A búzafű az egyik leggazdagabb természetes A- és C-vitamin forrás, amely megfelelő arányban tartalmaz E-, F-, K- és B-vitaminokat, B17 tartalma jelentős.
Segíthet az emésztésben és a belső szervek működésében. Az emésztőrendszerben hatékonyan segítheti a kórokozó baktériumok és a hasznos baktériumok egyensúlyának helyreállításában, illetve az egészséges immunrendszer fenntartásában.
Magas klorofill-tartalma miatt vérünket oxigénnel dúsítja, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe lehet.
A búzafű bővelkedik a számunkra létfontosságú enzimekben, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás. Az SOD különleges hatású antioxidáns enzim, szabadgyök fogó, mely jelentősen lelassíthatja a sejtöregedést.
Búzafű nélkül nincs lúgosító kúra, méregtelenítés. A tavaszi fáradtság energizáló zöldje, fogyasztása kedvezően befolyásolhat számos allergiás tünetet (pl. parlagfű allergiát).
10 jó ok a búzafű mellett
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A búzafű (Triticum aestivum) egy csodálatos előnyöket nyújtó, szuper-egészséges táplálék. Általában friss zöldségléként fogyasztják, de por formájában is kapható. A friss búzafűlé „élő tápláléknak” számít. Az egészség szerelmesei régóta áradoztak ennek a növénynek számtalan jótékony hatásáról, és erre jó okuk van.
Használható mindennapi egészségügyi italként, sőt bizonyos betegségek kezelésében is segíthet. További kutatásokra van szükség a hatékonyságának tényleges meghatározásához, de a kutatók egyetértenek abban, hogy a búzafűben van lehetőség.
1. Ez egy szuperétel
A búzafű tele van tápanyagok erőteljes kombinációjával és ez rendkívül hasznossá teszi az egészség megőrzése szempontjából. Számos terápiás előnnyel rendelkezik és tökéletes tápláléknak ismerik.
A búzafű széles vitamin- és tápanyag-kombinációja kiváló választás lehet a közérzet javítására. A búzafű antioxidáns, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Vasat, kalciumot, enzimeket, magnéziumot, fitonutrienseket, 17 aminosavat, A-, C-, E-, K- és B-vitamint, klorofillt, fehérjéket tartalmaz.
2. Méregtelenít
Egy 2015-ös kutatás szerint a búzafűben található tápanyagok segítenek a szervezetnek megszabadulni a szennyeződésektől és a raktározott méreganyagoktól.
Egy 2011-es kutatási áttekintés szerint például a klorofill segít eltávolítani a mérgező anyagokat és támogatja az egészséges májműködést. Amint a test megtisztult, megemelkedhet az energiaszint és általánosságban javulhat az egészségszint.
3. Segítheti az emésztést
A búzafűben magas az enzimek szintje, amelyek elősegítik az emésztést azáltal, hogy támogatják a szervezetet az élelmiszerek lebontásában és a tápanyagok felszívódásában. A korábban említett 2011-es kutatási áttekintés szerint ez hozzájárulhat az emésztés javulásához.
A búzafű méregtelenítő hatása megtisztítja a beleket. Ez segít abban, hogy kevesebb gázképződést, puffadást és hasi kényelmetlenséget tapasztaljon. A korábban említett 2015-ös kutatás szerint a búzafű segíthet a székrekedés, az irritábilis bél szindróma és más emésztési problémák enyhítésében is.
4. Fokozza az anyagcserét
A búzafű fogyasztása felgyorsíthatja az anyagcserét, és elősegítheti a fogyást – állítja a fent említett 2015-ös kutatás. Jó választás, ha figyelsz a súlyodra, mert alacsony a kalóriatartalma és nincs benne zsír.
A búzafű tápanyagban gazdag táplálék, aminek köszönhetően sokan hamarabb érzik magukat jóllakottnak és hosszabb ideig okoz teltségérzetet. Ez segíthet csökkenteni a magas cukor- vagy zsírtartalmú ételek iránti vágyat.
5. Csökkentheti a koleszterinszintet
Egy 2010-es kutatás szerint a búzafűről ismert, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Ebben megállapították, hogy a fogyás is segíthet a koleszterinszint csökkentésében, ami mérsékelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
6. Erősítheti az immunrendszert
A búzafű javítja az immunrendszer működését. Ez segíthet a fertőzések és betegségek megelőzésében. Ráadásul valószínűleg jobban érzi magát az, akinek az immunitása optimális szinten működik.
Ha valamilyen betegségben szenved, az erős immunrendszer elősegítheti a gyorsabb felépülést.
7. Energiát biztosíthat
A búzafűtől a szokásosnál magasabb lehet az energiaszint. Miután a szervezet kiürítette a káros anyagokat, az energiát a napi feladatok elvégzésére és edzésre lehet fordítani. Fiatalabbnak és felfrissültnek érezheti magát.
8. Javíthatja a kognitív funkciókat
A búzafű javíthatja az általános mentális funkciót és enyhítheti a szorongást.
Egy 2010-es laboratóriumi tanulmány szerint neuroprotektív hatásai jobb kognitív funkciókat tesznek lehetővé és segíthetnek megelőzni és kezelni az Alzheimer-kórt.
Segíthet megelőzni a memóriavesztést és javítani a szem-kéz koordinációt.
9. Segíthet cukorbetegség esetén
Egy 2014-es állatkísérlet szerint a búzafű javítja a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokban.
Ennek részben az az oka, hogy a búzafűben az inzulinhoz hasonló hatású vegyületek vannak. Csökkenti az élelmiszerek glikémiás indexét, ami pozitív hatással van a vércukorszintre.
10. Segíthet ízületi gyulladás esetén
A korábban említett 2011-es kutatás szerint a búzafűnek gyulladásgátló tulajdonságai lehetnek. Ez segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás egyes tüneteit, például a merevséget, fájdalmat és duzzanatot. Ez kisebb kényelmetlenséget és jobb működést eredményezhet.
Vannak mellékhatásai?
Csak megbízható beszállítótól vásároljon búzafüvet, például egy jó hírű egészségügyi bolttól. Bizonyosodjon meg arról, hogy a növényeket megfelelően termesztették és tisztították. Ez segít kiküszöbölni a káros baktériumok és a penész kialakulásának lehetőségét.
Amikor először kezdi el szedni a búzafüvet, kezdje egy kisebb adaggal és fokozatosan növelje a bevitelt, hogy elérje az ajánlott adagot. Ez segít a szervezetnek alkalmazkodni a búzafű megemésztéséhez.
A szokásos porított adag 3-5 gramm, vagyis körülbelül 1 teáskanál. A búzafű bevétele után 2 dl víz megivása csökkentheti a mellékhatások kockázatát.
Lehetséges mellékhatások a következők: hányinger, fejfájás, székrekedés, gyomorrontás, láz. Ezek a tünetek általában 2 héten belül – vagy miután a szervezet hozzászokott a búzafűhöz – elmúlnak.
Ne szedjen búzafüvet, ha terhes vagy szoptat. Néhány embernél allergiás reakciók léphetnek fel, különösen azoknál, akik allergiásak a búzára vagy a fűre. Különböző hatással lehet Önre, ha vérbetegségben, cöliákiában vagy glutén intoleranciában szenved.
Van összefüggés a búzafű és a rák között?
A búzafű hatékony kiegészítője lehet a rákkezelési programoknak.
A korábban említett tanulmányok 2015-ös áttekintése azt sugallja, hogy a búzafű rákellenes potenciállal rendelkezik. Ez azért lehet, mert a búzafű elpusztít bizonyos sejteket. Ha hagyományos rákkezeléssel együtt alkalmazzák, a búzafű erősítheti az immunrendszert és elősegítheti a szervezet méregtelenítését. Átfogóbb vizsgálatokra van szükség ezen megállapítások megerősítéséhez.
Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a búzafű gátló hatással van a szájüregi rákos sejtburjánzásra. Ez azt jelenti, hogy megakadályozhatja a sejtek szaporodását és terjedését. Ennek oka a magas klorofilltartalma lehet.
A búzafű csökkentheti a kemoterápia által okozott mielotoxicitást is. A mielotoxicitás csökkenti a csontvelő működését és növelheti a fertőzés kockázatát.
Egy 2015-ös áttekintés azt is kimutatja, hogy a búzafű antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében. A búzafű magas tápértéke elősegíti az erős immunrendszer felépítését, amelyről úgy gondolják, hogy ezáltal a szervezet egészséges és betegségektől mentes marad.
Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Telített zsírban szegény; Cukormentes; Élelmi rostban gazdag; Fehérjében gazdag
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 3-6 g
1-2 teáskanál naponta zöldséglében vagy vízben elkeverve, illetve javasoljuk a por egyenletes felrázását shakerrel
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen
Összetevők
Búzafű por. Nyomokban zellert, mustármagot, vadrepcét és glutént tartalmazhat.
Összetevők táblázata
Energia |
1262 kJ/301 kcal |
Zsír |
6,4 g |
- amelyben telített zsírsav |
1 g |
Szénhidrát |
12,2 g |
- amelyben cukor |
0 g |
Rost |
39,3 g |
Fehérje (protein) |
29,6 g |
Só |
1,4 g |
Vas |
44,8 mg |
Kalcium |
452 mg |
E-vitamin |
4,99 mg |
C-vitamin (Aszkorbinsav) |
45 mg |
B2-vitamin (Riboflavin) |
0,76 mg |
B9-vitamin (Folsav) |
137 μg |
Klorofill |
621 mg |
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.
A termékek leírásai a termék vagy az alapanyag gyártójának tájékoztatásából származnak, valamint a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!