Fitt tejszelet szederrel
Egy különleges desszert, és ha nincs éppen szeder, akkor bármilyen pirosbogyós gyümölccsel fantasztikus. Imádni való!
Hozzávalók (12 szelethez):
Tészta:
- 6 tojás
- 40 g kakaó (természetesen cukrozatlan)
- 4 evőkanál víz
- ízlés szerint édesítő (pl. eritrit vagy xylit, én 50 g DW cukrot használtam)
- 80 g kókuszreszelék
- 1 tk szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 25 g kókuszolaj
Krém:
- 250 g túró
- 250 g ricotta
- kevés vanília (ha nincs, vanáliaaroma)
- ízlés szerint édesítő
- 1 tk konjac liszt (ezt sűrítésre használom, az eredeti receptben nem szerepel, de stabilabb vele a krém. Enélkül is elkészíthető, de akkor kevésbé lesz masszív a sütike)
- + gyümölcs ízlés szerint (én 100 g szedret tettem bele) és 40 g magas kakaótartalmú (min. 70%-os) étcsoki a tetejére
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval keményre verjük (ha ezzel kezdjük, nem kell utána elmosni a mixert ;-) ). Egy másik edényben habosra mixereljük (van ilyen szó? :D) a 6 sárgáját meg az édesítőt, majd belekeverjük a kókuszolajat, a vizet, a kakaót, a kókuszreszeléket és a sütőport, végül néhány evőkanálnyit a felvert fehérjéből, hogy lazítsunk a tésztán. Egész eddig dolgozhattunk mixerrel, itt azonban tegyük le és vegyünk a kezünkbe egy fakanalat vagy spatulát.
Óvatos mozdulatokkal, hogy a fehérjét össze ne törjük, forgassuk bele a tojáshabot a tésztába, majd a tészta egyik felét öntsük kisebb szilikontepsibe és süssük 10 percig.
Tegyük rácsra, majd süssük meg a tészta másik felét is. Míg a 2 adag tészta sül, a krém hozzávalóit (konjac liszttel vagy anélkül) keverjük össze. Ha a tésztánk kihűlt, az egyik rétegre kenjük rá a túrókrémet, rakjuk ki gyümölccsel, helyezzük rá a másik tésztaréteget és nyomkodjuk le. Locsoljuk meg olvasztott étcsokival és tegyük hűtőbe. :)
Forrás: konyhamesék.sk
Egészségedre!