A halolaj az egyik leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítő, gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek nagyon fontosak az egészség szempontjából.
Az omega-3 hozzájárul az agy és a szem normális fejlődéséhez. Harcol a gyulladás ellen és segíthet megelőzni a szívbetegségeket és az agyműködés hanyatlását.
A halolajban található omega-3 zsírsavak hatékonyabb egészségügyi előnyökkel járnak, mint egyes növényi forrásokban található omega-3 zsírsavak. A halolajban az elsődleges omega-3 zsírsavak az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), míg a növényi eredetű omega-3 főleg az alfa-linolénsav (ALA). Bár az ALA esszenciális zsírsav, az EPA és a DHA sokkal több egészségügyi előnnyel bír.
A halolaj fogyasztásának 13 előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A halolaj az egyik leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítő. Gazdag – az egészség szempontjából nagyon fontos – omega-3 zsírsavakban.
Lássuk a halolaj 13 egészségügyi előnyét.
Mi a halolaj?
A halolaj a hal szöveteiből kivont zsír vagy olaj. Általában olajos halakból származik, mint például a hering, a tonhal, a szardella vagy a makréla. Olykor a halak májából állítják elő, mint például a tőkemájolaj esetében.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy heti 1-2 adag halat egyél meg. A halakban található omega-3 zsírsavak ugyanis számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve sok betegség elleni védelmet is. Ha azonban nem eszel heti 1-2 adag halat, akkor a halolaj-kiegészítők segíthetnek abban, hogy elegendő omega-3-hoz juss.
A halolaj körülbelül 30%-át omega-3, míg a fennmaradó 70%-át más zsírok alkotják. Sőt, a halolaj általában tartalmaz némi A- és D-vitamint.
Fontos megjegyezni, hogy a halolajban található omega-3 típusok nagyobb egészségügyi előnyökkel járnak, mint egyes növényi forrásokban található változatok. A halolajban a legfőbb omega-3 zsírsavak az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), míg a növényi eredetű omega-3 főleg az alfa-linolénsav (ALA). Bár az ALA esszenciális zsírsav, az EPA-nak és a DHA-nak sokkal több egészségügyi előnye van.
Az is fontos, hogy elegendő mennyiségű omega-3-hoz jussunk, mert a nyugati étrend sok omega-3-at más zsírokkal, például omega-6-tal helyettesít. A zsírsavak ilyen torz aránya számos betegséghez járulhat hozzá.
1. Támogathatja a szív egészségét
A szívbetegség világszerte a vezető halálok.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a sok halat fogyasztóknál sokkal ritkább a szívbetegségek kialakulása. Úgy tűnik, hogy a szívbetegségek több kockázati tényezője csökken a hal vagy a halolaj fogyasztásával.
A halolajnak a szív egészségére vonatkozó előnyei a következők:
- Koleszterinszint: Emelheti a „jó” HDL-koleszterin szintjét, azonban úgy tűnik, hogy nem csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinét
- Trigliceridek: 15–30% -kal képes csökkenteni a trigliceridszintet
- Vérnyomás: Még kis adagokban is segít csökkenteni a vérnyomást a nagyobb kockázatnak kitett embereknél
- Plakk: Gátolhatja az artériák meszesedését okozó plakk lerakódását, valamint védelmet nyújthat azok számára is, akiknél már kialakult a lerakódás
- Végzetes aritmiák: A veszélyeztetett embereknél csökkentheti a halálos aritmiás eseményeket. Az aritmia rendellenes szívritmus, amely bizonyos esetekben szívrohamot okozhat.
Bár a halolaj-kiegészítők javíthatják a szívbetegségek számos kockázati tényezőjét, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy megakadályozhatná a szívrohamot vagy agyvérzést.
A halolaj-kiegészítők csökkenthetik a szívbetegségekkel összefüggő kockázatokat, nincs azonban egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez megakadályozhatja a szívrohamot vagy agyvérzést
2. Segíthet bizonyos mentális rendellenességek kezelésében
Az agyad közel 60%-a zsírból áll és ennek a zsírnak nagy része omega-3 zsírsav. Ezért az omega-3 elengedhetetlen a normális agyműködéshez.
Valójában egyes tanulmányok azt sugallják, hogy bizonyos mentális zavarokkal küzdő emberek alacsonyabb omega-3 szinttel rendelkeznek. Érdekes módon a kutatások szerint a halolaj-kiegészítők megakadályozhatják egyes mentális rendellenességek megjelenését vagy javíthatják azok tüneteit. Például csökkentheti a pszichotikus rendellenességek esélyét azoknál, akik veszélyeztetettek.
Ezenkívül a halolaj nagy adagokban történő fogyasztása csökkentheti mind a skizofrénia, mind a bipoláris rendellenesség egyes tüneteit.
A halolaj-kiegészítők javíthatják bizonyos pszichiátriai rendellenességek tüneteit, ez a hatás az omega-3 zsírsavbevitel növekedésének eredménye lehet
3. Segíthet a fogyásban
Definíció szerint az elhízás az, ha a testtömeg-index (BMI) nagyobb, mint 30. Globálisan a felnőttek körülbelül 39%-a túlsúlyos, míg 13%-a elhízott. A számok még magasabbak a fejlett országokban, például az Egyesült Államokban.
Az elhízás jelentősen növelheti más betegségek kockázatát, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegségeket és a rákot.
A halolaj-kiegészítők javíthatják az elhízott emberek testösszetételét és a szívbetegségek kockázati tényezőit. Ezenkívül egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a halolaj-kiegészítők diétával vagy testmozgással kombinálva segíthetnek a fogyásban.
Azonban nem minden tanulmány szerint tapasztalták ezt a hatást. 21 tanulmány egyik elemzése megjegyzi, hogy a halolaj-kiegészítők nem csökkentették jelentősen az elhízott egyének súlyát, de csökkentették a derék kerületét és a derék-csípő arányt.
A halolaj-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a derék kerületét, valamint – diétával vagy testmozgással kombinálva – elősegítik a fogyást
4. Támogathatja a szem egészségét
Az agyhoz hasonlóan a szem is az omega-3 zsírokra támaszkodik. A bizonyítékok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik nem kapnak elegendő omega-3-at, nagyobb a szembetegségek kockázata.
Ezenkívül a szem egészségi állapota idős korban kezd hanyatlani, ami az életkorral összefüggő makula degenerációhoz (AMD) vezethet. A halfogyasztás az AMD kockázatának csökkenésével jár, de a halolaj-kiegészítőkre vonatkozó eredmények kevésbé meggyőzőek.
Egy tanulmány megállapította, hogy nagy adag halolaj 19 hétig történő fogyasztása javította a látást minden AMD-beteg esetében. Ez azonban nagyon kicsi tanulmány volt. Két nagyobb tanulmány vizsgálta az omega-3 és más tápanyagok együttes hatását az AMD-re. Az egyik vizsgálat pozitív hatást mutatott, míg a másik nem mutatott hatást, ezért az eredmények nem egyértelműek.
A hal fogyasztása segíthet a szembetegségek megelőzésében, nem világos azonban, hogy halolaj-kiegészítőkkel ugyanez a hatás érhető-e el
5. Csökkentheti a gyulladást
A gyulladás az immunrendszer válasza a fertőzések leküzdéséhez és a sérülések kezeléséhez. A krónikus gyulladás azonban súlyos betegségekkel, például elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval és szívbetegségekkel jár. A gyulladás csökkentése segíthet e betegségek tüneteinek kezelésében.
Mivel a halolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet a krónikus gyulladással járó állapotok kezelésében. Például stresszes és elhízott egyéneknél a halolaj csökkentheti a citokineknek nevezett gyulladásos molekulák termelését és génexpresszióját.
Ezenkívül a halolaj-kiegészítők jelentősen csökkenthetik az ízületi fájdalmat, merevséget és gyógyszerigényt a ízületi fájdalmat okozó rheumatoid arthritisben szenvedőknél. Míg a gyulladásos bélbetegséget (IBD) szintén a gyulladás váltja ki, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a halolaj javítja-e a tüneteit.
A halolajnak erős gyulladáscsökkentő hatása van és segíthet csökkenteni a gyulladásos betegségek, különösen a rheumatoid arthritis tüneteit
6. Támogathatja a bőr egészségét
A bőr a test legnagyobb szerve és sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. A bőr az egész élet folyamán romolhat, különösen idős korban vagy a túl sok napsütés miatt. Azonban számos bőrbetegségre lehetnek előnyös hatással a halolaj-kiegészítők, köztük a pikkelysömörre és a dermatitis-re.
A bőr károsíthatja az öregedés vagy a túl sok napsugárzás, azonban a halolaj-kiegészítők segíthetnek az egészséges bőr fenntartásában
7. Támogathatja a terhességet és a korai fejlődést
Az omega-3 elengedhetetlen a korai növekedés és fejlődés szempontjából, ezért fontos, hogy az anyák terhesség és szoptatás alatt elegendő omega-3-at kapjanak.
A terhes és szoptató anyák halolaj-kiegészítői javíthatják a csecsemők kéz-szem koordinációját. Nem világos azonban, hogy serkenti-e a tanulást vagy az IQ-t.
A halolaj-kiegészítők terhesség és szoptatás ideje alatt történő fogyasztása javíthatja a csecsemők vizuális fejlődését és csökkentheti az allergia kockázatát.
Az omega-3 zsírsavak létfontosságúak a csecsemők korai növekedése és fejlődése szempontjából, az anyák vagy csecsemők halolaj-kiegészítői javíthatják a kéz-szem koordinációt, bár a tanulásra és az IQ-ra gyakorolt hatása nem egyértelmű
8. Csökkentheti a májzsírt
A máj a test zsírfeldolgozója és szerepet játszhat a súlygyarapodásban.
A májbetegség egyre gyakoribb, különösen az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD), amelynek során a zsír felhalmozódik a májában.
A halolaj-kiegészítők javíthatják a máj működését és csökkenthetik a gyulladást, ami segíthet mérsékelni az NAFLD tüneteit és a máj zsírtartalmát.
A májbetegség gyakori az elhízott egyéneknél. A halolaj-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a máj zsírtartalmát és az alkoholmentes zsíros májbetegség tüneteit
9. Mérsékelheti a depresszió tüneteit
A depresszió 2030-ra várhatóan a betegségek második leggyakoribb oka lesz. Érdekes módon a súlyos depresszióban szenvedőknél alacsonyabb az omega-3 szint.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a halolaj és az omega-3 kiegészítők csökkenthetik a depresszió tüneteit. Sőt, néhány tanulmány kimutatta, hogy az EPA-ban gazdag olajok jobban segítenek a depressziós tünetek mérséklésében, mint a DHA.
A halolaj-kiegészítők – különösen az EPA-ban gazdagok – segíthetnek a depresszió tüneteinek enyhítésében
10. Javíthatja a gyermekek figyelmét és csökkentheti hiperaktivitásukat
A gyermekek számos viselkedési rendellenessége – például a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) – hiperaktivitást és figyelmetlenséget foglal magában.
Tekintettel arra, hogy az omega-3 zsírok az agy jelentős részét teszik ki, ezek elegendő mennyiségű bevitele fontos lehet a korai életszakasz viselkedési rendellenességeinek megelőzésében.
A halolaj-kiegészítők javíthatják az észlelt hiperaktivitást, figyelmetlenséget, impulzivitást és agressziót a gyermekeknél. Ez előnyös lehet a korai életkorban.
A gyermekek viselkedési rendellenességei zavarhatják a tanulást és a fejlődést. A halolaj-kiegészítőkről kimutatták, hogy segítenek csökkenteni a hiperaktivitást, a figyelmetlenséget és az egyéb negatív viselkedési formákat
11. Segíthet a mentális hanyatlás tüneteinek megelőzésében
Az életkor előrehaladtával az agy működése lelassul és az Alzheimer-kór kockázata nő.
Azok az emberek, akik több halat esznek, idősebb korukban az agy működésének lassúbb csökkenését tapasztalják. Az idősebb felnőtteknél végzett halolaj-kiegészítőkről szóló vizsgálatok azonban nem szolgáltattak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy lassítanák az agy működésének lanyhulását. Ennek ellenére néhány nagyon kicsi tanulmány kimutatta, hogy a halolaj javíthatja a memóriát egészséges, idősebb felnőtteknél.
Azoknál a személyeknél, akik több halat esznek, az életkorral összefüggő lelki hanyatlás lassabb. Nem világos azonban, hogy a halolaj-kiegészítők megakadályozhatják-e vagy javíthatják-e az idősebb felnőttek mentális hanyatlását
12. Javíthatja az asztma tüneteit és mérsékelheti az allergia kockázatát
A csecsemőknél sokkal gyakrabban fordul elő asztma, amely duzzanatot és légszomjat okozhat.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a halolaj csökkentheti az asztma tüneteit, különösen a korai életkorban. Egy csaknem 100000 emberen végzett vizsgálat során megállapították, hogy az anya hal- vagy omega-3-bevitele 24–29%-kal csökkenti a gyermek asztmájának kockázatát. Ezenkívül a terhes anyák halolaj-kiegészítői csökkenthetik a csecsemők allergia kockázatát.
A nagyobb mennyiségű hal és halolaj fogyasztása a terhesség alatt csökkentheti a gyermekkori asztma és allergia kialakulásának kockázatát
13. Javíthatja a csontok egészségét
Idős korban a csontok elkezdhetik elveszíteni esszenciális ásványianyag-tartalmukat, ezért azok nagyobb valószínűséggel törhetnek el. Ez olyan állapotokhoz vezethet, mint az oszteoporózis és az osteoarthritis.
A kalcium és a D-vitamin nagyon fontos a csontok egészsége szempontjából, de egyes tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak is hasznosak lehetnek. A magasabb omega-3 bevitelű és vérszinttel rendelkező embereknél a csont ásványianyag-sűrűsége (BMD) jobb lehet. Nem világos azonban, hogy a halolaj-kiegészítők javítják-e a BMD-t.
Számos kis tanulmány azt sugallja, hogy a halolaj-kiegészítők csökkentik a csont lebontásának markereit, ami megakadályozhatja a csontbetegségek kialakulását.
A magasabb omega-3 bevitel magasabb csontsűrűséggel jár, ami segíthet megelőzni a csontbetegségeket, nem világos azonban, hogy a halolaj-kiegészítők hasznosak lehetnek-e ebben
Hogyan lehet alkalmazni?
Adagolás
Az EPA és a DHA adagolási ajánlás kortól és egészségi állapottól függ. A WHO napi 0,2–0,5 gramm (200–500 mg) kombinált EPA és DHA bevitelét javasolja. Szükség lehet azonban az adag növelésére, ha terhes, szoptat vagy szívbetegségben szenved. Válasszon olyan halolaj-kiegészítőt, amely adagonként legalább 0,3 gramm (300 mg) EPA-t és DHA-t tartalmaz.
Koncentráció
Sok kiegészítő adagonként legfeljebb 1000 mg halolajat tartalmaz - de csak 300 mg EPA-t és DHA-t. Olvassa el a címkét és válasszon olyan kiegészítést, amely 1000 mg halolajonként legalább 500 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz.
Frissesség
Az omega-3 zsírsavak hajlamosak az oxidációra, ezért avasodik. Ennek elkerülése érdekében válasszon olyan kiegészítőt, amely tartalmaz antioxidánst, például E-vitamint. Tartsa távol a kiegészítőt a fénytől - ideális esetben tárolja hűtőszekrényben. Ne használjon avas illatú vagy lejárt halolaj-étrendkiegészítőt.
Időzítés
Más étkezési zsírok segítik az omega-3 zsírsavak felszívódását, ezért a legjobb, ha a halolaj-kiegészítőt zsírt tartalmazó étkezés közben fogyasztja.
Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Fehérjeforrás
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 2 kapszula
1 adag naponta a főétkezések után
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők
INCROMEGA® 3322 EE (PureMaxTM) halolaj, antioxidáns (tokoferolok); kapszulahéj: zselatin, nedvesítőszer (glicerin); Allergének: halat és halszármazékokat tartalmaz
Összetevők táblázata
Energia |
3153 kJ/753 kcal |
|
|
Zsír |
73,9 g |
|
|
- amelyben EPA |
|
298 mg |
|
- amelyben DHA |
|
202 mg |
|
Szénhidrát |
0,0 g |
|
|
- amelyben poliol |
8,2 g |
|
|
Fehérje (protein) |
17,9 g |
|
|
Tokoferol |
|
30,4 mg |
|
- amelyben E-vitamin |
|
20 mg |
166.60 |
1 NRV (Nutrient Reference Values): Nagykorúak számára ajánlott napi beviteli referenciaérték (8400 kJ/2000 kcal)
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.
- AdagolásAz ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!