Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

BioMenü BIO TRIPHALA por 125 g
BioMenü BIO TRIPHALA por 125 g
3 290 Ft
ÚJ

BioMenü BIO TRIPHALA por 125 g

BioMenü BIO TRIPHALA por 125 g
BioMenü BIO TRIPHALA por 125 g

Az emésztőrendszer karbantartója!

3 ájurvédikus gyógynövény, amalaki (amla), haritaki és bibhitaki egyenlő (1:3-1:3) arányú keveréke

3 290 Ft
Részletek
Részletek

Nagyjából 2000 éve ismerjük. Az ájurvédikus gyógyításban a tisztítás és a harmonikus emésztés legfontosabb gyógynövényeként alkalmazzák. A név jelentése ''három gyümölcs''. A triphala port amalaki (amla), haritaki és bibhitaki felhasználásával készítik.

Az amlát vagy amalakit (emblica officinalis, indiai egres) - amely rendkívül gazdag C-vitaminban - hagyományosan láz kezelésére, valamint vizelethajtásra, emésztőrendszeri problémákra, májműködés erősítésre és gyulladáscsökkentésre alkalmazzák.

A haritakit (terminalia chebula) székrekedésre, demenciára és cukorbetegség kezelésére ajánlják.

A bibhitaki (terminalia bellirica) kitűnő méregtelenítő, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a reuma kezelésében is a segítségünkre lehet.

A béltraktus ideális működésének támogatása mellett a triphala porból készített szuszpenzió alkalmas lehet a szem különböző gyulladásos és irritációs panaszainak enyhítésére.

Kiváló méregtelenítő tulajdonságainak köszönhetően eredményesen alkalmazhatjuk makacs hurutos köhögés esetén, segíthet a kiürülésben és erősítheti a tüdőt.

Markáns íze miatt kiváló étvágycsökkentő, illetve bélperisztaltika serkentő hatású lehet, ezért a súlykontrollt szintén eredményesen támogathatja.

Általános tisztítókúraként belsőleg fogyasztva egy fél teáskanálnyi port keverjünk el nem túl forró teában, vacsora után 1-2 órával, lefekvés előtt fél órával. Külsőleg egy átitatott tiszta gézlapot az érintett területre helyezve kezelhetők vele például a szemhéjgyulladás, az árpa, a kötőhártyagyulladás és a gyulladásos bőrpanaszok (kelések, akné) is.

Triphala

Triphala

Mik a triphala előnyei?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Talán még sohasem hallottál a triphaláról, de már több mint 1000 éve gyógyítószerként használják.

A triphala egy növényi keverék három, Indiából származó gyógynövényből. A világ egyik legrégebbi egészségügyi rendszerében, a hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használják, amely a 3000 évvel ezelőtti Indiából ered.

Számos állítólagos egészségügyi előnye miatt a triphala egyre népszerűbbé vált a világ minden táján.

Mi az a triphala?

A hagyományos ájurvédikus orvostudományban a triphalát már az ókori idők óta használják, a gyomorbetegségektől a fogászati problémák kezeléséig. Úgy vélik, hogy növeli az élettartamot és az általános egészséget is javítja.

Poliherbál gyógyszer, ami azt jelenti, hogy több gyógynövényből áll.

Az ájurvédikus orvostudományban, a hagyományos betegségmegelőzésre és egészségfenntartásra összpontosító, poliherbál készítményeket alkalmaznak.

Vélekedések szerint a szinergikus gyógynövények kombinációja hatékony terápiát eredményez és hozzájárul az eredményes kezeléshez, jobban, mint bármelyik önálló komponens.

A triphala az alábbi három, Indiában őshonos növény szárított gyümölcsének keveréke.

Amla (emblica officinalis)

Amla (emblica officinalis) 

Más néven indiai egres, fontos szerepet játszik az ájurvédikus gyógyászatban.

Ez az egyik legrégebbi ismert, indiai ehető gyümölcs. Az indiai egres egy Indiában országszerte előforduló kis- és közepes méretű fa ehető gyümölcse. A bogyók savanyú, fanyar ízűek és rostos szerkezetűek. Emiatt a bogyókat gyakran pácolják, cukorszirupban áztatják vagy ételekbe főzik, az ízhatás fokozása érdekében.

Az indiai egres és kivonata az ájurvédikus gyógyászatban a székrekedés és a rák megelőzésére és kezelésére is használatos.

Az indiai egres nagyon tápláló, magas C-vitamin-, aminosav- és ásványianyag tartalmú.

Ezenkívül olyan erőteljes növényi vegyületeket is tartalmaz, mint a fenol, a tannin, a rutin, a kurkumin és az emblikol.

Számos laboratóriumi vizsgálat azt sugallja, hogy az indiai egresnek erős rákellenes tulajdonságai vannak. Például laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy az indiai egres-kivonat gátolja a méhnyak- és petefészekrák-sejtek növekedését.

Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az indiai egres megakadályozza az emberben a rák kialakulását.

Bibhitaki (terminalia bellirica)

Bibhitaki (terminalia bellirica) 

A terminalia bellirica egy nagy fa, amely jellemzően Délkelet-Ázsiában nő. Az ájurvédikus orvostudományban „bibhitaki” néven ismert, ahol a fa gyümölcse gyakori betegségek, például bakteriális- és vírusos fertőzések kezelésére szolgál.

A bibhitaki tanninokat, ellagsavat, gallus-savat, lignánokat és flavonokat tartalmaz, valamint számos más hatékony növényi vegyületet, amelyekről úgy gondolják, hogy felelősek a gyógyászati tulajdonságaiért.

Ez a hatásos gyógynövény-készítmény számos felhasználási módot kínál és segíthet az orvosi problémák széles körének kezelésében.

A bibhitaki különösen ismert gyulladásgátló tulajdonságairól. Az egyik vizsgálatban 500 mg terminalia bellirica lényegesen csökkentette a húgysavszintet köszvényben szenvedő betegeknél, továbbá a gyulladásos állapotot, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben.

A bibhitakit gyakran használják az ájurvédikus gyógyszerekben a cukorbetegség és a vércukorszint szabályozásának kezelésére. Ez azért lehetséges, mert a bibhitakinak magas gallus-sav, ellagsav és kétféle fitokémiai anyag tartalma van, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a vércukorszintre, az inzulinérzékenységre és a testtömegre. Ezek a növényi összetevők elősegítik a hasnyálmirigy inzulin kiválasztását, valamint állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a magas vércukorszintet és javítják az inzulinrezisztenciát.

Haritaki (terminalia chebula)

Haritaki (terminalia chebula) 

A terminalia chebula egy gyógynövényfa, amely a Közel-Keleten, Indiában, Kínában és Thaiföldön nő. Ez a növény az ájurvédában „haritaki” néven ismert, ahol a terminalia chebula fa kis, zöld gyümölcsét használják gyógyszerként. Ez a triphala egyik fő összetevője. A haritakit nagy becsben tartják az ájurvédában és gyakran a „gyógyszerek királyának” nevezik.

Ősidők óta használják számos állapot javítására, beleértve a szívbetegségeket, az asztmát, a fekélyeket és a gyomorbetegségeket.

A haritaki olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, mint a terpének, polifenolok, antocianinok és flavonoidok, amelyek mindegyike hathatós egészségügyi előnyökkel jár. Tanulmányok kimutatták, hogy a haritaki erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Emellett a haritakit az ájurvédikus gyógyászatban az emésztési problémák, például a székrekedés kezelésére is használják. Állatkísérletek kimutatták, hogy a haritaki-kezelés növeli a bél-tranzit időt, ami segíthet a székrekedés enyhítésében.

A triphala hatásos gyógynövény, amely haritakiból, bibhitakiból és amlából áll. A hagyományos ájurvédikus gyógyászatban használják a betegségek megelőzésére és számos tünet kezelésére, beleértve a székrekedést és a gyulladást.

A triphala lehetséges egészségügyi előnyei

A triphala támogathatja számos közönséges betegség kezelését és krónikus betegségek megelőzését.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A triphala számos antioxidánst tartalmaz, amelyek védőfunkciót látnak el a szervezetben.

C-vitamint, flavonoidokat, polifenolokat, tanninokat és szaponinokat tartalmaz, valamint más hatásos növényi vegyületeket. Ezek a vegyületek segítenek a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz leküzdésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket idézhetnek elő.

Kimutatták, hogy az antioxidánsokban magas étrend csökkenti a szívbetegségek, bizonyos ráktípusok, a cukorbetegség és a korai öregedés kockázatát.

Mi több, állatkísérletekben kimutatták, hogy a triphala csökkenti az arthritis által okozott gyulladást és károsodást.

Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokkal bevitele is előnyökkel járhat, beleértve a szívbetegség elleni védelmet, a sportteljesítmény javítását és a gyulladás csökkentését.

Megvédhet bizonyos ráktípusokkal szemben

Számos laboratóriumi és állatkísérletben kimutatták, hogy a triphala védelmet nyújt bizonyos ráktípusok ellen. Kimutatták például, hogy gátolja a limfóma, valamint a gyomor- és hasnyálmirigy-rák növekedését egerekben. Ez a gyógynövénytartalmú orvosság a laboratóriumi vizsgálatokban a vastagbél- és a prosztataráksejtek pusztulását okozza.

A kutatók úgy találták, hogy a triphala nagy mennyiségű erős antioxidánsai, például a gallus-sav és a polifenolok hatásosak lehetnek a rák elleni küzdelemben.

Annak ellenére, hogy ezek az eredmények ígéretesek, a biztonság és a hatékonyság értékeléséhez humán kísérletek szükségesek.

Megvédhet a fogbetegségektől és a szuvasodástól

A triphala számos szempontból előnyös lehet a fogak egészségére.

A triphala antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megakadályozni a plakk kialakulását, az üregek és a gingivitisz (fogínygyulladás) okát.

Egy 143 gyermeken végzett vizsgálat szerint a triphala-kivonatot tartalmazó szájvízzel való öblítés csökkentette a lepedékképződést, az ínygyulladást és a baktériumok elszaporodását a szájban.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a triphala-alapú szájvíz kezelés jelentősen csökkentette a plakkot és az ínygyulladást kórházi kezelésben részesülő, periodontális betegségben szenvedő betegeknél.

Támogathatja a fogyást

Néhány tanulmány kimutatta, hogy triphala segíthet a zsírégetésben, különösen a hasi területen.

Egy tanulmányban triphalával kiegészített, magas zsírtartalmú étrenddel táplált patkányoknak szignifikánsan csökkent a testtömege, az energia-bevitele és a testzsírja, szemben azokkal az rágcsálókkal, amelyeket nem kaptak triphalát.

Egy másik, 62 elhízott felnőttnél végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy azok, akik napi 10 gramm triphala port kaptak, nagyobb súlycsökkenést, derék- és csípőkerület csökkenést értek el, mint azok, akik placebót kaptak.

Természetes hashajtóként használható

A triphalát ősidők óta használják természetes emésztési problémák kezelésére, mint például a székrekedés. Alternatívája a recept nélkül kapható hashajtóknak és hatékonyságát több tanulmányban is kimutatták.

Az egyik vizsgálatban izabgol-héjjal, senna-kivonattal és triphalával kezelt betegeknél a székrekedés tünetei jelentősen mérséklődtek, beleértve a feszülés csökkenését és a teljes kiürülést.

Egy másik, gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedő betegeken végzett vizsgálatban a triphala csökkentette a székrekedést, a hasi fájdalmat és a puffadást és javította a bélmozgások gyakoriságát és konzisztenciáját.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a bélgyulladást és javítja a bélrendszeri károsodást.

A triphala erős gyulladáscsökkentő keverék, amely segíthet bizonyos ráktípusokok és más krónikus betegségek elleni védelemben. A vizsgálatok kimutatták, hogy segíthet a székrekedés kezelésében, a fogászati problémák megoldásában és a fogyásban.

Lehetséges mellékhatások

Míg a triphalát általában biztonságosnak tartják és potenciális egészségügyi előnyöket kínál, néhány embernél mellékhatásokat okozhat. Természetes hashajtó hatása miatt hasmenést és hasi diszkomfortot okozhat, különösen nagy dózisban.

A triphala nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek és nem adható gyermekeknek. Nincs tudományos tanulmány a triphala használatáról ezekben a populációkban, ezért biztonsága nem garantálható.

Továbbá kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel vagy csökkentheti azok hatékonyságát, beleértve a vérhígítószereket, mint például a warfarin.

A triphala egyik fő összetevője az indiai egres, ami egyes embereknél fokozhatja a vérzés és a véraláfutás kockázatát, így nem biztonságos vérzékeny betegek számára.

Ezen okokból fontos, hogy megkérdezze orvosát, mielőtt használná a triphalát vagy más kiegészítőt.

A triphala hasmenést és bélrendszeri kényelmetlenséget okozhat egyes embereknél, továbbá reakcióba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Gyermekeknek, terhes és szoptató nőknek, valamint vérzékenységben szenvedőknek kerülniük kell.

Hogyan kell használni triphalát?

A maximális felszívódás érdekében javasoljuk, hogy a triphalát éhgyomorra, étkezések között fogyassza.

Az ajánlott napi adag – jellemzően – 500 mg és 1 gramm között mozog, bár nagyobb mennyiségek használhatók például székrekedés esetén.

A porított változatot meleg vízzel és mézzel keverjük össze, étkezés előtt kell bevenni.

Nyugtató italt lehet belőle készíteni ghee-vel – egyfajta tisztított vajjal – és forró vízzel összekeverve. Mézzel keverve pedig krémet készíthetünk belőle.

A nagy dózis hasmenéses tüneteket okozhat, ezért a legjobb, ha kisebb adaggal kezdjük és fokozatosan emeljük fel azt az ajánlott mennyiségig.

Bár a legtöbb ember számára a triphala biztonságosnak tekinthető, használat előtt forduljon orvosához, a biztonság és a megfelelő használat biztosítása érdekében.

A triphala számos kiszerelésben elérhető, de a leggyakoribb kapszula vagy por formájában. A nagyobb dózisok emésztési zavarokat okozhatnak, így a használatát kis mennyiséggel kell kezdeni.

Az amla hatásai és felhasználása

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Az amla (indiai egres) ázsiai területeken őshonos gyümölcsfa. Számos kulináris és gyógyászati felhasználása létezik, különösen szülőföldjén, Indiában. C-vitaminban gazdag és állítólag potenciális antioxidáns és szív-egészségügyi előnyökkel jár.

Mi az amla?

Amla

Az amla (indiai egres) két tudományos néven is ismert - phyllanthus emblica és emblica officinalis. Ennek a kis fának sárgás-zöld virágai vannak, amelyek azonos színű, ehető bogyókká érnek. A gyümölcs körülbelül akkora, mint egy golflabda, csonthéjas maggal és vékony héjjal. Íze fanyar, kesernyés.

A gyümölcsöt Indiában főzéshez használják. Manapság a legtöbb étrend-kiegészítő szárított, porított gyümölcsből vagy gyümölcskivonatból készül. Továbbá a teljes növényt – beleértve a gyümölcsöt, a leveleket és a magokat – felhasználják a hagyományos indiai orvoslásban.

Az amla gyümölcseit Indiában főzéshez használják, máshol általában étrend-kiegészítőként alkalmazzák, a hagyományos indiai orvoslásban a teljes növényt hasznosítják

Potenciális előnyök

Az amlának számos potenciális előnye van, bár több, jó minőségű, emberre vonatkozó vizsgálatra van szükség a lehetséges hatások közül soknak a megerősítéséhez.

Gyomorégés

Egy 4 hetes, magas színvonalú tanulmány 68, gyomor-nyelőcső reflux betegségben (GERD) szenvedő, gyakori gyomorégéssel küzdő emberen vizsgálta a napi 1000 mg amla hatását a GERD tüneteire.

A kutatók megfigyelték, hogy az amla-csoportban nagyobb mértékben csökkent a gyomorégés és a reflux gyakorisága és súlyossága, mint a placebo csoportban.

Bár ez a tanulmány ígéretes, további kutatásokra van szükség az amla-kiegészítők gyomorégésre és GERD-re gyakorolt hatásainak teljes megértéséhez.

Öregedésgátló

Magas C-vitamin-tartalma miatt az amla ígéretes öregedésgátló hatással bírhat. A C-vitamin egy antioxidáns, amely segíthet megelőzni a sejtkárosodást, ami lelassíthatja a szervezet természetes öregedési folyamatait.

Az amla néhány öregedésgátló tulajdonsága:

  • Bőr: Antioxidáns-aktivitása mellett az amla segíthet megakadályozni a kollagén lebomlását, amely szilárd, de rugalmas fehérjemátrixot képez a bőrben és a lágy szövetekben
  • Haj: Thaiföldön az amla-kivonatot gyakran használják a haj növekedésének elősegítésére és néhány bizonyíték azt mutatja, hogy gátolhatja a hajhulláshoz hozzájáruló enzimek működését
  • Szem: Kémcsőben végzett vizsgálatok során az amla-kivonat a szemsejtek mitokondriális egészségének javításával védelmet nyújtott az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) ellen

Rák

Kémcsőben és állatkísérletekben az amla-kivonat elölt bizonyos típusú rákos sejteket, beleértve az emlő, a méhnyak, a petefészek és a tüdőrákot.

Ezenkívül az amla-kivonat antioxidáns-aktivitása miatt szerepet játszhat a rák megelőzésében. Úgy tűnik, hogy az amla segíthet megakadályozni a daganat növekedéséhez és a rák kialakulásához vezető sejtmutációk kialakulását is.

Úgy gondolják, hogy az amlában található számos fitokémiai anyag, például tannin és flavonoid, a C-vitamin- és antioxidáns tartalommal együtt szerepet játszik a rák megelőzésében.

Az amlára és a rákra vonatkozóan azonban nem végeztek kutatásokat embereken, így ez a hatás korántsem igazolt. Ha rákkal küzd, feltétlenül kövesse az egészségügyi szakemberek tanácsait és ajánlásait.

Szívegészség

Az amla egyik leggyakoribb felhasználási területe a szív egészségének támogatása. Az amla számos módon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, beleértve:

  • Antioxidáns hatások: Az amla-kivonat megvédhet a szívsérüléssel járó oxidatív károsodásoktól. Ezt számos állatkísérlet során igazolták.
  • Szabályozza az endothel működését: Egy, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat szerint napi 1 gramm amla elfogyasztása ugyanolyan mértékben javította az endotheliális funkciót, mint az atorvasztatin.
  • Gyulladáscsökkentő hatások: Humán vizsgálatok szerint az amla jelentősen csökkentheti a gyulladást, amelyet a szívbetegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezőjeként ismernek.
  • Normalizálja a vér zsírszintjét: Humán vizsgálatok szerint javult a vérzsírprofil az amla szedése után, beleértve az alacsonyabb trigliceridszintet, az összes és az LDL (rossz) koleszterinszintet, valamint a megnövekedett HDL (jó) koleszterinszintet is.
  • Csökkenti a vérnyomást: Az amla értágítóként segíthet csökkenteni a magas vérnyomásszintet. A magas vérnyomás a szívbetegségek kockázati tényezője.
  • Trombocitaellenes hatások: Végül az amla-kiegészítők megakadályozhatják a vérrögképződést, amely az artériák elzárásával szívrohamot vagy szélütést okozhat.

Mégis – bár néhány emberi vizsgálatot végeztek ugyan – további kutatásokra van szükség, mielőtt az amla bizonyítottan hatékony szívegészségügyi kiegészítő lehet.

Vércukorszint

Állatkísérletek során kimutatták, hogy az amla segít csökkenteni a vércukorszintet.

Ezeket a hatásokat egy 32 emberben végzett kis tanulmányban is megfigyelték, amelyben napi 1-3 gramm amlapor 21 napon át történő bevitele jelentősen csökkentette az éhomi és étkezés utáni vércukorszintet a kontroll csoporthoz képest.

Tekintettel ezekre a vércukorszint-csökkentő hatásokra, az amla szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Ennek ellenére több magas színvonalú humán tanulmányra van szükség.

Májkárosodás

Patkányvizsgálatok során az amla-kivonat védett a magas zsírtartalmú étrend és a májra mérgező N-nitrozodietilamin által okozott májkárosodás ellen. Ez valószínűleg gyulladáscsökkentő és antioxidáns aktivitásának köszönhető.

Ezt a hatást azonban emberben még nem vizsgálták.

Immunegészség

Végül C-vitamin-tartalma miatt az amlának immunerősítő hatása lehet. Az amla a C-vitamin javasolt napi beviteli értékének körülbelül 600–800%-át tartalmazza.

A C-vitamin számos módon optimalizálhatja az immunrendszert. Antioxidáns, így csökkenti a sejtkárosodást és a gyulladást.

Míg a rövid távú gyulladás normális és egészséges immunválasz, a krónikus gyulladás folyamatos immunválasz, amely hozzájárulhat a rossz egészségi állapothoz.

A krónikus gyulladás az olyan állapotok kialakulásának fokozott kockázatával jár, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy az autoimmun rendellenességek.

Sőt, a C-vitamin támogathatja immunrendszert azáltal, hogy elősegíti a fagociták szaporodását, olyan speciális immunsejtekét, amelyek segítenek elpusztítani a káros betolakodókat. Ez segítheti a szervezetet védő antitestek kifejlesztésében, a vélt fenyegetések ellen.

Az amla elősegítheti a szív egészségét, öregedésgátló hatást fejthet ki, javíthatja az immunrendszer működését, csökkentheti a gyomorégés súlyosságát és a rák kockázatát, ezen lehetséges hatások teljes megértéséhez azonban további kutatásokra van szükség embereken

Lehetséges hátrányok

A friss amla beszerzése kihívást jelenthet, hacsak nem egy speciális indiai vagy ázsiai piac közelében lakik. Kiegészítőként történő alkalmazásának azonban lehetnek mellékhatásai.

Trombocitaellenes tulajdonságai miatt az amla hígíthatja a vért és megakadályozhatja a normális véralvadást. Ha vérzési rendellenessége van vagy vérhígítót szed, akkor feltétlenül beszéljen orvosával, mielőtt amlát fogyaszt étrend-kiegészítőként. Szintén emiatt műtét előtt abba kell hagynia az amla szedését.

Van néhány bizonyíték arra is, hogy csökkentheti a vércukorszintet, ezért ha 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved vagy más vércukorszint-kezelést kap, ezt figyelembe kell vennie.

Tekintettel arra, hogy nincs bizonyíték a biztonságára vonatkozóan, kerülje az amlát akkor is, ha terhes vagy szoptat.

Friss amlához nehéz lehet hozzájutni, ezenkívül az amla-kiegészítők megakadályozhatják a normális véralvadást és csökkenthetik a vércukorszintet, ami káros is lehet

Felhasználás

Az amla gyümölcs fogyasztható nyersen is, bár nagyon savanyú és ez nem feltétlenül vonzó a legtöbb ember számára. Indiában gyakran pácolják vagy cukrozzák egyszerűen szirupnak.

Az amla-kiegészítőket elsősorban amlapor vagy porral töltött kapszula formájában forgalmazzák és értékesítik. A por felhasználható tea készítéséhez vagy italokhoz és turmixokhoz.

Emellett magas C-vitamin-tartalma miatt az amla gyümölcspor haj- és bőrápolási termékekként is alkalmazható

Mivel nincs bizonyíték a biztonságos és hatékony adagolással kapcsolatban, ne vegyen be többet, mint a címkén ajánlott napi adag.

Mielőtt elkezdené használni, beszéljen orvosával is, ha vérhígítót vagy cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket szed.

Az amla általában porított vagy kapszulázott változatban kapható, nem szabad többet fogyasztani belőle, mint a címkén ajánlott napi adag

Haritaki

Haritaki

    Haritaki: Egy ősi gyógynövény egészségügyi, szépség- és spirituális előnyei

    Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

    Az ájurvéda, India hagyományos orvoslása tele van természetes gyógymódokkal mind az egészségügyi problémákra, mind a szépségápolásra. A sokoldalúan felhasználható ájurvédikus gyógynövények egyike a haritaki.

    Mi az a haritaki?

    Haritaki 

    Technikailag a lombhullató myrobalan szilvafa termése, a haritaki fontos gyógynövénynek számít az ájurvédában és a sziddha gyógyászatban, az indiai őshonos gyógyászat mindkét formájában. Maga a gyümölcs kicsi, hosszúkás és kevesebb mint 2,5 cm méretű.

    A gyümölcsöket gyakran még zöld és nyers állapotban gyűjtik, majd aranybarnára vagy feketére szárítják. Ezután porrá őrlik és ájurvédikus gyógyhatású szereket készítenek belőlük. A gyümölcsök ereje a gyűjtés helyétől, színétől és alakjától függ.

    A haritaki harad, haradey, kaddukki (Dél-Ázsiában) és kayakalpa néven is ismert. Tamilul kayakalpa néven emlegetik, a test fiatalítója, amely kiegyensúlyozza az összes doshát, vagyis humort. Gyakran életadó gyógynövényként emlegetik.

    A haritaki egészségügyi előnyei

    A haritaki az ájurvédában sokoldalú egészségügyi alkalmazásai miatt nagyra értékelt. Egy elismert ájurvédikus szakember szerint a haritaki kiegyensúlyozza az összes elemet, különösen az étert és a levegőt. Az éter és a levegő kombinációja Vata dosha néven ismert, amely az ájurvédában az összes betegség 80 százalékát okozza.

    A haritaki magas C-vitamin-, K-vitamin-, magnézium-, aminosav-, flavonoid- és antioxidáns-tartalmú gyümölcs.

    Az ájurvéda gyakorlói számos betegség kezelésének részeként alkalmazzák, beleértve a rövid távú és krónikus egészségügyi problémákat is.

    A haritaki a jótékony hatású ájurvédikus keverék, a triphala egyik alkotórésze, a bibhitaki és az amla, vagyis az indiai egres mellett.

    Fontos, hogy mindig konzultáljunk egy képzett gyógynövényszakértővel, mielőtt bármilyen gyógynövényt, beleértve a haritakit is, hozzáadnánk az étrendünkhöz.

    Egy 2018-as tanulmány szerint az ájurvédikus kutatók megjegyzik, hogy a hét különböző gyümölcsfajtának mindegyike meghatározott betegségekre van előírva. Szerintük és 2014-es kutatások szerint a haritaki jótékonyan hat köhögésre, székrekedésre, gázokra és puffadásra, emésztési zavarokra, méregtelenítésre, fogyásra, bőrbetegségekre, anyagcserére, immunitásra, termékenységre, libidóra, tisztításra, a rendszeres bélmozgás támogatására, a szövetek táplálására és fiatalítására.

    Egy 2017-es farmakológiai tanulmány a myrobalan gyümölcs kivonatáról azt sugallja, hogy számos hasznos vegyületet tartalmaz, amelyek alátámasztják alkalmazását rákellenes, gombaellenes, antibakteriális, antioxidáns és antidiabetikus hatásaiért.

    Ezek szerepet játszanak a szív egészségében, a sebkezelésben és az emésztés támogatásában is. Régebbi, 2013-as kutatások alátámasztják a haritaki alkalmazását aranyér esetében, de további vizsgálatokra van szükség.

    A haritaki szépségápolási előnyei a bőr, a haj és a köröm számára

    Haritaki 

    Mint fiatalító és regeneráló, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény, a haritaki vélhetően képes javítani a bőr, a haj és a körmök egészségét.

    Bőr

    Egy 2019-es kutatás szerint a haritaki segíthet az ájurvéda által osztályozott különféle bőrbetegségek kezelésében. A használatát ajánlják a bőr mindennapi egészségének megőrzésére.

    Külsőleg úgy használjuk, hogy pasztát készítünk belőle egy kis vízzel vagy rózsavízzel. Ha egy kicsit szárít, adjunk hozzá néhány csepp olajat.

    Egy 2014-es tanulmány szerint a haritaki porból, ghíből és vízből készített haritaki paszta segített a repedezett lábakon.

    Haj

    Egy 2021-es tanulmány megjegyzi, hogy a klasszikus ájurvédikus szövegek tartalmaznak haritaki port használó hajfestékeket, megjegyezve, hogy ezeket a készítményeket generációk óta használják káros hatások nélkül. A kutatás azt is megjegyzi, hogy a haritaki nemcsak sötétíti, hanem puhítja is a hajat.

    Körmök

    Egy 2019-es tanulmány megjegyezte, hogy a haritaki antimikrobiális tulajdonságai hasznosak lehetnek a körömágy fertőzésének enyhítésében, bár több magas színvonalú kutatásra van szükség.

    A haritaki típusai

    A haritaki számos formában kapható a piacon. A sokoldalú és népszerű porított forma mellett kapható haritaki paszta és ghível vagy cukorsziruppal készült lekvárszerű készítmény is.

    A betegségtől függően a haritaki tabletta formájában vagy gyógynövényolajként is felírható. A különböző formákat az egyén igényei alapján írják fel.

    • Por vagy churna: A haritaki leggyakrabban elérhető formája
    • Paszta vagy Legiyam: A haritaki port vízzel, ghível vagy más gyógynövényekkel keverik össze
    • Olaj vagy thylam: Az olajok átitathatók haritakival és a bőrre, a hajra, a körmökre, továbbá ételekben használhatók
    • Tabletta: A tabletta a haritaki egy kissé modern formája, amelyet az elfoglalt fogyasztók számára terveztek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy gyógyszereiket tabletta formájában kapják meg

    A haritaki spirituális előnyei

    A Védáknak nevezett ősi hindu szentírások szerint egy csepp nektár esett ki Indra mennyei poharából és kihajtott a haritaki fa.

    A haritaki neve úgy értelmezhető, hogy „az, ami Hari-t, vagyis Sivát testesíti meg”. Siva a világ teremtéséért, fenntartásáért és pusztulásáért felelős három hindu isten egyike.

    Tisztító és helyreállító gyógynövényként szerepel a holisztikus egészségügyi ellátásban a dosha egyensúlyhiányok kezelésére. Sokan úgy vélik, hogy a lelki egyensúlyban is szerepet játszik.

    A buddhizmusban a haritakit „nagy aranygyümölcsnek” nevezik és a Buddhával való kapcsolatot képviseli. Úgy tartják, hogy megtestesíti a buddhizmus alapvető értékét, az együttérzést.

    A haritakit nagyra értékelik regeneráló képessége miatt, amely számos betegség gyógyítására szolgál. A mahájána buddhizmus egyik fontos ikonját, a gyógyító Buddhát úgy ábrázolják, ahogy két kezében egy haritaki gyümölcsöt tart.

    Biztonság és óvintézkedések

    Bár a haritakit általában biztonságosnak tartják, néhány embernek kerülnie kell. Ne szedjen haritakit, ha terhes, nemrégiben adott vért, fáradt, hasmenése van, kiszáradt, antiglikémiás gyógyszereket, például inzulint vagy alfa-glükozidáz gátlót szed.

    Még ha a fentiek egyikét sem tapasztalja, mindig beszéljen szakképzett gyógynövényszakértővel a haritaki bevétele előtt.

    Gyakori kérdések

    Mennyi ideig tart a haritaki hatása?

    A haritaki helyileg alkalmazva rövid távon pozitívan befolyásolhatja az olyan állapotokat, mint a légúti, emésztési vagy bőrbetegségek. Krónikusabb állapotok esetén néhány hétbe telhet, mire a haritaki kifejti hatását.

    A gyógynövényes gyógyászat nem egyedi gyakorlat. Ne várjuk, hogy a gyógynövények úgy hatnak, mintha aszpirint vagy antibiotikumot szednénk. Arra hivatottak, hogy lassan, idővel, megfelelő adagolású, következetes használat mellett fejtsék ki hatásukat.

    A gyógynövények hatásának kifejtéséhez szükséges idő az adagolástól, a kezelendő problémától és az életmódbeli tényezőktől függően változik.

    Lehet naponta szedni a haritakit?

    Általánosságban elmondható, hogy a haritaki biztonságosnak tekinthető mindennapi használatra, különösen kis adagokban és olyan keverékekben, mint a triphala. Ennek ellenére soha ne szedjen gyógynövényeket anélkül, hogy szakképzett gyógynövényszakértővel és egészségügyi szakemberrel konzultálna.

    A haritaki jót tesz a májnak?

    Bár nincs tudományos kutatás, amely ezt alátámasztaná, az ájurvéda szerint a haritaki segítheti a máj szerepét a méreganyagok szervezetből történő eltávolításában. Ennek ellenére mindig konzultáljon szakképzett orvossal, mielőtt haritakit szedne erre a célra.

    Kinek nem szabad haritakit szednie?

    Terhes nőknek, friss véradóknak és a glikémiás vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket szedő egyéneknek kerülniük kell a haritaki szedését. Akkor is kerülje, ha túlzottan fáradt, hasmenése van, vagy dehidratált.

    Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírmentes; Telített zsírtól mentes; Élelmi rostban gazdag; Hozzáadott nátriumot/sót nem tartalmaz

    Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás

    Egy adag = 2-5 g

    1 adag naponta, meleg vízbe és mézbe keverve

    Nyugtató italt lehet belőle készíteni ghee-vel – egyfajta tisztított vajjal – és forró vízzel összekeverve. Mézzel keverve pedig krémet készíthetünk belőle.

    Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen

     

    Összetevők

    100% bio amla, bibhitaki és haritaki (phyllanthus emblica, terminalia bellirica és terminalia chebula) gyümölcs őrlemény. Nyomokban búzát, földimogyorót, dióféléket, szóját és szezámmagot tartalmazhat.

    Összetevők táblázata

      Egységenként
    100 g
    Energia 1218 kJ/291 kcal
    Zsír 0,3 g
    - amelyben telített zsírsav 0,1 g
    - amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav 0,1 g
    - amelyben többszörösen telítetlen zsírsav 0,1 g
    Szénhidrát 52,3 g
    - amelyben cukor 11,5 g
    Rost 34,8 g
    Fehérje (protein) 2,3 g
    0,1 g

    Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.

     

    Figyelmeztetések
    • MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.

    Adatok
    Kiszerelés
    125 g
    Gyártó
    BioMenü
    Cikkszám
    224086
    Tömeg
    150 g/db
    Vélemények
    Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
    Hasonló termékek