Édes hűsítés egészségesen
A görögdinnye az egyik olyan nyári kedvenc, amiről nem is gondoljuk, hogy mennyi jót tesz nekünk a forró napokon. Ismerd meg a görögdinnye titkait, és fogyaszd egészségesen!
Olvasd el a cikket!
Hűsítő finomság
Nem is gondolnánk, hogy a görögdinnye, különösen hűtve, milyen hasznos nyári csemege. Kiválóan feltölt tápanyagokkal, amikkel csökkenti a gyulladást, sőt, még a rák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát is, ha hihetünk ennek az angol nyelvű cikknek.
Nyaranta a görögdinnye az egyik leggyakrabban vásárolt gyümölcs, hiszen sokan szeretjük, mert a nyári hőségben behűtve nagyon jól frissít, és ezt a gyümölcsöt – kevés kivétellel – a szervezetünk is jól tolerálja.
Görögdinnye történet
David Livingstone, a 19. századi híres skót orvos és Afrika-kutató szerint a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, ezért sokan úgy gondolják, hogy innen származik, de egy 2021-es genetikai kutatás szerint a görögdinnye őse a szudáni Kordofan dinnye, mely Szudán nyugati részén, Dárfúrban terem.
A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban történt. Ezt a dinnyét gyakran helyezték a fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
A görögdinnyét 10. században már termesztették Kínában. Ma ez az ország a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője. Európába a mór hódítók hozták a 13. században.
Erre figyelj, ha görögdinnyét eszel!
A görögdinnye árnyoldala, hogy gyorsan megemelheti a vércukorszintet, így jobb, ha fehérjével együtt fogyasztva csökkentjük ezt a hatást. A vércukorszint emelkedés együtt jár az inzulinszint emelkedésével is, így akinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, az tartsa be az egészségügyi szakember utasítását a görögdinnyére vonatkozóan is.
Miért hasznos a görögdinnye?
A görögdinnye víztartalma 90-95%, így fogyasztása előnyösen befolyásolja a veseműködést. A görögdinnye vörös színe a benne levő magas a likopin- és karotinoidtartalom miatt van.
A likopin erős antioxidáns, így csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, valamint védelmet nyújthat az erős UV-sugarak káros hatásaitól.
Mivel a görögdinnyének magas az A-, C-vitamin-, valamint kálium- és magnéziumtartalma ez a „gyümölcs” segíthet a gyulladásokkal szemben is.
A görögdinnyében lévő kálium fontos szerepet játszik a szív és az izmok egészségének megőrzésében. A megfelelő káliumbevitel ugyanis csökkentheti a magas vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.
Néhány görögdinnye tipp
Mint korábban olvashattad, a görögdinnye vércukorszint emelő tulajdonságát fehérjebevitellel csökkenteni lehet. Éppen ezért ne csak magában együk a dinnyét, hanem együnk hozzá sonkát vagy valamilyen sajtot.
A sonkás dinnyesalátára tehetünk olívabogyót, mentalevelet. A görögdinnyét ehetjük feta sajttal is. Ilyenkor tegyünk rá bazsalikomot, balzsamecetet, citromlevet. A fetás görögdinnye salátához illik még az olajbogyó is, és ha ezt a változatot készítjük, akkor adhatunk hozzá újhagymát, olívaolajat, sót, borsot és petrezselyemzöldet is.
A fenti példákból látható, hogy mennyire változatos lehet a görögdinnye a tányérunkon.
Görögdinnyés turmix
A kimagozott görögdinnyével turmixot is készíthetünk, amibe tehetünk kollagénport, amivel csökkenthetjük a vércukorszint emelő hatást.
A turmixba tehetünk egy kevés Testszerviz Fodroskel Port is, amivel megnöveljük a turmixunk tápanyagtartalmát.
Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel Port!
Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról!
Ahhoz, hogy a görögdinnye és más nyári gyümölcs, zöldség fogyasztása segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen folyamatos tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.
Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!
Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.
A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!
Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges folyékony multivitaminodat is!
A cikk forrása:
I Ate Watermelon Every Day for a Week—Here's What Happened
A cikk címképe: Adina Voicu képe a Pixabay-en.