Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

BioMenü BIO CHAGA gombapor 100 g
BioMenü BIO CHAGA gombapor 100 g
5 630 Ft
ÚJ

BioMenü BIO CHAGA gombapor 100 g

BioMenü BIO CHAGA gombapor 100 g
BioMenü BIO CHAGA gombapor 100 g

Több mint testőr!

Természetes gomba őrlemény, magas antioxidáns- és poliszacharid tartalommal

 A BioMenü BIO CHAGA gombapor nagyon magas poliszacharid és antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami segíthet a test egyensúlyának helyreállításában és az immunrendszer működésének fokozásában.

5 630 Ft
Részletek
Részletek

 

Az organikus chaga por 100%-ban hamvaskéreg gombából (inonotus obliquus) készül, amely chaga gomba néven ismert. Az inonotus obliquus elsősorban az északi félteke nyír erdeiben honos. A BioMenü BIO CHAGA gombapor nagyon magas poliszacharid és antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami segíthet a test egyensúlyának helyreállításában és az immunrendszer működésének fokozásában. Keverjük össze a kívánt smoothie-val vagy gyümölcslével, vagy egyszerűen adjuk hozzá egy csésze forró vízhez, mint az instant teát.

 

Chaga

Chaga

Mi az a chaga gomba és egészséges-e?

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A chaga gombát évszázadok óta használják Szibériában és Ázsia más részein – gyógyszerként – az immunitás növelésére és az általános egészségi állapot javítására. Bár eléggé csúnyácska, a chaga gomba potenciális egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbb a nyugati világban. Azonban ennek a különleges gombának a fogyasztása bizonyos kockázatokkal járhat.

Ez a cikk a chaga gomba felhasználását, előnyeit és lehetséges mellékhatásait vizsgálja.

Mi az a chaga gomba?

Nyírfa 

A chaga (inonotus obliquus) egyfajta gomba, amely főként hideg éghajlaton, a nyírfák kérgén él. Például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A chaga az égett faszénre hasonlít. Nagyjából 25-38 centiméteres. A belsejében narancssárga színű lágy mag található.

A chagát évszázadok óta használják hagyományos gyógyszerként Oroszországban és más észak-európai országokban, elsősorban az immunitás és az általános egészségi állapot fokozása érdekében. Cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek kezelésére is használják.

A chagát hagyományosan finom porrá őrölték és gyógyteát főztek belőle. Manapság nemcsak teaként, hanem porított vagy kapszulázott étrend-kiegészítőként is kapható, akár önmagában vagy más gombával kombinálva.

Úgy vélik, hogy a meleg vagy hideg vízzel elkevert chaga fogyasztása felszabadítja annak gyógyító tulajdonságait. Ne feledje, hogy a chaga tápanyagtartalmára vonatkozó megbízható információk rendkívül korlátozottak. Ami viszont biztos, hogy alacsony a kalóriatartalma, nagyon magas a rosttartalma és antioxidánsokkal telített.

A chaga gomba elsősorban nyírfákon növekszik, hideg éghajlaton, az égett faszénhez hasonló megjelenésű, hagyományos gyógyszerként évszázadok óta használják

Potenciális egészségügyi előnyök

Bár a kutatások folyamatban vannak, néhány tudományos tanulmány azt mutatja, hogy a chaga-kivonat bizonyos egészségügyi előnyökkel kecsegtethet.

Fokozza az immunrendszer működését és küzd a gyulladás ellen

Chaga gomba 

A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A hosszútávú gyulladás azonban olyan állapotokhoz köthető, mint a szívbetegségek és a rheumatoid arthritis.

Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a chaga-kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a hosszútávú gyulladást és leküzdi a káros baktériumokat és vírusokat.

A chaga az előnyös citokinek – az immunrendszert szabályozó fehérjék – képződésének elősegítésével stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok leküzdéséhez. Ennek eredményeként ez a gomba segíthet a fertőzések leküzdésében – a kisebb megfázástól a súlyos betegségekig.

Ezenkívül más állat- és kémcsöves-vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga megakadályozhatja a káros citokinek termelését, amelyek gyulladást váltanak ki és betegségekkel társulnak. Például egy egereken végzett vizsgálatban a chaga-kivonat csökkentette a gyulladást és a bél károsodását azáltal, hogy gátolta a gyulladásos citokinek működését.

Megelőzheti és leküzdheti a rákot

Számos állat- és kémcsöves-vizsgálat azt mutatja, hogy a chaga megakadályozhatja és lassíthatja a rák növekedését.

Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők 60%-kal csökkentették a tumor méretét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a chaga-kivonat megakadályozta a rák növekedését az emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg a tüdő, az emlő, a prosztata és a vastagbél rákos sejtjeinek esetében is.

Úgy gondolják, hogy a chaga rákellenes hatása részben annak köszönhető, hogy magas az antioxidáns-tartalma, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A chaga jellemzően a triterpén nevű antioxidánst tartalmazza. A kémcsőben végzett vizsgálatok feltárják, hogy a nagyon koncentrált triterpén-kivonat segíthet elpusztítani a rákos sejteket.

Ne feledje, hogy humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni a chaga rákellenes potenciáljáról.

Csökkentheti a vércukorszintet

Szárított chaga gomba 

Számos állatkísérlet összefüggésbe hozza a chagát az alacsonyabb vércukorszinttel, ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében.

Egy elhízott, diabéteszes egereken végzett nemrégiben végzett tanulmány szerint a chaga-kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a cukorbeteg egerekhez képest, akik nem kapták ezt a kiegészítőt.

Egy másik, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők három hét alatt 31%-kal csökkentették a vércukorszintet. Hasonló eredményeket láthattunk más vizsgálatokban is.

Mivel azonban emberi kutatás nem áll rendelkezésre, nem világos, hogy a chaga segíthet-e az emberi cukorbetegség kezelésében.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A chaga-kivonat javíthatja a koleszterinszintet, csökkentve a szívbetegség kockázatát.

Magas koleszterinszintű patkányokon végzett nyolc hetes vizsgálat során a chaga-kivonat csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint, az összes koleszterint és a triglicerideket, miközben növelte az antioxidáns-szintet. Hasonló tanulmányok ugyanezt az eredményt mutatták és megfigyelték, hogy a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentése mellett a chaga növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet.

A kutatók úgy vélik, hogy a chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinszintre gyakorolt hatásáért.

A chaga koleszterinszintre gyakorolt hatásának egyértelmű megértéséhez további kutatások szükségesek embereken.

Állati és kémcsőben végzett vizsgálatok azt találták, hogy a chaga-kivonat növelheti az immunitást, megakadályozhatja a krónikus gyulladásokat, leküzdheti a rákot, csökkentheti a vércukorszintet és csökkentheti a koleszterinszintet, azonban további emberi vizsgálatokra van szükség

Biztonság és mellékhatások

A chaga általában jól tolerálható. Emberi vizsgálatokat azonban nem végeztek a biztonságossága vagy a megfelelő dózis meghatározásának érdekében. Valójában a chaga kölcsönhatásba léphet néhány általános gyógyszerrel, potenciálisan káros hatásokat okozva.

Például a chaga kockázatot jelenthet az inzulint használók vagy a cukorbetegek számára a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt.

A chaga olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást. Ezért, ha vérhígító gyógyszereket szed, vérzési rendellenessége van vagy műtétre készül, konzultáljon orvosával a chaga szedése előtt.

Bár néhány kutatás azt mutatja, hogy a chaga segíthet csökkenteni a gyulladást, az immunrendszer aktivizálódását is előidézheti. Így az autoimmun betegségben szenvedőknek orvoshoz kell fordulniuk a chaga használata előtt.

Nincsenek kutatások a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők számára, ezért a legbiztonságosabb megoldás a használatának az elkerülése.

 

Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírmentes; Telített zsírtól mentes; Cukormentes; Élelmi rostban gazdag; Hozzáadott nátriumot/sót nem tartalmaz

Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás

Egy adag = 1/2-1 teáskanál

1 adag naponta

Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva

 

Összetevők

100% bio chaga gomba (inonotus obliquus, hamvaskéreg-gomba)

Összetevők táblázata

  Egységenként
100 g
Energia 863 kJ/206 kcal
Zsír 0,2 g
- amelyben telített zsírsav < 0,1 g
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav < 0,1 g
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav < 0,1 g
Szénhidrát 23,0 g
- amelyben cukor < 0,1 g
Rost 52,8 g
Fehérje (protein) 2,5 g
0,1 g

Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.

 

Figyelmeztetések
  • AdagolásAz ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
  • Ha Ön terhes, szoptat, beteg vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt használna!

Adatok
Kiszerelés
100 g
Gyártó
BioMenü
Cikkszám
225539
Tömeg
120 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek