Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsnek. Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit pergősebb az állaga, és gyakorlatilag percek alatt kész.
Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Könnyű, kiadós és egészséges.
A bulgur nagyobb szemű fajtáit köretnek készítsük el.
Mivel elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza.
A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különböző méretű őrleményekhez más és más folyadémennyiség és párolási idő szükséges.
Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel.
A kisebbre őrölt bulgur kiválóan feldob salátákat.
Levesbetétként is fogyaszthatjuk! Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.
per 100 g
kj : 1599 kJ
kcal : 379 kcal
zsír : 2 g
ebből telített zsírsavak : 0 g
ebből egyszeresen telített zsírsavak : 0 g
ebből többszörösen telített zsírsavak : 0 g
szénhidrát : 70 g
ebből cukrok : 1 g
ebből poliolok : 0 g
ebből keményítő : 0 g
rost : 18 g
fehérje : 13 g
só : 0 g