Fontos tudni, hogy Európa, s ezen belül Magyarország is jódhiányos területnek számít. A termőterület alacsony nyomelem-, illetve jódtartalma miatt az élelmiszerek jódtartalma is kicsi. Sajnos a magyarországi lakosság nagy része a jódban gazdag élelmiszerek (pl. hal és egyéb tengeri élőlények, algák) fogyasztásában sem jár az élen, amely legalább a jódbevitel egy részét biztosíthatná, így kiemelt fontosságú a jódtartalmú étrend-kiegészítők használata.
Az étrend-kiegészítők esetében fontos termékválasztási szempont a biológiai hasznosulás ismerete. A lehető legjobban -, körülbelül 90%-os hasznosulással - a szervetlen jód (jodid) képes felszívódni, de akármilyen jódformát alkalmazunk is, a szervezet jodiddá fogja azt redukálni mielőtt a vékonybél felső szakaszában megkezdődne a felszívódás folyamata. Érdemes barnamoszatból kivont jódot választani, a barnamoszatok ugyanis kálium-jodid formában tartalmazzák a jódot, de mellette tartalmaznak aminosavakat, amelyek segítik a jód hasznosulását, valamint más ásványianyagokat, nyomelemeket is, mint pl. a vas, amely a jódmetabolizációt támogatja. A jódmetabolizáció segítése érdekében érdemes figyelmet fordítani a szervezetünk megfelelő C-vitamin és magnézium ellátottságára is!
Mekkora a felnőttek átlagos jód szükséglete?
A felnőttek számára a napi szükséglet 180-200 mikrogramm, jódhiányos állapotokban viszont ennél többet is célszerű lehet pótolni. Várandosság esetén, a megnövekedett jódigény következtében, 250 mikrogramm napi adagot javasolnak a források.
A jód hasznosulását gátló tényezők:
A jód szervezeten belüli hasznosulása függ attól, hogy van-e jódhiány a szervezetben, mekkora a szervezet jódtelítettsége, illetve milyen növényi eredetű táplálékot fogyasztunk a jódpótlással egyidőben. Egyes növényekben (pl. retek, káposztafélék, brokkoli, karfiol, kelbimbó) megtalálható ún. goitrogén anyagok megakadályozhatják a jód felszívódását, gátolhatják a pajzsmirigy hormontermelését. Fontos tudni azonban, hogy hő hatására eltűnik, vagy jelentős mértékben csökken ez a fajta negatív tulajdonság, így az említett növényeket célszerű hőkezelést követően fogyasztani.
A goitrogéneken túl, a cianokobalamin (B12-vitamin) tartalmú étrend-kiegészítők, dúsított élelmiszerek, italok (gyümölcslevek, müzlik, növényi sajtok, növényi tejhelyettesítő italok, stb.), a nitril funkciós csoport miatt szintén gátolhatják a jód hasznosulását. Érdemes a cianokobalamin tartalmú élelmiszereket és étrend-kiegészítőket emiatt is elkerülni.
FONTOS:
Autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén (Hashimoto), és göbös pajzsmirigy túlműködés esetén is kiemelten fontos szakorvossal egyeztetni a jódpótlás részleteit.
Gamma oryzanol hatása:
A gamma oryzanolt leggyakrabban rizskorbából vonják ki, de kinyerhetik még kukoricából és árpából is. A gamma oryzanolnak számos pozitív tulajdonságáról olvashatunk, így:
- erős antioxidáns aktivitása révén védelmet nyújthat a szabadgyökökkel szemben,
- hatékonynak bizonyulhat koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentésében,
- előnyös lehet magas vérnyomás betegség kezelésében,
- a változókori panaszok - kiváltképp a hőhullámok kezelésére is eredményesen alkalmazták,
- rezisztencia edzést végzők esetében mérhető izomerőfokozó hatásáról számol be a szakirodalom,
- hatással lehet a hipotalamusz béta-endorfin termelésére, amely hozzájárul a boldogságérzet kialakulásához és a stressz csökkentéséhez,
- pajzsmirigy-alulműködés esetén csökkentheti a TSH szintet.
Miben előremutató a WTN terméke?
- A termékben lévő jód organikus barnamoszatból került kivonásra. A barnamoszatok a hidegebb tengerekben fordulnak elő nagy számban, legfontosabb ismérvük, hogy nagy koncentrációban tartalmaznak szervetlen jódot (kálium-jodid formában) és más nyomelemeket.
- A gamma oryzanol csökkentheti a kórosan magas TSH szintet.
- Tartósítószer-mentes termék.
Forrás: Wise Tree Naturals