A nyílgyökérliszt használatát szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére, valamint tésztákhoz, süteményekhez, pudingokhoz ajánljuk. Kiválóan alkalmas a búzaliszt és a kukoricakeményítő helyettesítésére is. Mi az a nyílgyökér és nyílgyökér liszt? A nyílgyökér termesztés 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Nevének eredete: A bennszülött karibi lakosok a nyilak által okozott sebeiket ezzel a növénnyel gyógyították. A Karib-tenger és Dél-Amerika térségében termő nyílgyökér növény földalatti gumójából (kicsi, hengeres alakú, krém fehér) készül a finom szemcsés liszt. A nyílgyökérliszt egy íztelen, fehér színű, porállagú (hintőpor jellegű) alapanyag. Mire használható a nyílgyökér liszt? A nyílgyökérliszt hasonlóan működik, mint a kukoricakeményítő, kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére. (Két teáskanál nyílgyökérliszt felel megy egy evőkanál kukoricakeményítőnek). A nyílgyökérliszt továbbá kiválóan alkalmas a búzaliszt helyettesítésére is, így nagyon finom paleo kenyerek, pékáruk, kekszek, muffinok készíthetőek a nyílgyökér lisztből. (kb. 1 teásknaál nyílgyökér liszt = 1 evőkanál búzaliszttel) Miért jobb főzni a nyílgyökér liszttel, mint a tápióka keményítővel? A nyílgyökérliszt tűri a savas összetevőket, mint például alamaecet, citromlé, ellenben a tápióka keményítővel. Ezért bizonyos gyümölcsös szószok, zselék, mártások készítésére alkalmatlan a tápióka keményítő. A nyílgyökérlisztből készült paleo kenyerek, pékáruk, sütemények lefagyaszthatóak, ellenben a tápióka keményítővel, aminek fagyasztás után megváltozik az állaga