AKTÍV B-vitamin sor 1 kapszulában!!
Sok egészségügyi probléma esetén fontos, hogy a B-vitaminok AKTÍV formában legyenek elérhetőek, mert a szervezet csak így tudja azonnal és igazán jól hasznosítani őket. Az aktív formájú B-vitaminokat a szervezet rögtön fel tudja használni, mert már nincs szükség bonyolult átalakító folyamatok elvégzésére. Az inaktív vitaminokat, olykor a szervezetünk nem tudja megfelelő mértékben felhasználni, hiszen számos tényező együttállása szükséges, ezekhez a bonyolult folyamatokhoz. Amennyiben valamely folyamatelem hiányzik, az átalakulás nem, vagy csak részlegesen meg végbe. A szervezetünket azonban tehermentesíthetjük azáltal, hogy aktív vitaminokat biztosítunk számára. Az inaktív vitaminok aktívvá alakításának kritériumai mellett a felszívódás minőségét is szükséges figyelembe vennünk. Egy gyulladt bélrendszer esetén csökkenhet a felszívódása a makro- és mikrotápanyagoknak, ezáltal csökkenhet az inaktív formában szedett vitaminkészítmények alapvetően alacsony hasznosulása is.
A fent említett azonnali hasznosulást szolgálhatja a WTN B-vitamin komplex is, a B-vitaminok aktív koenzim formáinak hosszú sorával!
A WTN B-komplexen kívül, már más B-vitamin komplex esetében is aktív formában van jelen a B6, B9 és B12-vitamin (B6 - piridoxál-5’-foszfát (P5P); B9 – kálcium folát vagy glükozamin folát só, B12 – metilkobalamin, adenozilkobalamin vagy hidroxo-kobalamin). Ám a többi B-vitamin esetében is kulcsfontosságú a szervezetnek, hogy aktív vitamint kapjon.
Ezért a WTN B-vitamin komplexben:
- A korábbi B1-vitamin tiamin-hidroklorid forma mellé, most egy aktívabb tiamin-pirofoszfát-klorid került.
- B2-vitamin esetén riboflavin helyett, a riboflavin-5-nátriumfoszfátot, a B2-vitamin aktív koenzim formáját használtuk.
- B3-vitamin esetén a niacinamid helyett, a nikotinamid-hexonikotinát, a B3-vitamin egyik legjobban hasznosuló aktív koenzim formája került.
- A B5-vitaminnál a calcium-D-pantotenátot is lecseréltük a B5 aktív koenzim formájára, a pantetinre.
B1-, B2- és B3-vitaminok:
- A B1-, a B2- és a B3-vitaminok fontos szerepet töltenek be a táplálékok energiává alakításának folyamatában és támogatják az idegrendszer egészséges működését.
- A B1-vitamin segíti az izmok és a szívizom működését és az alkohol lebontását.
- A B2-vitamin a nyálkahártya épségének, a bőr, a szem, a haj, a köröm egészségének megőrzésében is vesz részt.
- Az antioxidáns hatású, bőrvédő B3-vitamin a normál koleszterin szint fenntartására is hatással van.Húsokban, halakban, gabonafélékben, hüvelyesekben, tejtermékekben, májban, zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálhatók.
B5-vitamin:
- A B5-vitamin (pantoténsav) a többi B-vitaminhoz hasonlóan szerepet játszik a szervezet energiatermelő anyagcsere folyamataiban, a hormonháztartás működésében és a bőr hámképző funkcióját is erősíti.
- A bőrre és a hajra gyakorolt jótékony hatása miatt, a hajápolási termékek kedvelt összetevője, de az égési és egyéb bőrsérülések kezelésére ajánlott hámosító krémekben is gyakran megtalálható.
- Legfőbb természetes forrásai a húsok, belsőségek, tejtermékek, tojás, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk lehetnek.
B6-vitamin:
- A B6-vitamin részt vesz az idegrendszer működésének szabályozásában, a fehérjék lebontásának folyamatában, a bőr hámosító mechanizmusaiban.
- A folsavval és a B12-vitaminnal együtt segíti a fehérjefogyasztás nyomán a vérben felhalmozódó homocisztein lebontását.
- A húsokban, tojásban, tejtermékekben, teljes kiőrlésű gabonákban található meg nagyobb mennyiségben, a zöldségek és gyümölcsök viszont csak kevés B6-vitamint tartalmaznak.
B7-vitamin:
- A B7-vitamint vagy biotint szépségvitaminnak is nevezik, hiányában ugyanis hajhullás és a körmök töredezése léphet fel. Erősíti a körmöket, jó hatással van a haj növekedésére, a bőr szépségére és az egészséges koleszterinszint fenntartására is.
- A biotin a bélrendszerben is termelődik, forrásai pedig a belsőségek, a tojás és a tejtermékek lehetnek.
B9-vitamin: Folsav vagy folát?
- A legtöbb B-vitamin készítményben megtalálható szintetikus folsavat a szervezet foláttá alakítva tudja felhasználni. Ehhez azonban egy olyan enzimre van szüksége, melynek működése egy – a kutatások szerint akár a magyar lakosság felét is érintő – génmutáció, az MTHFR gén megváltozása miatt sokszor nem elégséges ahhoz, hogy ez az átalakítás megfelelő mértékben megvalósuljon. Ilyen esetekben hiába szedi valaki a folsav pótlására szolgáló szintetikus készítményeket, a szervezete nem, vagy nem elégséges mértékben tudja azt számára hasznos foláttá alakítani.
- A B9-vitaminnak is nevezett folsav, vagyis igazság szerint a bioaktív formája, a folát legfontosabb hatása a vérképző szervek egészséges működésének szabályozása. Hiánya vérszegénységet okozhat, melynek jellegzetes tünetei közé a fáradékonyság, ingerlékenység, szédülés, koncentrációs zavarok, sápadt bőrszín tartoznak. Vérszegénységet okozhat ugyanakkor a B12-vitamin hiánya is. És fontos tudni, hogy a folát vagy a folsav pótlása pedig a fenti tünetek visszaszorítása révén könnyen elfedheti a B12-vitamin hiányt.
- A folát (és nem a folsav), B12- és a B6-vitamin is felelős a fehérjefogyasztás következményeképpen a vérben felhalmozódó homocisztein feldolgozásáért. Folát-, B12- vitamin hiány esetén a homocisztein szintje megemelkedhet a vérben, a felesleg pedig a koleszterinhez hasonlóan az érfalakban rakódhat le, ezzel magas vérnyomást, vérrögképződés, infarktus, agyérelmeszesedés veszélyét okozva. A folsavnak, azaz a folátnak fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
- A folát hiánya (és nem a folsavhiány!!) gyermekre vágyó nőknél meddőséget, vetéléseket, illetve az embrió fejlődésének első heteiben fejlődési rendellenességeket, nyitott gerinc kialakulását is okozhatja. A gyermeket tervező nők számára, ezért már a teherbe esést megelőzően is a folát készítmények szedése javasolt.
- Igaz, hogy a közhiedelemben a folsav és inozitol kombináció a legismertebb, de ez a párosítás nem feltétlenül a leghatékonyabb. A legújabb kutatások szerint az inzulinrezisztencia miatt teherbe esési nehézségekkel, illetve hormonális problémákkal küzdő nőknél a myo-inozitol és a folát együttes szedése lehet jótékony hatással a hormonháztartás működésére, a menstruációs ciklus szabályozására, a peteérésre és ezáltal a termékenységre is.
- A folsav számos élelmiszerben megtalálható, azonban a sütés-főzés, hámozás, mosás mind jelentősen csökkenti a folsav tartalmat., A legjobb forrásai a zöld leveles zöldségek, pl. a kelbimbó, a kelkáposzta, a spenót, a káposzta, a brokkoli, a salátafélék, a spárga és még sok más zöldség és gyümölcs, illetve a hüvelyesek. Fontos viszont tudni, hogy a táplálékkal bevitt folát forma még nem a szervezet által hasznosítható aktív folát forma!
B12-vitamin:
- A B12-vitamin a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges egyik legfontosabb vitamin. Hiánya vérszegénységet okozhat, melynek vezető tünetei közé a fáradékonyság, sápadt bőr, szorongás, szédülés, koncentrációs zavarok tartozhatnak.
- A B12-vitamin fontos szerepet tölt be az idegrendszer megfelelő működésében, hiányát memóriazavarok, a végtagok bizsergése, zsibbadása, érzékelési zavarai, illetve a nyálkahártya sérülékenysége is jelezheti.
- Pótlására szükség lehet: hosszú betegségek, kimerültség, különösen nagy fizikai vagy érzelmi igénybevétel, táplálkozási zavarok, vészes fogyás, étvágytalanság esetén is, mert az egész szervezetet erősítő hatása is van.
- A B12-vitamin a szív- és érrendszer védelmében is fontos szerepet játszik.
- B12-vitamint csak az állati eredetű élelmiszerek, a hús, a halak, a tojás és a tejtermékek tartalmaznak. Felszívódásához szükséges a gyomorban termelődő intrinsic faktor jelenléte. A gyomor nyálkahártya sorvadásával járó emésztőrendszeri megbetegedések esetén, illetve idősebb korban egyre kevesebb intrinsic-faktor termelődik, ezért a B12-vitamin hiánya könnyen kialakulhat. A B12-vitamin a bélben is termelődik, ez a mennyiség azonban nem hasznosul olyan mértékben, amely fedezné a napi szükségletet. A tojást és tejtermékeket sem fogyasztó vegetáriánusoknak, a vitamin pótlására figyelni kell.
- A minél teljesebb hasznosulás érdekében a WTN B-vitamin komplex az étrend-kiegészítőkben leggyakrabban szereplő szintetikus B12-vitamin, a cianokobalamin helyett a szervezet számára jól feldolgozható metil-kobalamint tartalmaz.
Myo-inozitol:
- Az inozitol egy a B-vitaminokhoz hasonlóan viselkedő vegyület, melyet a test maga is képes előállítani, illetve a mindennapi táplálkozás során különböző magvak, zöldségek, gyümölcsök, állati eredetű tápanyagok fogyasztása révén is a szervezetbe kerül.
- A női hormonháztartás és az anyagcsere szabályozásában betöltött szerepe csak az utóbbi években kezd előtérbe kerülni, pedig a B-vitamin család egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb rokonáról van szó.
- A zsíranyagcsere szabályozásán keresztül májvédő és koleszterinszint csökkentő hatása is van. A zsírsavak emésztésének befolyásolása révén segít megelőzni a zsír lerakódását a májban, és csökkenti a vérben keringő koleszterin mennyiségét. Mivel a felesleges koleszterin az erek falában lerakódva érelmeszesedést, ezáltal pedig magas vérnyomást okoz, az inozitol megfelelő mennyisége a szervezetben hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az időskori agyér-elmeszesedés, demencia kialakulásának megelőzéséhez is.
- A myo-inozitol jótékony hatással van a sejtek ingerületátvivő képességének fenntartására, egyes kutatások szerint szedése javíthatja a végtagok érzékelési problémáival járó idegrendszeri tüneteket, melyek például a cukorbetegség szövődményeként jelentkezhetnek.
- Inzulinrezisztenciában szenvedők számára jó hír, hogy a myo-inozitol szedésével jelentősen javulhat a sejtek természetes inzulinfelismerő képessége.
- Foláttal (és nem folsavval) együtt szedve a tapasztalatok szerint az inzulinrezisztencia gyakori következményeként fellépő meddőség, menstruációs zavarok kezelésében is eredményesnek bizonyulhat.
A FITOMÁTRIX formulával is kiegészítettük a B-vitamin komplexet!
A vitaminokat egy természetes biológiai komplex is körül veszi, így abban a formában lehetnek jelen a termékben, ahogyan a természetben is megtalálhatók. A fitomátrix formula ebben az esetben olyan B-vitaminokban gazdag gyümölcs és gyógynövények kivonatát jelenti, mint a mangó-, citromhéj- vagy guava, szent bazsalikom vagy a fehérvirágú kolibrifa kivonata.
Forrás: Wise Tree Naturals