A természetes C-vitaminnal azonos L-aszkorbinsav
Megkülönböztetünk szintetikusan előállított (D-aszkorbinsav) és természetes aszkorbinsavat (L-aszkorbinsav). Mindkét formában megtalálhatók az étrend-kiegészítőkben, de mivel az L-izomer a bioaktív forma, ez rendelkezik teljes vitaminhatással. Bár a kapszula, pezsgőtabletta, cukorka vagy por formájú C-vitaminok hatásmechanizmusában nincsen különbség, de érdemes a kapszulás változatot választani, melyek stabil formában tartalmazzák a vitamint – azaz kevésbé bomlanak hőre vagy fényre. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk a kiegészítő pontos összetételéről, keressük az L-aszkorbinsavat tartalmazó termékeket.
Adagolása:
A C-vitamin a belekben szívódik fel, de minél többet veszel be belőle, annál inkább üríti a szervezeted, az optimális az, ha a középutat járod és a mega dózisok helyett napi 700-1400 mg C-vitamint szedsz. Először is a legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy az aszkorbinsav biológiai hatásai széleskörűek, s nem csak az általánosan emlegetett immunrendszer-erősítés a feladata. Többek között segít megőrizni a kötőszövetek, az izmok, az inak, a csontok vagy például a bőr épségét; továbbá szerepe van mindezek újraépülésében. Részt vesz a méregtelenítő folyamatokban; számos enzimet aktivál; véd a szabadgyökök ellen; segít az epe kiválasztásában és a vas felszívódásában; fokozza a sebgyógyulást és fokozhatja a termékenységet is.
A C-vitamin annyi élettani folyamatban vesz részt, hogy hiánya komoly gondokat okozhat a szervezet, illetve egyes szervek működésében. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál kollagén képződéshez és ezen keresztül az erek, a porcok, a csontozat, a fogak normál állapotának, működésének fenntartásához. Hozzájárul az egészséges energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz is, illetve az idegrendszer normál működéséhez.