Az E-vitamin olyan tápanyag, amely antioxidánsként működik a szervezetben. Természetes módon fordul elő bizonyos élelmiszerekben.
Nyolc kémiai formája létezik. Az alfa-tokoferol az a forma, amely a legjobban kielégíti az emberek táplálkozási igényeit.
Az E-vitamin zsírban oldódik, a májban és a zsírszövetben raktározódik.
Az E-vitamin jótékony hatással lehet a bőrre.
Az E-vitamin előnyei
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
Az E-vitamin olyan tápanyag, amely antioxidánsként működik a szervezetben. Természetes módon fordul elő bizonyos élelmiszerekben. Nyolc kémiai formája létezik. Az alfa-tokoferol az a forma, amely a legjobban kielégíti az emberek táplálkozási igényeit. Az E-vitamin zsírban oldódik, a májban és a zsírszövetben raktározódik.
Csökkentheti az oxidatív stresszt
Valószínűleg látott már rozsdát kerékpáron vagy autón. Hasonló oxidációs folyamat és felgyorsult öregedés megy végbe a szervezetben, amikor a sejtek szabad gyököknek nevezett molekuláknak vannak kitéve.
A szabad gyökök gyengítik és lebontják az egészséges sejteket. Ezek a molekulák hozzájárulhatnak olyan krónikus egészségügyi problémákhoz is, mint a szívbetegség és a rák. Az oxidatív stressz akkor fordul elő, ha egyensúlyhiány áll fenn az antioxidáns védelem és a reaktív oxigénfajták vagy szabad gyökök között.
Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, így védenek a sejtkárosodástól. Az E-vitamin antioxidánsként működik a szervezetben. A kutatók azt vizsgálják, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságai hogyan játszhatnak szerepet bizonyos krónikus betegségek enyhítésében vagy kezelésében, ha azt kiegészítőként szedik.
Enyhítheti az osteoarthritis tüneteit
Az osteoarthritis egy krónikus állapot, amely az ízületek degenerációjával jár, ami fájdalmat és merevséget eredményez. A kutatók az E-vitamin-kiegészítőket és az osteoarthritis tüneteit tanulmányozták és néhány ígéretes eredményt találtak, amelyeket további vizsgálatokkal még ellenőrizni kell.
Egy 2017-es kis tanulmány szerint késői stádiumú térdízületi gyulladásban szenvedő egyéneknél, akik 2 hónapon keresztül naponta egy alkalommal 400 NE (nemzetközi egység) E-vitamint kaptak, javultak a klinikai tünetek és csökkentek az oxidatív stressz okozta hatások.
Segíthet a cukorbetegség kezelésében
A cukorbetegség egy másik krónikus állapot, amely inzulinrezisztenciával jár és a szervezetben megnövekedett oxidatív stresszhez kapcsolódik.
Számos tanulmány foglalkozott az E-vitamin-pótlással és a cukorbetegséggel (1-es és 2-es típusú) és úgy tűnik, hogy bizonyíték van arra, hogy az E-vitamin segíthet késleltetni a betegség kialakulását és enyhíteni a tüneteket.
Egy 2018-as metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin értékes stratégia lehet a cukorbetegség szövődményeinek leküzdésében, de további vizsgálatokat kell végezni, mielőtt bármit is véglegesen ki lehetne jelenteni.
Jótékony hatást gyakorol a bőrre
Az E-vitamin az érett bőr kozmetikumainak gyakori összetevője, továbbá gyakran használják sebgyógyításra készült termékekben.
Mivel az E-vitamin segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, segíthet megvédeni a bőrt a környezeti stresszhatásoktól is. Míg egyes tanulmányok kimutatták, hogy a helyileg alkalmazott E-vitamin fényvédő tulajdonságokkal rendelkezik (azaz segíthet megvédeni a bőrt a napfény okozta bőrkárosodástól), nincs megdönthetetlen bizonyíték a sebgyógyító hatására.
Az E-vitamin bőrre gyakorolt jótékony hatásaival kapcsolatos következtetések levonásához még jobban ellenőrzött vizsgálatokra van szükség, amelyek az orális adagolást és az indoklást javasolják a helyi alkalmazással szemben.
Egyéb kutatási területek
Sok más népszerű antioxidánshoz hasonlóan a kutatók az E-vitamin használatát vizsgálták különféle degeneratív betegségek kezelésére is, például:
Szívkoszorúér-betegség
Míg egyes kis tanulmányok összefüggést tapasztaltak a szívbetegségek csökkent aránya és a magasabb E-vitamin szint között, más klinikai vizsgálatok – főként középkorúak esetében – nem szolgáltattak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az E-vitamin-pótlás megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve csökkenti azok súlyosságát vagy a halálozási arányt.
Életkorral összefüggő szembetegségek
Az oxidatív stressz szerepet játszik a szembetegségekben, például a szürkehályogban , amelyek az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válhatnak. Míg néhány tanulmány az E-vitamin-kiegészítők és a szürkehályog kialakulásának csökkent esélye közötti lehetséges kapcsolatra utaltak, jelenleg nincs elegendő bizonyíték a végleges következtetések levonásához.
Kognitív hanyatlás
Idővel az agy idegsejtjeinek szabad gyökök által okozott károsodása hozzájárulhat a kognitív képességek hanyatlásához és a neurodegeneratív betegségekhez, ezért logikus, hogy a kutatók tudni szeretnék, hogy egy olyan antioxidáns, mint az E-vitamin, képes-e ezek ellen védelmet nyújtani.
A kutatás ezen a területen korlátozott. Vannak pozitív- és olyan eredmények is, amelyek azt sugallják, hogy az E-vitamin-kiegészítőknek nincs egyértelmű előnye a kognitív hanyatlásban, ezért további vizsgálatokra van szükség.
Rák
Ha a szervezetben lévő szabad gyököket nem kontrollálják, rákot okozhatnak. Ami az E-vitamin antioxidáns mivoltát illeti a rák megelőzésében, a bizonyítékok jelenleg egy kicsit túlságosan kétértelműek ahhoz, hogy alátámasszák az E-vitamin szedésének előnyeit a rák megelőzésére.
Ezenkívül kimutatták, hogy az E-vitamin-kiegészítők nagyobb adagjai növelik a prosztatarák kockázatát.
Az E-vitamin adagolása
Az E-vitamin hiánya egyébként egészséges egyéneknél nem olyan gyakori és a legtöbben az elfogyasztott élelmiszerekből elegendő mennyiséghez jutnak.
Az USA Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) javaslata szerint 14 éves kor felett a legtöbb ember számára megfelelő napi E-vitamin mennyiség 15 mg, szoptató anyák esetében 19 mg.
A túl sok E-vitamin egészségügyi kockázata
Bár az élelmiszer-alapú E-vitamin túladagolása nem valószínű, a NIH jelentése szerint ennek a vitaminnak a nagy dózisban, kiegészítőként történő szedése súlyos mellékhatásokat okozhat. Az egyik súlyos mellékhatás a hemorrhagiás stroke fokozott kockázata. Egy másik vizsgált mellékhatás a prosztatarák lehetséges fokozott kockázata.
A szintetikus étrend-kiegészítőket használó legtöbb felnőtt esetében az adagok nem haladhatják meg a napi 1000 milligrammot.
Kölcsönhatások gyógyszerekkel
Az E-vitamin potenciálisan kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Bár az alábbiakban felsorolunk néhány példát, mindig fontos, hogy beszéljen orvosával az Ön által szedett étrend-kiegészítőkről, mielőtt elkezdené azok használatát.
Az E-vitamin negatív kölcsönhatásba léphet a véralvadás- és vérlemezke-gátló gyógyszerekkel, a Simvasztatinnal és niacinnal, valamint a kemo- és a sugárterápiával.
Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 1 kapszula
1 adag naponta
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők
DL-alfa-tokoferil-acetát; napraforgómag-olaj; kapszulahéj: marhazselatin, glicerin, víz
Összetevők táblázata
E-vitamin |
400 NE – 268,46 mg |
2233.00 |
1 NRV (Nutrient Reference Values): Nagykorúak számára ajánlott napi beviteli referenciaérték (8400 kJ/2000 kcal)
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.
- AdagolásAz ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére sem megelőzésére. Ha Ön terhes, szoptat, beteg vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt használna! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termékek leírásai a termék vagy az alapanyag gyártójának tájékoztatásából származnak, valamint a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!