Vegán fehérjepor
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
Az állati termékek elkerülése nem jelenti azt, hogy nélkülözni kell a fehérjét.
Akár úton vagy, akár egy edzés utáni gyors üzemanyag-feltöltésre vágysz, különféle növényi alapú – egyszerű vagy ízesített – fehérjeporokból választhatsz, amelyek vízzel, növényi alapú tejjel, turmixokkal, zabliszttel vagy más ételekkel keverhetők.
A növényekben, mint például a rizs, a borsó és a napraforgómag, nem koncentrálódik annyi fehérje, mint a húsokban és a halakban. Az élelmiszer-feldolgozók azonban kivonják a legtöbb zsírt és szénhidrátot, így elkülöníthetik a növényekben található fehérjét azért, hogy fehérjében gazdag porokat készíthessenek.
Néhány állítás ellenére a legtöbb növényi fehérje nem teljes, vagyis nem tartalmaz optimális mennyiségben esszenciális aminosavakat a test fehérjeszintézisének támogatására. Ez azonban nem jelent problémát különféle növényi fehérjék rendszeres fogyasztása esetén.
Következzenek tehát a legjobb vegán fehérjeporok és azok táplálkozási jellemzői.
Borsófehérje
A borsófehérje por nem édes zöldborsóból készül, hanem magasabb fehérjetartalmú unokatestvéreikből: sárga feles borsóból.
Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO BORSÓFEHÉRJE por kb. 25 gramm fehérjét és 116 kalóriát tartalmaz. Más hüvelyesekhez hasonlóan alacsony a metionin nevű esszenciális aminosav tartalma.
A BioMenü BIO BORSÓFEHÉRJE por azonban különösen gazdag elágazó láncú esszenciális aminosavakban (leucin, izoleucin és valin), amelyek üzemanyaggal látják el a dolgozó izmokat és a testet izomfehérjék előállítására serkentik.
Az egyik 12 hetes vizsgálatban 161 fiatal férfi naponta kétszer 25 gramm borsófehérje-port fogyasztott közvetlenül súlyzós edzés után. A leggyengébb résztvevők 20%-kal növelték a bicepsz izomvastagságát, szemben a placebo csoport mindössze 8%-ával.
Ezenkívül a borsófehérjével tapasztalt izomnövekedés hasonló volt a tejsavófehérjét fogyasztókéhoz.
Állatokkal és emberekkel végzett tanulmányok azt is sugallják, hogy a borsófehérje elősegítheti a teltségérzetet és csökkentheti a vérnyomást.
A borsófehérjepor gazdag elágazó láncú aminosavakban (BCAA-k), ami támogatja az izomépítést. Az előzetes kutatások szerint az izomnövekedés támogatásában ugyanolyan hatékony, mint a savófehérje. Segítheti a teltségérzés kialakulását és csökkentheti a vérnyomását.
Kenderfehérje
A kenderfehérje a kannabisznövény magjából készül, de olyan fajtából, amely csak nyomokban tartalmaz euforikus vegyületet.
Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO KENDERMAG fehérje por kb. 14 gramm fehérjét és 105 kalóriát tartalmaz. Kiváló rost-, vas-, cink-, magnézium- és alfa-linolénsav (ALA) forrás, az omega-3 zsír növényi formáját tartalmazza.
Mivel a kenderben alacsony a lizin esszenciális aminosav szintje, nem teljes fehérje. Ha azonban rutinszerűen hüvelyeseket vagy quinoát eszik , akkor ki tudja tölteni ezt a rést.
A kémcsőben végzett kutatások azt sugallják, hogy a kendermagfehérje értékes vérnyomáscsökkentő forrás lehet. Ennek hatásait azonban még nem vizsgálták emberekben.
Bár a kenderfehérjének mérsékelt a fehérje- és alacsony a lizin aminosavszintje, de magas a rost-, vas-, cink-, magnézium és ALA tartalma, továbbá omega-3 zsírt tartalmaz.
Tökmagfehérje
A tökmagnak egészében viszonylag magas a fehérje- és az egészséges zsírtartalma. Porkészítéskor a zsír nagy része eltávolításra kerül, ami csökkenti a kalóriatartalmát.
Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO TÖKMAGFEHÉRJE por kb. 20 gramm fehérjét és 116 kalóriát tartalmaz. Mivel alacsony a treonin és lizin esszenciális aminosavtartalma , ezért nem teljes fehérje.
A tökmagfehérje mégis nagyon tápláló, nagy mennyiségű magnéziumot , cinket, vasat és más ásványi anyagokat, valamint jótékony növényi vegyületeket tartalmaz.
Kevés tanulmány készült a tökmagfehérje egészségügyi előnyeiről, de bizonyítékok vannak arra, hogy antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Amikor a májbetegségben szenvedő patkányoknak sütőtökmag-fehérjét adtak a szokásos étrend mellett, a máj egészségének bizonyos markerei javultak a kazein (tej) fehérjével kezelt patkányokéhoz képest.
Sőt, a tökmagfehérjét fogyasztó patkányok vérében a kazeincsoporthoz viszonyítva 22%-kal csökkent a „rossz” LDL-koleszterinszint és 48%-kal nőtt az antioxidáns aktivitás.
Noha a treonin és a lizin esszenciális aminosavszintje alacsony, a tökmag-proteinpor nagyon tápláló, sokféle ásványi anyagot biztosít nagy mennyiségben. Jó növényi vegyületei antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.
Barnarizsfehérje
A barna rizsfehérje- por könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó.
Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO RIZSFEHÉRJE por kb. xx gramm fehérjét és xx kalóriát tartalmaz. Kevés a lizin esszenciális aminosav tartalma, de jó BCAA-forrás az izomépítés támogatására.
Valójában egy előzetes tanulmány azt sugallja, hogy a barnarizsfehérjepor olyan hatákony lehet, mint a savófehérje, így súlyzós edzés után fogyasztva támogatja az izomnövekedést.
Egy nyolchetes fiatal férfiakon végzett vizsgálatban azoknál, akik hetente három napos súlyzós edzés után 48 gramm rizsfehérjeport fogyasztottak, a bicepsz izomvastagsága 12%-kal növekedett az azonos mennyiségű savófehérjét fogyasztó férfiakéhoz képest.
A rizstermékek egyik problémája a arzénszennyeződés. Válasszon olyan rizsfehérjeport, amelynél tesztelték az arzénszintet.
Noha nem teljes fehérje, a barnarizsfehérjepor gazdag BCAA-kban, és ugyanolyan hatékony lehet, mint a savófehérje az izomnövekedés támogatására a súlyzós edzésprogram részeként. Olyan márkát válasszon, amelynél tesztelték az arzénszennyeződést.
Napraforgómag-fehérje
A napraforgómagból izolált fehérje egy viszonylag új vegán fehérjepor opció.
Egy adag (30 gramm) ízesítés nélküli BioMenü BIO NAPRAFORGÓMAG-FEHÉRJE por 125 g kb. 16 gramm fehérjét, 100 kalóriát és izomépítő BCAA-kat tartalmaz.
Más magokhoz hasonlóan alacsony a lizin esszenciális aminosav tartalma. Azonban minden más nélkülözhetetlen aminosav gazdag forrása.
Mindeddig nincs olyan vizsgálat, amelyben a napraforgómag-fehérje és más izolált növényi fehérjeforrások egészségügyi hatásait hasonlítanák össze állatok vagy emberek esetében.
A napraforgómag fehérje BCAA-kat biztosít az izomnövekedés és regeneráció érdekében. Kevés a lizin esszenciális aminosav tartalma.
Chia fehérje
A chia mag a Salvia hispanica növény magja, ez a növény Dél-Amerikában őshonos. Népszerű étrend-kiegészítővé vált, például turmixok, zabkásak és pékáruk részeként, de chia fehérjepor is készíthető belőle.
Egy negyed csésze (28 gramm) adag chia fehérjepor körülbelül 50 kalóriát és 10 gramm fehérjét tartalmaz, a márkától függően. Más magból származó fehérjékhez hasonlóan alacsony a lizin esszenciális aminosav tartalma.
A chia porított formája fokozhatja az emészthetőségét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a nyers mag fehérje emészthetősége csak 29%, míg a chia poré 80%-a. Ez azt jelenti, hogy így a szervezet több aminosavat képes felvenni.
A kendermag 6 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A kendermag a kender növény magja. A kendermag rendkívül tápláló, egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban gazdag.
1. A kendermag hihetetlenül tápláló
A kendermag nagyon tápláló, enyhe diós ízű. A kendermag több mint 30% zsírt tartalmaz. Két esszenciális zsírsavban, a linolsavban (omega-6) és az alfa-linolénsavban (omega-3) kivételesen gazdag. Gamma-linolénsavat is tartalmaznak, amelyet számos egészségügyi előnnyel hoznak összefüggésbe.
A kendermag kitűnő fehérjeforrás, mivel teljes kalóriatartalmának több, mint 25%-a kiváló minőségű fehérjéből származik. Ez jóval több, mint a hasonló chia magé és lenmagé, amelyek csak 16-18% fehérjét tartalmaznak.
A kendermag nagyszerű E-vitamin- valamint ásványi anyag, például a foszfor-, kálium-, nátrium-, magnézium-, kén-, kalcium-, vas- és cinkforrás.
A kendermag nyersen, főzve vagy pörkölve is fogyasztható. A kendermagolaj szintén nagyon egészséges. Kínában már legalább 3000 éve használják élelmiszerként és gyógyszerként is.
A kendermag egészséges zsírokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, kiváló fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, ként, kalciumot, vasat és cinket
2. A kendermag csökkentheti a szívbetegség kockázatát
A szívbetegség az első számú halálok világszerte. Érdekes módon a kendermag fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
A magvak nagy mennyiségű arginint tartalmaznak, amely nitrogén-monoxidot termel a szervezetben. A nitrogén-monoxid egy gázmolekula, amely kitágítja és ellazítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Egy több, mint 13000 ember bevonásával végzett átfogó vizsgálatban a megnövekedett argininbevitel csökkentette a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét. A CRP szintje akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik. A magas CRP szint összefüggésben áll a szívbetegségekkel.
A kendermagban található gamma-linolénsav a gyulladás csillapításával is összefüggésbe hozható, ami szintén csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.
Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát és elősegítheti a szív szívroham utáni regenerálódását.
A kendermag az arginin és a gamma-linolénsav kiváló forrása, amelyek a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez vezetnek
3. A kendermag és a kendermagolaj jótékony hatással lehet a bőrbetegségekre
A zsírsavak befolyásolhatják a szervezet immunválaszait. Tanulmányok azt mutatják, hogy az immunrendszer működése az omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyától függ.
A kendermag a többszörösen telítetlen- és az esszenciális zsírsavak megfelelő forrása. Az omega-6 és az omega-3 aránya körülbelül 3:1, ami az optimális tartománynak tekinthető.
Tanulmányok kimutatták, hogy a kendermagolaj javíthatja az ekcémás betegeknél a vér esszenciális zsírsav szintjét.
A kendermagolaj enyhítheti a száraz bőr tüneteit, mérsékelheti a viszketés okozta kellemetlenségeket és így akár elkerülhetővé teheti a bőrgyógyítás szükségességét.
A kendermag egészséges zsírokban gazdag, az omega-6 és az omega-3 aránya 3:1, ami jótékony hatással lehet a bőrbetegségekre és enyhíti az ekcémát és annak kellemetlen tüneteit
4. A kendermag a növényi alapú fehérje nagyszerű forrása
A kendermagban található kalória körülbelül 25%-a fehérjéből származik, ez a szám viszonylag magasnak mondható. A tömege alapján a kendermag hasonló mennyiségű fehérjét biztosít, mint a marha- és bárányhús – 30 gramm (2-3 evőkanál) kendermag körülbelül 11 gramm fehérjét tartalmaz.
Teljes értékű fehérjeforrásnak számít, ami azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat biztosít. A szervezet nem tud esszenciális aminosavakat előállítani, ezért ezekhez az étrendből kell hozzájutni.
A teljes értékű fehérjeforrás nagyon ritka a növényvilágban, mivel a növényekből gyakran hiányzik az egyik aminosav: a lizin. A quinoa egy másik példa a teljes, növényi alapú fehérjeforrásra.
A kendermag jelentős mennyiségben tartalmaz metionint és ciszteint, valamint nagyon magas az arginin- és a glutaminsav tartalma.
A kendermagfehérje emészthetősége is nagyon jó – jobb, mint sok gabonából, diófélékből és hüvelyesekből származó fehérje esetében.
A kendermagban található kalória körülbelül 25%-a fehérjéből származik, sőt, minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így teljes értékű fehérjeforrás
5. A kendermag csökkentheti a PMS és a menopauza tüneteit
A reproduktív korú nők akár 80%-a szenvedhet a premenstruációs szindróma (PMS) okozta fizikai vagy érzelmi tünetektől. Ezeket a tüneteket nagy valószínűséggel a prolaktin hormonra való érzékenység okozza.
A kendermagban található gamma-linolénsav (GLA) prosztaglandin E1-et termel, amely csökkenti a prolaktin hatását. Egy PMS-ben szenvedő nők körében végzett vizsgálatban napi 1 gramm esszenciális zsírsav – benne 210 mg GLA – fogyasztása jelentősen csökkentette a tüneteket. Mivel a kendermag magas GLA-tartalommal rendelkezik, számos tanulmány kimutatta, hogy segíthet csökkenteni a menopauza tüneteit is.
A pontos folyamat nem ismert, de a kendermagban lévő GLA szabályozhatja a hormonális egyensúlyhiányt és a menopauzával kapcsolatos gyulladásokat.
A kendermag csökkentheti a PMS-hez és a menopauzához kapcsolódó tüneteket a magas gamma-linolénsav (GLA) szintjének köszönhetően
6. Az egész kendermag elősegítheti az emésztést
A rostok elengedhetetlen részei az étrendnek, és az emésztőrendszer jobb egészségéhez kapcsolódnak. Az egész kendermag jó forrása mind az oldható, mind az oldhatatlan rostnak, amelyekből 20, illetve 80%-ot tartalmaz.
Az oldható rostok gélszerű anyagot képeznek a bélben, ami értékes tápanyagforrás a jótékony emésztőbaktériumok számára, emellett csökkentheti a vércukorszint kiugrását és szabályozhatja a koleszterinszintet.
Az oldhatatlan rostok zömítik a székletet, és elősegíthetik, hogy az élelmiszer és a salakanyag áthaladjon a bélrendszeren. Ezt is összefüggésbe hozták a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.
Az egész kendermag nagy mennyiségű rostot tartalmaz – oldható és oldhatatlan egyaránt –, ami jót tesz az emésztőrendszer egészségének
Zárszó
Bár a kendermag csak a közelmúltban vált népszerűvé Nyugaton, sok társadalomban kiváló tápértékű, alapvető élelmiszer.
Nagyon gazdag egészséges zsírokban, kiváló minőségű fehérjében és számos ásványi anyagban.
Összességében a kendermag hihetetlenül egészséges. Lehet, hogy azon kevés szuperételek egyike, amelyek méltóak a hírnevükre.
Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Telített zsírban szegény; Omega-3 zsírsavakban gazdag; Élelmi rostban gazdag; Fehérjében gazdag
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 20-30 g
1 adag naponta, folyadékba vagy ételbe keverve
Tárolás: Szobahőmérsékleten, fénytől-, nedvességtől védve
Összetevők
100% bio kendermag
Összetevők táblázata
Energia |
1429 kJ/341 kcal |
Zsír |
9,0 g |
- amelyben telített zsírsav |
1,0 g |
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav |
1,0 g |
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav |
7,0 g |
- amelyben Omega 3 zsírsav (Linolénsav) |
2,0 g |
- amelyben Omega 6 zsírsav (Linolsav) |
6,0 g |
Szénhidrát |
7,8 g |
- amelyben cukor |
5,3 g |
Rost |
20,0 g |
Fehérje (protein) |
50,0 g |
Só |
0,21 g |
Kalcium |
175,7 mg |
Vas |
17,2 mg |
Magnézium |
994,0 mg |
Cink |
9,6 mg |
Kálium |
1200,0 mg |
A-vitamin |
4,8 NE |
E-vitamin |
6,1 mg |
B1-vitamin (Tiamin) |
1,0 mg |
B2-vitamin (Riboflavin) |
0,1 mg |
B3-vitamin (Niacin) |
2,3 mg |
B9-vitamin (Folsav) |
0,2 mg |
Alanin |
2,1 g |
Arginin |
6,3 g |
Aszparagin |
5,2 g |
Cisztein |
0,88 g |
Glutaminsav |
8,89 g |
Glicin |
2,2 g |
Hisztidin |
1,3 g |
L-Hidroxiprolin |
< 0,05 g |
Izoleucin* |
1,9 g |
Leucin* |
3,2 g |
Lizin |
1,9 g |
Metionin |
1,1 g |
Ornitin |
< 0,01 g |
Fenilalanin |
2,3 g |
Prolin |
1,9 g |
Szerin |
2,5 g |
Threonin |
1,7 g |
Tirozin |
1,9 g |
Valin* |
2,4 g |
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- MinőségiTermészetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.