A nyers perui kakaópor Criollo fajtájú, ez a legritkább, legfinomabb kakaófajta, nagyjából a teljes kakaótermelés 10-15%-át adja. A nyers, napon szárított kakaóbabot zúzzák, majd az így kapott masszát kipréselik. A préselés során kakaóvaj és az úgynevezett kakaótészta keletkezik, ez utóbbit porrá őrölve készül a kakaópor. Magas antioxidáns tartalma révén természetes sejtvédő hatású, ezért segíthet az öregedési folyamatok lassításában.
Jelentős magnéziumforrásként nélkülözhetetlen a megfelelő idegi és izomműködéshez, illetve hangulatjavító, energetizáló hatásáról is ismert. A kakaó rendkívül gazdag antioxidáns flavonoidokban, elismerten az egészséges szívműködést segítő szupertáplálék, emellett csökkentheti a stroke és a rák kockázatát. Tömege 50%-át három féle zsír alkotja, amelyek nem károsak a szervezetünkre és nincs koleszterinnövelő hatásuk. Ezek egyike az olívaolaj zsírja, az olajsav, valamint sztearinsav és palmitinsav, illetve a kakaó több aminosavat is tartalmaz, mint például a triptofán és az argine. A kakaópor rendkívül széles körben alkalmazható, számtalan élelmiszer, ital és édesség legfontosabb alapanyaga.