Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

Egészség magazin: minden ami az egészséges életmód kialakításához és fenntartáshoz szükséges

Egészséghozó húsvét a Testszervizzel

Testszerviz termék
Húsvét
Életmódváltás
Fehérje
Vegán
fodroskel por
almaecet
folyékony vitaminok
Swedish Nutra
folyékony multivitaminok
Szűrés törlése
Testszerviz
2024.03.26 11:37
Egészséghozó húsvét a Testszervizzel

A nagyhéti ünnepi készülődéshez hozzátartozik a tojásfestés, a sonkafőzés, az ünnepi asztalra valók elkészítése.

Az idén is sok szeretettel kívánunk kellemes húsvéti ünnepeket az egészségtudatos közönségünknek.

Kattints ide, és olvasd el a húsvéti köszöntőnket!


Keresztény ünnep régi hagyományokkal


Húsvét hazánkban az év egyik legfontosabb vallási ünnepe, amikor a hívek Jézus Krisztus feltámadásáról emlékeznek meg. Ennek tiszteletére nagyszombaton szentmiséket és istentiszteleteket tartanak, melyek általában körmenettel zárulnak.

A húsvéthoz kapcsolódóan számos népszokásról maradtak feljegyzések, sok közülük ma is él.

Az egyik ilyen hagyomány szerint, amikor nagyszombaton újra megszólalt a nagycsütörtökön elhallgatott harang, az első harangszóra sok falusi háznál kiszaladtak a fákhoz, és megrázták őket, hiszen úgy tartották, hogy így nem kell attól tartani, hogy férges lesz az új termés.

Ételszentelés

A húsvétvasárnap reggelén tartott misére a negyvennapos böjt után az emberek teli kosarakkal indultak a templomba, hogy az abban vitt sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát már megszentelve, megáldva fogyaszthassák el a húsvétvasárnapi ünnepi asztal körül ülve.

A megszentelt kalács morzsáját a tyúkok közt szórták szét, hogy bőséges legyen a tojás, de az sem volt ritka, hogy a gabonaföldeken hintették szét kereszt alakban a verebek ellen.

A megáldott sonkát a gyümölcsfára akasztották, hogy bőséges legyen a termés, a tojást pedig a szerelmesek, a családtagok együtt ették meg, hogy a nehéz időkben emlékezzenek arra, kivel osztoztak az ételen, azaz az élet szimbólumán.

Locsolkodás és tojásfestés

Húsvéthétfő a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt.

A locsolkodás az ősi termékenységvarázsló rítusok szelídített változata.


Régen a húsvéthétfőt „vízbehányó” hétfőnek is nevezték, amikor a legények nem aprózták el a locsolást: egész vödör kútvízzel öntötték le a lányokat, jellemzően több körben.

Vidéken máshol is él a kútvízzel locsolás, amit a városokban kölnivízzel helyettesítettek.

Locsolóvers mindenhol kötelező. A locsolásért cserébe tojás jár.

A locsolkodóknak járó tojásokat kiszínezték. A tojások színét hagyományosan a lila hagyma héja, a vörös káposzta vagy a zöld dió leve adta.

Létezett olyan szokás is, hogy a fiúk már vasárnap begyűjtötték a tojásokat a lányos házaktól, és másnap, a reggeli után aztán a tojáshéjat annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak, majd indultak locsolni.

A húsvéthétfőn eláztatott lányok régen nem maradtak adósok: kedden a lányok locsolták meg a legényeket.

A locsolás eredetét a kereszténység a megkeresztelkedéshez fűzi, és ahhoz a bibliai történethez, amikor a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni.

A locsolkodás nem csak magyar népszokás, Lengyelországban is kútvízzel locsolják a lányokat.

Korbácsolás

A korbácsolás főként a Dunántúlon volt ismert népszokás. Húsvéthétfőn a fiúk úgynevezett „sibával”, azaz négyszögletű, fűzfavesszőből font korbáccsal csapkodták meg a lányokat, máshol korbácsra hasonlító változatokkal suhintottak oda, miközben néhány soros, termékenységet erősítő, betegségűző mondókákat szavaltak.

Nemcsak a legényeknek, hanem a kisebbeknek is volt korbácsuk, amit a nagyapjuk, vagy az apjuk font nekik. A lányok a sibát szalaggal díszítették, a fiatalabb korbácsolóknak tojást, az idősebbeknek bort adtak.

Itt sem maradt el a revans, a suprikálás formájában: a lányok másnap korbácsolták meg a fiúkat.

Húsvéti szimbólumok: mit jelent a tojás, a nyúl és a bárány?

A tojás ősi termékenység szimbólum, ami a világ szinte összes népénél fellelhető, nálunk a feltámadás jelképévé vált.

A húsvéti nyúl eredete bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a 19. század folyamán. Maga a nyúl szintén termékenység szimbólum, és szerte Európában a húsvéttal van kapcsolatban.

A bárány az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép, aminek szerepét hazánkban a húsvéti sonka vette át.

A mediterrán országokban és Franciaországban azonban napjainkban is az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a sült bárány.

A jelkép eredete bibliai és több történetre is visszavezethető. A bibliai tíz csapás közül a zsidó népnek az utolsót nem kellett elszenvednie, mert házaikat egy áldozati bárány vérével jelölték meg, illetve Jézus kereszthalála is áldozat, hiszen halálával váltotta meg az emberiséget. Jézus ehhez kapcsolódó neve „az Isten Báránya”.

A barkaág is régi húsvéti szimbólum, melynek eredete a virágvasárnap – a húsvétot megelőző vasárnap – megünnepléséhez kapcsolódik. Ekkor ünneplik Jézus ünnepélyes bevonulását Jeruzsálembe. Ekkor szentelik meg a hívek által hozott barkaágakat a vasárnapi misén.

A barka a Magyarországi éghajlati viszonyoknak köszönhetően a pálma és olajágak szerepét vette át, amikkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából.

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Testszerviz!


A tavasz a természet megújulásának évszaka. A húsvét – ahogy azt az ősi népszokások is mutatják – ehhez a megújuláshoz kapcsolódik a vallási tartalmon túl.

A Testszerviz küldetése ehhez a megújuláshoz kapcsolódik, amikor az életmódváltás fontosságát hirdeti, illetve a Vitalissimo webáruházban olyan termékeket kínál az egészségtudatos közönségnek, amik támogatják az egészséget, a sikeres életmódváltást.

Testszerviz saját márkás termékek


Testszerviz Extra almaecet

A bio almából készült almaecet segíti a megfelelő gyomorsav beállítását, így javítja az emésztést.

Vízhajtó hatása is van, és a reflux kezelésében is hatékony.

Az almaecetből étkezés előtt fél-egy evőkanállal tegyél bele egy pohár vízbe, és idd meg. Ha étkezés előtt elfelejtetted volna, akkor étkezés után is pótolhatod.

Ha úgy érzed, megülte az étel a hasadat, akkor igyál meg egy pohár vízhez tett almaecetet! Segíteni fog!


Kattints ide, és tedd a kosaradba a Testszerviz Extra bio almaecetet!


Testszerviz Fodroskel por

A fodroskel a világ 10 legjobb szuperélelmiszere kötött található.

Magas ásványianyag- és vitamintartalma, a benne található sokféle fitotápanyag és a zöldleveles növényhez képest magas fehérjetartalma garantálja, hogy rendszeres fogyasztása rendkívül jó hatású a szervezetre.

Kattints ide, és tedd a kosaradba a Testszerviz Fodroskel port!


Testszerviz Extra Vegán Fehérjepor

Ez a vegán fehérjepor minőségi fehérjebevitelt tesz lehetővé növényi alapon. Borsófehérje izolátumot és rizsfehérjét tartalmaz, gojibogyó- és acaibogyó-porral, quinoa liszttel kiegészítve.

Ezek a fehérjék kiváló alternatívák a laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek, illetve akik kerülik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.

A borsó és a rizsfehérje együtt komplex megoldást nyújt, remekül kiegészítik egymást. A rizsfehérje kéntartalmú aminosavakban (pl.: cisztein és metionin) gazdag, a borsófehérje ugyanakkor a nem kéntartalmú lizinben bővelkedik.

Kattints ide, és töltsd le ingyenes tájékoztató e-kiadványunkat a fehérjékről!



Kattints ide, és tedd a kosaradba a Testszerviz Extra vegán fehérjeport!

Vitalissimo webáruház folyékony slágertermékek


Ne légy vitaminhiányos a tavaszi napsütésben sem! Gondoskodj a szervezeted napi vitaminszükségletéről!

Arról, hogy miért szükséges a rendszeres vitaminpótlás, ebben a cikkünkben írtunk. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is! Velük könnyedén elérheted ezt a célt!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges folyékony multivitaminodat is!