Nehezen oxidálódik, 2-3 évig is friss marad, hűvös helyen még tovább eltartható anélkül, hogy megavasodna. 24 Celsius-fok felett víztiszta, átlátszó olajjá válik, ez alatt, pedig fehér, kemény zsírrá szilárdul.
Bár a kókuszzsír több mint 85%-a telített zsírsav, ennek ellenére kifejezetten ajánlott epe és emésztőrendszeri problémákkal küzdők számára, mivel a kókuszzsírban lévő telített zsírsavak szerkezete más, könnyebben emészthető, könnyebben ég el, a szervezetben nehezebben raktározódik.
Ennek a tulajdonságának köszönhetően a különféle diétás étrendekhez is kiválóan illeszkedik a kókuszzsír. A kókuszzsír kevesebb kalóriát tartalmaz a többi zsiradékhoz képest, de ha számításba vesszük a korábban leírtakat, akkor már nagyfokú eltérést tapasztalhatunk a kókuszsír és a többi zsiradékféle között.
A kókuszzsír, a kókuszolaj és a kókuszvaj csak megnevezésben térnek el egymástól, ugyanarról az alapanyagról van szó.
A kókuszzsír rengeteg módon használható a konyhában: növényi pástétomok alapanyaga lehet, nyers sütemények esetén is ideális kötőanyag.
Állaga sokban emlékeztet az állati zsiradékokra, így ügyes fűszerezéssel vega módon is hozzájuthatunk a kedvenc libazsírunkhoz, pecsenyezsírunkhoz.
De a kókuszzsír friss kenyérre kenve, kis sóval hintve is kifejezetten finom.
Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180 fokig), ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez, így sült krumplit, rántott húst, lángost vagy épp fánkot is süthetünk benne.
De nem csak a bő olajban sütendő fogásokhoz ideális, a kókuszzsír segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást vagy éppen tócsnit is. Kókuszolajjal készíthetünk rántást, a krumplipüréhez, zöldségkrémekhez, tepsiben sült köretekhez is tökéletes zsiradék, de a sütőbe szánt csirke bőre alá is tehetünk egy keveset belőle, ha azt szeretnénk, hogy az szaftos maradjon sütés közben.
A sokrétű felhasználása nem áll meg a főételeknél: a kókuszzsír süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék. Kókuszolajat használhatunk kevert süteményekhez, muffinokhoz, de kelt tésztákba is tehetjük.
Kókuszzsírral készülhet kalács, de túrós vagy épp krumplis pogácsában is tökéletesen megállja a helyét. A sütést kívánó sütemények esetében érdemes odafigyelni arra, hogy a kókuszzsír dermedt állapotában nehezen használható, így olyan receptek átdolgozásával kísérletezzünk, amelyekben folyékony vagy puha zsiradékra van szükség.
Amíg a bő zsiradékban sütésnél nem különösebben izgalmas, addig a kimért alapanyagokon nyugvó ételeknél érdemes tudni, hogy a kókuszsírból kevesebbre van szükség, mint más zsiradékokból, így ezeket a recepteket ennek fényében kissé át kell dolgozni.
A kókuszzsír nem igényel hűtőben való tárolást. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, épp ezért leszűrve többször is felhasználható.
A konyha mellett a kókuszzsír a fürdőszobában is jól alkalmazható. A kókuszzsír remekül hidratál és tartalmazza a kókusz jótékony hatásait, épp ezért nagyon jó alapanyaga különféle pakolásoknak, szájápoló balzsamoknak, arckrémeknek és testápolóknak. Kókuszolajjal hajpakolásokat is készíthetünk.
per 100 g
kj : 3700 kJ
kcal : 900 kcal
zsír : 100 g