Ez a figyelemre méltó szuperélelmiszer kiváló fehérjeforrás, amely esszenciális aminosavat tartalmaz. A kendermagok optimális forrásai a zsírsavaknak, beleértve az omega 3-6-9-et és a létfontosságú ásványi anyagokat is. A kendermag két fő fehérjéje az edesztin és az albumin. Ezek a kiváló minőségű tároló fehérjék könnyen emészthetőek és táplálkozási szempontból jelentős mennyiségű aminosavat tartalmaznak. A hagyományos keleti orvostudomány és a klinikai vizsgálatok azonosították a kendermagot funkcionális élelmiszerként és fontos élelmiszerforrásként. A nyers kendermagok közül a legjobb minőségűeket kézzel válogatják ki, majd természetes vízzel tisztítják.
A bio kenderfehérje magas fehérjetartalmú, amely esszenciális aminosavakat tartalmaz. Ritka az az élelmiszer, amelyben mind a 22 aminosavat megtaláljuk. Ez magába foglalja azt a 8-at is, amit a szervezetünk önmagától nem tud termelni tehát táplálékokból kell magunkhoz vennünk. Található még benne több antioxidáns, valamint rengeteg vitamin és ásványi anyag. A kender fehérjéi a globuláris fehérjék, az edestin és az albumin. Magas fehérjetartalma miatt egyre népszerűbb a sportemberek és az aktív életmódot folytatók között.
A kendermag 6 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A kendermag a kender növény magja. A kendermag rendkívül tápláló, egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban gazdag.
1. A kendermag hihetetlenül tápláló
A kendermag nagyon tápláló, enyhe diós ízű. A kendermag több mint 30% zsírt tartalmaz. Két esszenciális zsírsavban, a linolsavban (omega-6) és az alfa-linolénsavban (omega-3) kivételesen gazdag. Gamma-linolénsavat is tartalmaznak, amelyet számos egészségügyi előnnyel hoznak összefüggésbe.
A kendermag kitűnő fehérjeforrás, mivel teljes kalóriatartalmának több, mint 25%-a kiváló minőségű fehérjéből származik. Ez jóval több, mint a hasonló chia magé és lenmagé, amelyek csak 16-18% fehérjét tartalmaznak.
A kendermag nagyszerű E-vitamin- valamint ásványi anyag, például a foszfor-, kálium-, nátrium-, magnézium-, kén-, kalcium-, vas- és cinkforrás.
A kendermag nyersen, főzve vagy pörkölve is fogyasztható. A kendermagolaj szintén nagyon egészséges. Kínában már legalább 3000 éve használják élelmiszerként és gyógyszerként is.
A kendermag egészséges zsírokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, kiváló fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, ként, kalciumot, vasat és cinket
2. A kendermag csökkentheti a szívbetegség kockázatát
A szívbetegség az első számú halálok világszerte. Érdekes módon a kendermag fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
A magvak nagy mennyiségű arginint tartalmaznak, amely nitrogén-monoxidot termel a szervezetben. A nitrogén-monoxid egy gázmolekula, amely kitágítja és ellazítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Egy több, mint 13000 ember bevonásával végzett átfogó vizsgálatban a megnövekedett argininbevitel csökkentette a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét. A CRP szintje akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik. A magas CRP szint összefüggésben áll a szívbetegségekkel.
A kendermagban található gamma-linolénsav a gyulladás csillapításával is összefüggésbe hozható, ami szintén csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.
Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát és elősegítheti a szív szívroham utáni regenerálódását.
A kendermag az arginin és a gamma-linolénsav kiváló forrása, amelyek a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez vezetnek
3. A kendermag és a kendermagolaj jótékony hatással lehet a bőrbetegségekre
A zsírsavak befolyásolhatják a szervezet immunválaszait. Tanulmányok azt mutatják, hogy az immunrendszer működése az omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyától függ.
A kendermag a többszörösen telítetlen- és az esszenciális zsírsavak megfelelő forrása. Az omega-6 és az omega-3 aránya körülbelül 3:1, ami az optimális tartománynak tekinthető.
Tanulmányok kimutatták, hogy a kendermagolaj javíthatja az ekcémás betegeknél a vér esszenciális zsírsav szintjét.
A kendermagolaj enyhítheti a száraz bőr tüneteit, mérsékelheti a viszketés okozta kellemetlenségeket és így akár elkerülhetővé teheti a bőrgyógyítás szükségességét.
A kendermag egészséges zsírokban gazdag, az omega-6 és az omega-3 aránya 3:1, ami jótékony hatással lehet a bőrbetegségekre és enyhíti az ekcémát és annak kellemetlen tüneteit
4. A kendermag a növényi alapú fehérje nagyszerű forrása
A kendermagban található kalória körülbelül 25%-a fehérjéből származik, ez a szám viszonylag magasnak mondható. A tömege alapján a kendermag hasonló mennyiségű fehérjét biztosít, mint a marha- és bárányhús – 30 gramm (2-3 evőkanál) kendermag körülbelül 11 gramm fehérjét tartalmaz.
Teljes értékű fehérjeforrásnak számít, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat biztosít. A szervezet nem tud esszenciális aminosavakat előállítani, ezért ezekhez az étrendből kell hozzájutni.
A teljes értékű fehérjeforrás nagyon ritka a növényvilágban, mivel a növényekből gyakran hiányzik az egyik aminosav: a lizin. A quinoa egy másik példa a teljes, növényi alapú fehérjeforrásra.
A kendermag jelentős mennyiségben tartalmaz metionint és ciszteint, valamint nagyon magas az arginin- és a glutaminsav tartalma.
A kendermagfehérje emészthetősége is nagyon jó – jobb, mint sok gabonából, diófélékből és hüvelyesekből származó fehérje esetében.
A kendermagban található kalória körülbelül 25%-a fehérjéből származik, sőt, minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így teljes értékű fehérjeforrás
5. A kendermag csökkentheti a PMS és a menopauza tüneteit
A reproduktív korú nők akár 80%-a szenvedhet a premenstruációs szindróma (PMS) okozta fizikai vagy érzelmi tünetektől. Ezeket a tüneteket nagy valószínűséggel a prolaktin hormonra való érzékenység okozza.
A kendermagban található gamma-linolénsav (GLA) prosztaglandin E1-et termel, amely csökkenti a prolaktin hatását. Egy PMS-ben szenvedő nők körében végzett vizsgálatban napi 1 gramm esszenciális zsírsav – benne 210 mg GLA – fogyasztása jelentősen csökkentette a tüneteket. Mivel a kendermag magas GLA-tartalommal rendelkezik, számos tanulmány kimutatta, hogy segíthet csökkenteni a menopauza tüneteit is.
A pontos folyamat nem ismert, de a kendermagban lévő GLA szabályozhatja a hormonális egyensúlyhiányt és a menopauzával kapcsolatos gyulladásokat.
A kendermag csökkentheti a PMS-hez és a menopauzához kapcsolódó tüneteket a magas gamma-linolénsav (GLA) szintjének köszönhetően
6. Az egész kendermag elősegítheti az emésztést
A rostok elengedhetetlen részei az étrendnek, és az emésztőrendszer jobb egészségéhez kapcsolódnak. Az egész kendermag jó forrása mind az oldható, mind az oldhatatlan rostnak, amelyekből 20, illetve 80%-ot tartalmaz.
Az oldható rostok gélszerű anyagot képeznek a bélben, ami értékes tápanyagforrás a jótékony emésztőbaktériumok számára, emellett csökkentheti a vércukorszint kiugrását és szabályozhatja a koleszterinszintet.
Az oldhatatlan rostok zömítik a székletet, és elősegíthetik, hogy az élelmiszer és a salakanyag áthaladjon a bélrendszeren. Ezt is összefüggésbe hozták a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.
Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Omega-3 zsírsavakban gazdag; Alacsony cukortartalmú; Fehérjében gazdag; Nátriummentes/Sómentes
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 30 g
ízlés szerint
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen
Összetevők
100% bio kendermag
Összetevők táblázata
Energia |
2527 kJ/604 kcal |
Zsír |
51,2 g |
- amelyben telített zsírsav |
5,6 g |
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav |
8,7 g |
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav |
34,7 g |
- amelyben Omega 3 zsírsav (Linolénsav) |
13,6 g |
Szénhidrát |
5,3 g |
- amelyben cukor |
2,2 g |
Rost |
1,9 g |
Fehérje (protein) |
31,0 g |
Só |
0,0 g |
Magnézium |
506,0 mg |
Vas |
10,8 mg |
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.