
A moringa 6 tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A moringa (moringa oleifera) olyan növény, amelyet évezredek óta magasztalnak egészségügyi előnyei miatt. Nagyon gazdag egészséges antioxidánsokban és bioaktív növényi összetevőkben. Eddig a tudósok csak a töredékét vizsgálták meg a sok közismert egészségügyi előnyének.
1. A moringa nagyon tápláló

A moringa oleifera egy Észak-Indiában őshonos meglehetősen nagyméretű fa. A fa szinte minden részét fogyasztják vagy hagyományos növényi gyógyszerek összetevőjeként használják. Ez főképpen a levelekre és a hüvelyekre vonatkozik, amelyeket általában India és Afrika egyes részein fogyasztanak.
A moringa levele számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása. Egy csésze friss, apróra vágott levél (21 gramm) tartalma:
- Fehérje: 2 gramm
- B6-vitamin: az RDA 19%-a
- C-vitamin: az RDA 12%-a
- Vas: az RDA 11%-a
- Riboflavin (B2-vitamin): az RDA 11%-a
- A-vitamin (béta-karotinból): az RDA 9%-a
- Magnézium: az RDA 8%-a
A nyugati országokban a szárított leveleket étrend-kiegészítőként, por vagy kapszula formájában értékesítik.
A fejlődő nemzetek étrendjéből néha hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék. Ezekben az országokban a moringa oleifera számos alapvető tápanyag fontos forrása lehet.
A moringa levelek dúsak sok fontos tápanyagban, beleértve a fehérjét, a B6-vitamint, a C-vitamint, a riboflavint és a vasat
2. A moringa gazdag antioxidánsokban
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben lévő szabad gyökök ellen küzdenek. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stresszt okozhat, amely krónikus betegségekkel, például szívbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel hozható összefüggésbe.
A moringa oleifera leveleiben számos antioxidáns növényi vegyületet találtak. A C-vitamin és a béta-karotin mellett ezek a következők:
- kvercetin: ez az erős antioxidáns segíthet csökkenteni a vérnyomást
- klorogénsav: a kávéban is nagy mennyiségben található klorogénsav segíthet mérsékelni a vércukorszintet étkezés után
Egy nőknél végzett vizsgálat megállapította, hogy három hónapon keresztül minden nap 1,5 teáskanál (7 gramm) moringa levélpor szedése jelentősen megnövelte a vér antioxidáns szintjét.
A moringa levélkivonat élelmiszer-tartósítószerként is használható. Az oxidáció csökkentésével növeli a hús eltarthatóságát.
A moringa oleifera gazdag különféle antioxidánsokban – beleértve a kvercetint és a klorogénsavat –, továbbá a moringa levélpor növelheti a vér antioxidáns szintjét
3. A moringa csökkentheti a vércukorszintet
A magas vércukorszint súlyos egészségügyi problémát jelenthet. Valójában ez a cukorbetegség legfőbb jellemzője. Az idő múlásával a magas vércukorszint számos súlyos egészségügyi problémát, köztük a szívbetegség kockázatát idézheti elő. Ezért fontos, a vércukorszintet egészséges határértékeken belül tartani.
Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a moringa oleifera segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A legtöbb bizonyíték azonban állatkísérleteken alapul. Csak néhány humán tanulmány létezik és ezek általában alacsony szintűek.
Egy 30 nővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy három hónapon keresztül napi 1,5 teáskanál (7 gramm) moringa levélpor bevétele átlagosan 13,5%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet.
Egy másik kis tanulmány hat cukorbeteg embernél azt találta, hogy az étkezés 50 gramm moringa levéllel történő kiegészítése 21%-kal csökkentette a vércukorszint emelkedését.
A tudósok úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat olyan növényi vegyületek okozzák, mint az izotiocianátok.
A moringa levelek csökkent vércukorszinthez vezethetnek, de további kutatásokra van szükség, mielőtt megalapozott megállapításokat lehetne tenni
4. A moringa csökkentheti a gyulladást
A gyulladás a szervezet természetes reakciója a fertőzésekre vagy sérülésekre. Ez egy alapvető védelmi mechanizmus, de jelentős egészségügyi problémává válhat, ha hosszú ideig folytatódik. Valójában a tartós gyulladás számos krónikus egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a szívbetegségeket és a rákot.
A legtöbb teljes gyümölcs, zöldség, gyógynövény és fűszer gyulladáscsökkentő hatású. Az azonban, hogy milyen mértékben tudnak segíteni, a bennük lévő gyulladáscsökkentő vegyületek típusától és mennyiségétől függ.
A tudósok úgy vélik, hogy a moringa levelekben a fő gyulladáscsökkentő vegyületek az izotiocianátok, de eddig a kutatás csak kémcső- és állatkísérletekre korlátozódott. Meg kell vizsgálni, hogy a moringa oleifera hasonló gyulladáscsökkentő hatással van-e az emberre.
Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy a moringa oleifera gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, de ezt a hatást emberen nem vizsgálták
5. A moringa csökkentheti a koleszterinszintet
A magas koleszterinszint a szívbetegségek fokozott kockázatával függ össze. Szerencsére sok növényi étel képes hatékonyan csökkenteni a koleszterinszintet. Ide tartozik a lenmag, a zab és a mandula. Állati és ember alapú vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy a moringa oleifera hasonló koleszterinszint-csökkentő hatással bírhat.
A moringa oleifera csökkentheti a koleszterinszintet, ami mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát
6. A moringa megvédhet az arzéntoxicitás ellen
Az élelmiszerek és a víz arzénszennyezése a világ számos részén jelent problémát. Bizonyos rizsféleségek különösen magas mennyiséget tartalmazhat. A magas arzénszintnet való hosszútávú kitettség idővel egészségügyi problémákhoz vezethet.
Tanulmányok a hosszú távú kitettséget a rák és a szívbetegség fokozott kockázatához kötik. Egereken és patkányokon végzett számos vizsgálat kimutatta, hogy a moringa oleifera levelei védelmet nyújthatnak az arzéntoxicitás néhány hatása ellen.
Ezek az eredmények ígéretesek, de még nem tudni, hogy ez igaz-e emberek esetében is.
Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Élelmi rostban gazdag; Fehérjében gazdag
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 4 kapszula
1 adag naponta
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők
100% bio moringa (moringa oleifera) levélpor; kapszulahéj: hidroxipropil-metil-cellulóz
Összetevők táblázata
Energia |
1335 kJ/319 kcal |
Zsír |
5,7 g |
- amelyben telített zsírsav |
2,0 g |
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav |
1,1 g |
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav |
2,4 g |
Szénhidrát |
29 g |
- amelyben cukor |
10 g |
Rost |
24 g |
Fehérje (protein) |
26 g |
Só |
0,31 g |
A-vitamin |
2030 μg |
E-vitamin |
39 mg |
K-vitamin |
2300 μg |
B2-vitamin (Riboflavin) |
0,65 mg |
B6-vitamin |
0,83 mg |
Kalcium |
2450 mg |
Magnézium |
620 mg |
Vas |
39 mg |
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.
- AdagolásAz ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!