Csírák, az egészség rejtett forrásai
A növényi csírák, olyan apró növénykék, melyek igazi tápanyag és vitamin koncentrátumok. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy egy kicsi magból képes egy teljes növény kifejlődni, azaz a mag tartalmazza mindazt az ásványianyagot, vitamint, növényi tápanyagot, ami egy növény teljes kifejlődéséhez szükséges.
A csírák így koncentráltan tartalmaznak minden olyan tápanyagot, ami hasznos szervezetünknek. Érdemes rendszeresen, naponta fogyasztani őket.
Az eltérő csírák eltérő ízűek lehetnek, így érdemes többfélét is kipróbálni. Például a retekcsíra enyhén csípős lesz. A csírákból nem csak a zöld szárakat lehet fogyasztani, hanem magát a magokat is.
Jó hír, hogy nagyon könnyű termeszteni őket otthon is.
Mi kell a csíráztatáshoz?
A Testszerviz Vitalissimo webáruházában mindent megtalálsz, ami a csíráztatáshoz kell.
- Több tucatnyi csíráztatni való magvak
A Vitalissimo webáruházban a Natúr Tanya csíráztatni való bio minősítésű magjait ajánljuk.
A 30 féle csíráztatni való mag minden igényt és ízlést kielégít.
- Csíráztatótál
A webáruházban találsz különféle csíráztatótálat:
Itt rendelheted meg a 4 részes tálat!
A 4 részes kerámiatálat itt rendelheted meg!
Hogyan csináld?
Áztass!
Áztatásra a magban szunnyadó enzimek aktiválása miatt van szükség. Kétféle csíráztatni való mag van: amit be kell áztatni és amit nem. Amit be kell áztatni, azt általában 4-6 órára írja a zacskón lévő tájékoztató.
Időhatékonyság miatt este célszerű a megfelelő magmennyiséget egy mély üvegtálba tenni, sok vizet ráengedni, és úgy hagyni reggelig. A mag mennyisége kívánság szerinti.
Azokat a magokat, amiket nem kell beáztatni, csak bele kell önteni a csíráztató tálkába. Ilyenek például a káposzta és brokkoli magok.
Kezd meg a csíráztatást!
Reggel az áztatott magokat öntsük bele a csíráztató tál egyik tálcájába és mossuk át vízzel. Tegyük őket napos helyre, de ne közvetlenül napfényre.
Növekedés
A csírák napi 2-szer igényelnek törődést. Reggel és este kell víz alatt átmosni őket. Azokat a csírákat, amelyeknek nagyon pici magja van, nem érdemes a csap alatt átmosni, hanem csak vízzel jól bepermetezni.
Szüret
A csírák általában a 4-7 nap alatt érik el a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Így eddig csíráztatunk. Ha nem vagy biztos abban, hogy mikor kész a csíráztatás, akkor nézz utána az interneten. Ott megtalálható mindenféle csíra lefényképezve, így megállapítható, hogy a csírád készen van-e már.
Ezen kívül minden zacskón rajta van, hogy mennyi a csíráztatási idő. Ezek elég pontos adatok. Természetesen a csíráztatási idő nagyban függ a helyiség hűmérsékletétől, fényviszonyaitól is.
A kész csíra tárolása
Ahhoz, hogy a megtermelt csírák frissek maradjanak és ne veszítsenek a vitamin- és ásványi anyag tartalmukból, érdemes őket lezárható műanyag tálkába tenni, és berakni a hűtőszekrénybe. Ott a hideg és a sötét miatt jelentősen csökken a növekedési folyamat. Így körülbelül 4-5 napig csodálatosak és frissek maradnak.
Próbáld ki te is, irány a csírák világa!