismerteti az ételek tartósításához, hűtve tárolásához szükséges tudnivalókat is.

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv sok más mellett a következő kérdésekre adja meg a válaszokat:

  • Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
  • Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
  • Mik azok a fitotápanyagok?
  • Miért fontosak az antioxidánsok?
  • Milyen egy teljes értékű étel?
  • Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
  • Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
  • Milyen egy igazi energiaital?
  • Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
  • Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
  • Milyen különböző étrendek vannak a világban?
  • Mi a jellemzője az egyes népek konyháinak? Milyen fűszereket használhatunk, hogy az étel arab, indiai, karibi, közel-keleti, mexikói, szecsuáni vagy thai jellegű legyen?

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!