Az oregánót a hagyományos kínai orvoslásban és népgyógyászatban gyógynövényként használták, és használják ma is láz, hányás, hasmenés, sárgaság és a legkülönfélébb bőrbetegségek, sebek kezelésére. Európában főleg emésztésserkentőnek, köhögések, megfázások, influenza és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként, valamint ízületi gyulladások enyhítésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották.
Az Omega-3 és Omega-6 helyes 1:3 aránya helyreállítja a gyulladásos folyamatokat, javítja a sejtek normál működését, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, vastagbélrák kockázatát.
Az oregánót vagy másik nevén szurokfüvet a hagyományos kínai orvoslásban és népgyógyászatban gyógynövényként használták, és használják ma is láz, hányás, hasmenés, sárgaság és a legkülönfélébb bőrbetegségek, sebek kezelésére. Emellett az egyik legnépszerűbb fűszernövényünk, hiszen ételeinknek utánozhatatlan ízt kölcsönöz.
Európában főleg emésztésserkentőnek, köhögések, megfázások, influenza és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként, valamint ízületi gyulladások enyhítésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották.
Az emésztésre gyakorolt kedvező hatást az biztosítja, hogy a szurokfű nyugtatja az emésztőrendszer sima izmait, emiatt görcsoldó tulajdonsággal is rendelkezik.
Emellett az emésztőrendszer egyes parazitáinak a megszüntetésére is alkalmas lehet.
A szurokfű legaktívabb természetes hatóanyaga a karvakrol, amely elősegítheti a nyálkás váladékok felszakadását.
Enyhítheti az orrmelléküreg- és a tüdőgyulladás kellemetlen tüneteit, eltüntetheti a szemölcsöket. Az Oreganol a szurokfű olaja mellett tartalmazza még a kendermag olaját, ami közismerten gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A telített zsírsavak telítetlen zsírsavakkal (egyszeresen telített zsírsavakkal és többszörösen telített zsírsavakkal) való helyettesítése az étrendben hozzájárulhat a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.
Gyógyászati felhasználása:
– Idegerősítő, fejfájás elleni, nyugtató hatású, fájdalomcsillapító.
– Már az ókortól köhögéscsillapító szerként is ismert volt.
– A szurokfűolajjal óvták meg az ételeket a mikrobás fertőzésektől.
– A szurokfűolaj erős antioxidáns.
Legfontosabb hatóanyagai:
Rendkívül erős hatású természetes antiszeptikus anyagok!
– Karvakrol (természetes karbolsav), amely gátolja a baktériumok, gombák, vírusok szaporodását.
– Timol (természetes monoterpén karbolsav), amely fertőtlenítő hatású, elsősorban a gombák szaporodását gátolja.
Az Oreganol belső alkalmazása:
– Megfázás és influenza.
Erősíti az immunrendszert.
Segít csökkenteni a megfázás és az influenza különböző fajtáinak tüneteit, csökkenti a (nyálkahártyák) vérbőségét/duzzadtságát, az izomfájdalmat, a lázat és a fejfájást.
– Torokfájás, légcsőhurut, tüdőgyulladás.
Csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat, mind a bakteriális, vírusos, gombás fertőzéseket is segít leküzdeni.
Köhögéscsillapító tulajdonságú.
– Ínyfertőzések és fogfájás.
– Emésztési problémák.
Magas karvakrol tartalmú: 75%. Bizonyítottan tiszta: természetes alapanyagból, és mentes az adalékanyagoktól és a vegyszerektől.
Összetevők: Omega-3 halolaj, AquaCelle GP1 (kókusz olaj, oliva olaj, citrus olaj, poliglicerol-poliricinolát, zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitin, E-vitamin), oregáno (szurokfű) olaj.
Tápanyagok az ajánlott napi bevitelben (20 ml):
- Energiatartalom0 g
- Fehérje0 g
- Szénhidrát
- 0 g
- Cukor
- 0 g
- Zsír14,72 g
- Telített zsírsav3,84 g
- Egyszeresen telítetlen zsírsav3,84 g
- Töbszörösen telítetlen zsírsav7,04 g
- Nátrium0 g
Javasolt adagolása:
Külsőleg:
Felnőtteknek: Naponta 10-20 csepp többször is alkalmazható az érintett területen.
Belsőleg, szájon keresztül:
Felnőtteknek: Fertőzések kezelésére 5 csepp, naponta 3-5 alkalommal. Megelőzésképpen 1-3 csepp javallott naponta.
Cseppentse az Oreganol-t a szájába, majd igyon utána folyadékot, vagy keverje el gyümölcslében, tejben!