A folsav és a folát
A folsavat és a folátot gyakran egymás szinonímájaként emlegetik, azonban ez nem teljesen állja meg a helyét.
A folsav a B9-vitaminnak egy szintetikus formája, míg a folát az ételekben is megtalálható, természetes forma. Fontos különbséget tenni a kettő között: a folát egy biológiailag aktív forma, így a szervezet könnyebben és gyorsabban tudja hasznosítani, ellentétben a folsavval, amely egy inaktív forma, amelynek az átalakítása aktív foláttá időigényes. A folsav-folát átalakulás egy enzim segítségével képes megvalósulni, amely átalakulás során a hasznos vitamin forma jelentős része elveszik.
Európában a lakosság jelentős része (40-45%) azonban érintett az úgynevezett MTHFR génmutációban. Az MTHFR gén a folsav-folát átalakítását katalizáló enzim működését szabályozza. Az MTHFR mutáció következményeként az adott szervezet nem tudja hatékonyan átalakítani az inaktív vitamint aktív vitamin formává, így megnő a szív-, és érrendszeri megbetegedések esélye.
Ha a szervezetünkben minden rendben van, a folsav mintegy 50%-át tudjuk aktív, folát formává alakítani, a fennmaradó 50% a vérben kering. A vér megemelkedett folsavszintjének hatására megemelkedik a homocisztein szint is. A magas homocisztein szint károsíthatja az artériákat, gyulladásos folyamatokat indít el, ezáltal plakkok, lerakódások keletkeznek az ér belső felszínén, amely szűkíti az erek átmérőjét. Az érszűkület következében pedig kialakulnak a szív-, érrendszeri megbetegedések. A homocisztein szint minden szervezetben növekszik, ha fehérjét (pl. húst, hüvelyest, azaz metionin tartalmú aminosavat) fogyasztunk, így átalakítása és lebontása létszükséglet.
Hogyan tudjuk a folsav veszélyeit és a homocisztein szintet csökkenteni?
Használjunk folsav helyett jó minőségű folátot, és biztosítsuk azokat a tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a homocisztein lebontásához (B12-, B6-vitamin és magnézium).
A folát fontos szerepet játszik a sejtek anyagcserefolyamataiban, az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben, a sejtosztódási folyamatokban és a B12-vitaminnal együtt hozzájárul a sejtek oxigénellátásáért is felelős vörösvértestek képzéséhez. Gyermekvállalás előtt álló nők esetében alkalmazása javíthatja a petesejtek minőségét, támogathatja a peteérés folyamatát, várandósság alatt pedig csökkentheti a velőcsőzáródási rendellenesség, az alacsony születési súly, a növekedésbeli elmaradás és a koraszülés esélyét.
Melyek a magas folát tartalmú ételek?
- spenót
- brokkoli
- kelbimbó
- lencse
- spárga
- fehérbab
- sárgadinnye
- tojás
Fontos azonban tudni, hogy a táplálékkal bevitt folát forma még nem az az aktív folát forma, amit a szervezet tud hasznosítani!
Közvetlenül várandósság előtt és várandósság alatt nehezebb teljesíteni a megfelelő folát bevitelt. Nőgyógyásszal egyeztetve, szükséges lehet minimum 400 mcg, de inkább 800-1000 mcg jó minőségű folát pótlása.
Miben előremutató a WTN terméke?
- A WTN folát cseppjében a fő hatóanyag L-5-MTHF (glükozamin folát só) formájában van jelen.
- Cseppentő formában a nyálkahártyán keresztül gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel a bélrendszerből, mint bármelyik kapszula.
- A folát mellett helyet kapott a termékben a B12-vitamin, metil-kobalamin formában, így támogatva a vörösvértest képzést és a korai agyi fejlődést.
- Tartósítószer-mentes termék!
- Fitomátrix formulával is kiegészítettük a cseppet! A citromhéj-, mangó-, guava-, és szent bazsalikom levél kivonat segítségével, természetes környezetet biztosíthatunk a vitamin számára.
- Vegán termék!
Forrás: Wise Tree Naturals