Társ az edzésekhez
L-karnitin (L-carnitine) egy összetett aminosav, mely az emberi szervezetben két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Régen a vitaminok közé sorolták, de az ember is képes előállítására, így nem tekintjük vitaminnak. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük étrend-kiegészítő formájában.
Miért fontos a L-karnitin?
A karnitint a szervezetünk képes előállítani, amennyiben elegendő mennyiségű vas, B1- és B6-vitamin, valamint két aminosav a lizin és a metionin jelen van a táplálékunkban. Az l-karnitin szintézise függ ezen kívül a C-vitamin ellátottságunktól is.
Ezek bármelyikének hiánya karnitin-hiányhoz vezethet. L-karnitinhoz hozzájuthatunk állati eredetű élelmiszerekből – elsősorban vörös húsokból – de ebből egy diétázó nem eszik sokat, egy vegetáriánus szinte semennyit. Először 1905-ben izolálták húsból, neve is ebből származik (carnus, carn- ~hús).
A napi alkalmazott mennyiség 500-2500mg között szokásos. Étrend-kiegészítőként 500-1000mg-os kiszerelésben kapható Európában. Magyarországon a legnépszerűbbek az 500mg-os változatok, de egyre nagyobb hatóanyagtartalommal is jelennek meg manapság.
Használata biztonságos, azonban a 3000 mg feletti adagok fogyasztása halszagot okozhat a bélbaktériumok karnitin bontása miatt.
Használata biztonságos. Még nagy adagok esetén sincs ismert mellékhatása.