Többféle K-vitamin van: K1, K2 és K3. A K1-vitamin zöld leveles zöldségekben van jelen, a K2-vitamin ipari húskészítményekben és a fermentált nattóban található meg. Végül a K3-vitamin a szervezetünkben termelődik, ha nagy mennyiségű K1-vitamint fogyasztunk. K2-vitaminból többféle is létezik: az ún. menakinon-4 (MK-4) és a menakinon-7 (MK-7). Ezeknek van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata. A természetes MK-7 a legjobban hasznosuló ezek közül.
Miért fontos pótolni a K-vitaminokat?
Gyakorlatilag mindenki a hiányukban szenved. Az viszont főleg füvet legelő állatok belsőségeiben és csontvelejében, agyában, illetve a fermentált nattoban van, ezeket pedig napi rendszerességgel nem fogyasztjuk nagy mennyiségben.
Az átlagember táplálkozásában jellemzően túl kevés a K1-vitamin bevitel, sokszor a K2 is. Pár évvel ezelőttig azt hittük, hogy a megfelelő mennyiségű K2-vitamin bevitelt nehezen tudjuk megvalósítani, azonban mára kiderült, hogy az ipari, tápozott állatokból készült húskészítmények K2-vitamin tartalmuk olyan magas, hogy el tudja tolni a szervezetben lévő K1-, K2 arányát.
Hatásuk
A szervezetünk, szöveteink, sejtjeink számára egyedül a K1 és a K2 mk-4 hasznos. Azonban bármely K-vitamin, amit elfogyasztunk jelentős részben K3-vitaminná majd K2 mk-4-é alakul. Ezer évvel ezelőttig nem létezett olyan élelmiszer, de pár évtizeddel ezelőttig sem nagyon, ami K2-vitamint tartalmazott volna, ellenben K1-vitamin forrás mindig is volt sok és őseink, ahogy a mai természeti népek is nagy mennyiségű K1-vitamin fogyasztással rendelkeztek (főleg algákból, zöldségekből, magvakból), míg K2-vitamin bevitelhez gyakorlatilag nem jutottak, mégis a K2-vitamin ellátottságuk tökéletes, hiszen a K1-vitamin remekül alakul át K3-á, majd mk-4-é. Különösen, ha a D3-vitamin ellátottságuk is megfelelő, pláne, ha még az A-vitamin, magnézium, B6-vitamin ellátottságuk is. A K1-vitamin tehát át tud alakulni K2-vé, azonban a K2 nem tud K1-é. Emiatt aztán, ha egyoldalúan csak K2-vitaminhoz jutunk nagy mennyiségben az kiszorítja a K1-et, ami felborítja a természetes és ideális K-vitamin arányt a szövetekben. Különböző szöveteinknek, szerveinknek rájuk jellemző ideális K-vitamin arányuk van (pl. a szív K1-et, míg az agy a K2-t preferálja). Állatkísérletekben ezt jól tudják vizsgálni, azonban a legfrissebb, eddigi legpontosabb mérési módszerrel végzett humán klinikai vizsgálatokban 360 mcg mk7 napi szedése már nem csökkentette, hanem fokozta a meszesedést az erekben (feltehetően itt is a szöveti felborulás okozhatta). A K1-vitamin viszont önmagában biztosítja minden szövetben az ideális arányt és mennyiséget. Számos vizsgálattal igazolták, hogy a K1-vitamin azonos mértékben vagy jobban növelte minden szövetnek a K2-vitamin szintjét, mint a K2-vitamin maga, azonos dózisban összehasonlítva őket és egyben csak a K1-vitamin volt képes mindezt úgy növelni, hogy megtartotta a szöveti arányt. A K1-vitamin az eddigi vizsgálatokban hatásosabbnak bizonyult, mint a K2. Amiért mégis lehet értelme K2-vitamint is használni az az, hogy a K2 mk-7-es formájának a bioakkumulálódása (szöveti felhalmozódása) az bő háromszorosa a K1-vitaminhoz képest, azaz kevesebb is elég belőle, így az EU-ban meghatározott maximális naponta adható 1000 mcg-os K-vitamin mennyiség mellett magasabb K-vitamin szöveti szintet tudunk elérni, ha az 1000 mcg-ból 100 mcg-t vagy max. 200 mcg-t mk-7-re cserélünk. Ez így bár kevésbé gazdaságos, de a szabályozás betartása mellett így maximalizálható a K-vitamin bevitel hatékonysága.
Az eddigi tudományos vizsgálatokból és Dr. Weston Price megfigyeléseiből a következő hatások tulajdoníthatóak a K2-vitaminnak, illetve a nagy dózisú K1-vitaminnak:
Meszesedés gátlása
A K2-vitamin megakadályozza (és megfigyelések szerint vissza is fordítja) a szív- és érrendszeri meszesedést, ahogyan egyéb lágyszöveti és szervi (pl. vesék) meszesedést is. (A K1-vitamin hatásosabban, mint a K2-vitamin.)
Fogazat és arcszerkezet
A K-vitaminok, A-vitamin és D3-vitamin együtt megakadályozza és vissza is fordítja a fogkövességet, fogszuvasodást, sőt a kisebb lyukakat képes be is forrasztani (a dentin-réteget legalábbis). Kora gyermekkortól szedve biztosítja a szabályos, egészséges fogak és szép, szimmetrikus arc fejlődését.
Csontritkulás
A K- és D3-vitamin segít megelőzni a csontritkulást és az erős, egészséges, rugalmasabb csontszerkezet fejlődéséhez fontos.
Daganatos megbetegedések ellen
A nagy dózisú K1- és K2-vitaminnak is rákellenes hatása van. Egy vizsgálatban nagy dózisú K1-vitamint adva daganatos betegeknek, jelentősen javult az állapotuk, illetve meggátolta a daganat növekedését. Feltehetően a K3-vitamin szintjének növekedése miatt, amit a nagy dózisú K1-vitamin okozott.
K3-vitamin szint növelése
A nagy dózisú K1-vitamin jelentősen növeli a szervezetben a K3-vitamin képződését. A K3-vitamin a jelenlegi vizsgálatok alapján ígéretes a daganatos megbetegedések kezelésében. Termékünkben a K2-vitamin legaktívabb, természetes, MK-7-es formáját alkalmazzuk, és a K3-vitamin termelés fokozása érdekében nagy mennyiségű K1-vitamint is adunk hozzá. Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz, és mivel olajban van oldva, a felszívódása is kiváló.
A K2 MK-4-probléma áthidalása
Termékeink a K2-vitamin MK-7-es formáját tartalmazzák, mivel az EU-ban csak ez engedélyezett, a K2 MK-4-es formája nem. A termékeinkben található nagy dózisú K1-vitamin szintén remekül fokozza a szervezet K2 MK-4-szintjét. Őseink is K1-vitaminból alakítottak elegendő mennyiségű MK-4-et, ugyanis élelmiszerekből lehetetlen megfelelő mennyiségű MK-4-et bevinni, míg a K1-vitamin bőségesen fordul elő zöldségekben és állati belsőségekben is (ez utóbbiakban egy kevés MK-4 is van). Termékünkbe tehát a megengedett legtöbb K1-vitamint tettük a K2 MK-7-es változata mellé, hogy az MK-4-szintünket is fokozza. A K1 és a K2 sem túladagolható, minél több kerül a szervezetbe, annál jobb.
A K2 cisz/transz-problematika
A K2-vitaminoknak azontúl, hogy MK-4, MK-7 vagy éppen egyéb változatairól beszélünk, két formája létezik: cisz és transz. Csak a transz formájú hatásos és található meg a természetben. A K2 cisz-formája se nem természetes, se nem hatásos, sőt feltételezhető, hogy szintén tud kötődni a K2 receptoraihoz, és ezáltal elfoglalja azt a megfelelő transz-K2 elől. Azaz ha egy K2-alapanyagnak magas a cisz-tartalma, akár K2-vitamin-hiányhoz is vezethet. Sajnos a K2-alapanyagok többsége nem megfelelő cisz/transz-arányú, és minél rosszabb ez az arány, annál olcsóbb az alapanyag. Emiatt egyre több hatástalan (vagy akár ártalmas) K2-vitamint tartalmazó termék jelenik meg, egyre olcsóbban. Csak az olyan K2 MK-7 megfelelő, ami maximum 5% cisz-izomért tartalmaz (min. 95% transz mellett). Ezt persze nem szokták jelölni, de fontos tudni, hogy még a legnevesebb gyártók is sokszor a legolcsóbb, legrosszabb arányú alapanyagot használják, aminek akár 80%-a is lehet cisz (20% transz mellett).Mi a termékünkben sokáig egy virágesszenciaolaj-komponensekből előállított K2 MK-7-et használtunk, mert az volt az egyetlen szója- és egyéb allergének felhasználása nélkül készült és egyben legjobb cisz/transz-arányú alapanyag (max. 2% cisz, min.98% transz). Nemrég azonban megjelent egy még jobb arányú alapanyag, most már ennek van a világon a legjobb cisz/transz-aránya (1% alatti cisz, 99% feletti transz). Ez szintén szója- és egyéb allergén-mentes, és egyben az egyetlen olyan K2 MK-7, amelyet teljesen vegyszermentesen, pusztán erjesztéssel állítanak elő, így azonnal át is álltunk erre az alapanyagra.
A nattó egy tradicionális japán étel, ami a Bacillus subtilis natto nevű baktériummal erjesztett szójabab. Ebben rengeteg K2 MK-7 van. Sok gyártó ezzel a baktériummal (vagy gyakran másikkal) szójaprotein-izolátumot fermentál, amiből aztán vegyszeresen kinyerik a K2 MK-7-et. Ezek bár nem nattó-kivonatok, mégis minden esetben így nevezik őket. A nem megfelelő fermentációs táptalaj (szójaprotein-izolátum) és a B. subtilis natto-tól eltérő baktérium miatt ezek cisz/transz-aránya is sokszor rossz. Az előbb említett, általunk használt új K2 MK-7 is a „nattó-kivonatok” közé tartozik, ha úgy vesszük, de lényeges különbség van: itt a fermentációs táptalaj nem szója, hanem egyéb allergén-mentes növényekből áll, amit egy neves japán tradicionális nattógyártó által biztosított Bacillus subtilis natto-val erjesztenek. Emiatt szójamentes. Az így keletkezett magas K2 MK-7 (~100% transz)-tartalmú, fermentált növényi masszából vegyszermentesen, ún. szuperkritikus extrakcióval (pusztán változó nyomású szén-dioxid gázzal) nyerik és kristályosítják ki a világ legmagasabb transz- (és legalacsonyabb cisz-) tartalmú K2 MK-7-jét, ami emellett teljesen vegyszer- és allergén-mentes is.
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
Forrásirodalom
1. http://examine.com/supplements/Vitamin+K/
2. Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects (1939) Paul B. Hoeber, Inc; Medical Book Department of Harper & Brothers
3. Nutrition and Disease – the Interaction of Clinical and Experimental Work (Edinburgh and London: Oliver and Boyd, 1934)