Fito-fitten
Egészségőrzés fitotápanyagokkal!
A fitotápanyagok a zöldségekben, gyümölcsökben kis mennyiségben jelenlevő rendkívüli regeneráló és védekező hatású természetes mikrotápanyagok.
Bár ezek nem hasonlítanak a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, illetve nyomelemekhez, a szerepük mégis nagy az egészségünk megtartása érdekében.
Táplálkozási szempontból a fitotápanyagok különösen vonzóvá teszik a nyersen elfogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket.
Melyek ezek a tápanyagok és milyen forrásaik vannak?
Glükozinolátok
A glükozinolátok, ahogy a nevük is mutatja glükózból, azaz egyszerű cukrokból származó, kén és nitrogén tartalmú különleges anyagok.
Jelenleg mintegy 120 különböző ilyen anyag ismert. Az ízük jellegzetesen csípős-kesernyés, ami a káposztafélékre jellemző.
Más rákellenes anyagokkal együtt csökkentik a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a tüdődaganatok kialakulásának a veszélyét.
Ezek a mikrotápanyagok valamennyi káposztafélében megtalálhatók.
Flavonoidok
A flavonoidok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében.
A flavonoidok (akvercetin, a miricetin, az apigenin, a kempferol és a luteolin) leggazdagabb forrásai a hagymafélék, a spenót, a zeller, az alma, az áfonya, a petrezselyem, a ganoderma gomba.
Ezek a vegyületek a növényi sejtekben védelmi funkciót töltenek be.
A flavonoidoknak a következő egészségvédő, betegségmegelőző tulajdonságai ismertek:
- antioxidáns hatás és/vagy szabadgyök-befogás,
- immunrendszer harmonizáló és gyulladáscsökkentő hatás,
- asztmaellenes és antiallergén hatás,
- baktérium- és vírusellenes hatás,
- ösztrogénaktivitás harmonizálása,
- daganat keletkezésének a kockázatának a csökkentése,
- májvédő hatás,
- a vérerek állapotát javító hatás.
Polifenolok
A polifenolok olyan anyagok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő bizonyos fajta gyümölcsökben, ezeknek is főleg a színes héjában: vörös áfonya, kék áfonya, tőzegáfonya, kékszőlő, citrus fajták (azaz narancs, citrom, lime, grapefruit) és az extra szűz olíva olajban.
A polifenolokkal kapcsolatban kiderült, hogy korunk két fő betegségcsoportjában (a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és keringési rendszer betegségei) komoly védő hatással rendelkeznek.
Az olíva olaj jótékony hatásáért is elsősorban igen magas polifenol tartalma felelős. Ez a hatás csak a hidegen sajtolt, extra szűz olajra vonatkozik.
A polifenolok a növényeket védik a Nap káros ultraibolya sugárzásától, de úgy tűnik, a mi sejtjeink védelmét is hatékonyan szolgálhatják. Nincs mérgező hatásuk, nem rákkeltőek, hosszú ideig szedhetők folyamatosan.
A polifenolok védik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkentik a koleszterint és a vérnyomást. Javítják az erek rugalmasságát.
A polifenolok erős antioxidánsok, zsírégető hatásúak, így segítenek a testsúly csökkentésben.
A polifenolok védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. Baktérium ellenes hatásúak és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Csökkentik az időskori demencia, a szemfenéki meszesedés, a szívbetegségek és a bőr idő előtti öregedésének a kialakulását.
A polifenolok rákellenes hatása az antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhető, és a rákos sejtek szaporodását is gátolják.
Karotinoidok
A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek a növények festékanyagaként kétszeres szolgálatot tesznek.
A béta-karotin például sárgává festi a répát, a likopin pedig pirosra a paradicsomot. Színük lehetetlenné teszi, hogy a növény héja nap bizonyos sugarait elnyelje, ezzel akadályozva meg a fény keltette szabad gyökök elszaporodását.
A karotinoidok tulajdonképpen az A-vitamin előfutáraként zsírban oldódó vitaminok.
Mivel zsírban oldódóak így nyersen csak 5–10%-ban, párolva 30–50%-ban szívódnak fel. A legjobb felszívódás passzírozott, homogenizált vagy pürének elkészített változatban érhető el, ez kb. 70%.
A karotinoidoknak csoportosítása: vannak a karotinok (ezek az A-vitamin elővitaminjai). A lutein, a likopin és a xantofill.
Ezek közül a legismertebb karotin a béta-karotin. A szervezet A-vitamint állít elő belőle. A béta-karotin nagyon hatásos antioxidáns is.
A likopin adja a gyümölcsök, zöldségek piros színét. A leggazdagabb forrása a paradicsomszósz.
A likopinban gazdag étrend csökkenti a prosztatarák, a hasnyálmirigyrák és a nyakon kialakuló rákfajták kifejlődésének a kockázatát.
A lutein és a zeaxantin a látás őrei.
A lutein természetes forrásai főként a zöld leveles növények: lucerna, káposzta, spenót, brokkoli, de a körömvirág szirmában és a tojássárgájában is jelen van.
Színkalauz a fitotápanyagokhoz
A narancs- és a sötétsárga szín a béta-karotint jelez. Minél sötétebb a szín, annál több béta-karotint tartalmaz az adott növény.
A sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sütőtök, a mangó, a papaya és a sárgadinnye mind-mind tartalmaz béta-karotint, amely segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkenti a rákbetegségek kockázatát.
A piros szín a likopint jelzi. A likopin megtalálható a paradicsomban, paradicsompürében és sűrítményben, a rózsaszín ezt a mikrotápanyagot jelzi a grapefruitban és a görögdinnyében.
A likopin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
A sötétzöld szín annak a jele, hogy a zöldség luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a vegyületek a spenótban, a kelkáposztában, a sötétzöld salátalevelekben és a káposztában vannak jelen nagy mennyiségben. Ezek az összetevők a szemre és a látásra vannak jótékony hatással, csökkentve az időskori retinakárosodás kockázatát.
A bíbor, sötétpiros és kék színek egy másik típusú fitovegyület, a flavonoidok jelenlétét jelzik.
Flavonoidokat tartalmaz például valamennyi bogyós gyümölcs, a piros szőlő, a cékla, a cseresznye, a vörös káposzta. A flavonoidok hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez és a rák ellen is nyújthatnak bizonyos védelmet.
A tőzegáfonyában található flavonoidok pedig segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében.
A zöld, fehér és bíbor színű káposztaféle zöldségek erőteljes ízű téli zöldségek; ilyen például a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, a póréhagyma, a vöröshagyma, a fokhagyma és a karfiol.
A színek különbözők lehetnek, de egy dolog mindegyikben közös: mindegyik zöldség tartalmaz kéntartalmú fitovegyületeket. Ezek a rák, a szív- és érrendszeri problémák és a magas koleszterinszint megelőzésében játszanak szerepet.
Kulcs a tápanyagokhoz könyv
A Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalmaz minden fontos tudnivalót annak érdekében, hogy te is élhess a fitotápanyagok kínálta előnyökkel, illetve tudd, hogyan készíts tápanyagokban gazdag ételeket!
Kattints ide, és rendeld meg
a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!
Vitalissimo fitotápanyag megoldások
A Vitalissimo webáruház számos olyam terméket kínál, amely gazdag ezekben a hasznos mikrotápanyagokban!
Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por
Ilyen termék a Testszerviz saját márkás Vidd Magaddal Zöldturmix pora!
Ez a készítmény a fodroskel poron kívül, sárgarépaport, spenótport, és csipkebogyó, valamint zöldalma port is tartalmaz!
Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!
Svéd folyékony multivitaminok
A folyékony svéd készítmények az egyik legnépszerűbb termékcsalád a Vitalissimo egészségáruházban!
Ezek a folyékony készítmények nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemek tartalmaznak, hanem az ebben a cikkben már felsorolt nagyon hasznos gyümölcsök és zöldségek tápanyag kivonatait is!
Így ezek a termékek is ellátnak ezekkel az antioxidánsokkal, szemvédő és látásjavító, valamint a rák kockázatát csökkentő anyagokkal.
Ezek a folyékony termékek hatékony felszívódással remekül feltöltik a szervezetünket az ételeinkből már alig bevihető tápanyagokkal.
Kattints ide, és ismerkedj meg
a Swedish Nutra termékkínlatunkkal!