Megrendelés és Ügyfélszolgálat

+36 70 771 42 52

BioMenü BIO BAOBAB por 125 g
BioMenü BIO BAOBAB por 125 g
3 400 Ft 
2 720 Ft

BioMenü BIO BAOBAB por 125 g

BioMenü BIO BAOBAB por 125 g
BioMenü BIO BAOBAB por 125 g

A testi-lelki jóbarát

Emésztésjavító, lúgosító, energizáló hatású gyógynövény

A baobab por kiváló a C-vitamin-, kálium-, magnézium- és kalciumforrás. Magas a rosttartalma. A baobab nemcsak magas tápanyagtartalmával tűnik ki, hanem kellemes citrusos ízével is, ami miatt kiváló lehet az ételek és italok széles választékához: smoothie, gyümölcslé, joghurt, desszert és gyümölcssaláta.

20
3 400 Ft 
2 720 Ft
Kezdete: 2025.03.12   Vége: 2025.03.16
Kedvezmény: 20
Megtakarítás 680 Ft
Akcióból hátralévő idő:
nap
óra
perc
mp
Részletek
Részletek

 

Az afrikai szavanna ikonikus fája a baobab fa. Kemény gyümölcsöket érlel, a héj belsejében puha és tápláló gyümölcshússal. A termés hüvelyből kivont gyümölcspépet olyan nyers por előállítására használják, amely magas mikrotápanyag-tartalommal rendelkezik: vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. A baobab por kiváló a C-vitamin-, kálium-, magnézium- és kalciumforrás. Magas a rosttartalma. A baobab nemcsak magas tápanyagtartalmával tűnik ki, hanem kellemes citrusos ízével is, ami miatt kiváló lehet az ételek és italok széles választékához: smoothie, gyümölcslé, joghurt, desszert és gyümölcssaláta.

A baobab fa a tüzes afrikai klímán akár ezeréves kort is elér és 10 m-es átmérőjűre is megnő. Kedvező élettani hatásai miatt gyümölcsét ősidők óta fogyasztják. A termést kemény héj veszi körbe, a formája leginkább a kakaóbabhoz vagy a kókuszdióhoz hasonlítható. Ételek sűrítésére, kiegészítőként, italként, vagy édesítve csemegeként számtalan formában felhasználható. Vitamindús, magas rosttartalma támogatja a megfelelő emésztést. Antioxidáns, ásványi anyagokban és polifenolban is gazdag, ezért rendszeres fogyasztása nagyban segíti napi szükségleteink kielégítését. Jelentős mennyiségű C-vitamin, ásványi anyag (vas, kalcium, kálium, magnézium) és enzim található benne.

A baobab gyümölcs és por 6 legfontosabb előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

A baobab – vagy majomkenyérfa, tudományos nevén Adansonia – Afrika, Arábia, Ausztrália és Madagaszkár bizonyos régióiban őshonos fa. A baobab-fák akár 30 méter magasra is megnőnek, ehető, nagy gyümölcseit a finom, citrusszerű íze miatt nagyra értékelik. A baobabgyümölcs pépe, levelei és magjai – amelyek por formájában is kaphatók – számos egészségügyi előnnyel bírnak és különféle receptek és konyhák alapanyagai.

1. Sok fontos vitaminban és ásványi anyagban gazdag

Baobab fa 

A baobab számos fontos vitamin és ásványi anyag forrása.

A kutatások azt mutatják, hogy a baobab tápanyagtartalma változhat a termesztés földrajzi helyétől és a növény különböző részeitől – például levelektől, péptől és magoktól – függően, például:

  • a pép gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és számos kulcsfontosságú ásványi anyagban, például kálium, magnézium, vas és cink
  • levelei gazdagok kalciumban és kiváló minőségű, könnyen emészthető fehérjében
  • a gyümölcs magja és húsa tele van rostokkal, zsírokkal és mikrotápanyagokkal, például tiamin, kalcium és vas

A világ legtöbb részén, ahol a friss baobab nem érhető el, általában száraz por formájában található meg. A porított baobab sok fontos tápanyagot tartalmaz, de különösen magas a C-vitamin, B6-vitamin, niacin, vas és kálium tartalma.

Két evőkanál (20 gramm) porított baobab hozzávetőlegesen az alábbiakat tartalmazza:

  • Kalória: 50
  • Fehérje: 1 gramm
  • Szénhidrát: 16 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • Rost: 9 gramm
  • C-vitamin: napi bevitel referenciaértéke (RDI) 58%-a
  • B6-vitamin: az RDI 24%-a
  • Niacin: az RDI 20%-a
  • Vas: az RDI 9%-a
  • Kálium: az RDI 9%-a
  • Magnézium: az RDI 8%-a
  • Kalcium: az RDI 7%-a

Ezért mind a porított baobab, mind a növény friss részei rendkívül táplálóak.

A baobab rendkívül tápláló, a növény különböző részei változó mennyiségű fehérjét, C-vitamint, antioxidánsokat, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, kalciumot és B-vitaminokat kínálnak

2. A teltségérzet növelésével segíthet a fogyásban

Egyes kutatások azt találták, hogy a baobab hozzáadása az étrendhez előnyös lehet, ha néhány extra kilót szeretne leadni. Segíthet a étvágy- és a teltségérzet csökkentésében, ezzel hozzájárul a kevesebb ételfogyasztáshoz és így a fogyáshoz.

Egy 20 emberrel készült kisebb tanulmány kimutatta, hogy egy 15 gramm baobab kivonattal dúsított turmix fogyasztása jelentősen csökkentette az éhségérzetet a placebo italhoz képest.

A baobab magas rosttartalmú, a legtöbb porított készítmény evőkanalanként (10 gramm) 4,5 gramm rostot tartalmaz. A rost nagyon lassan halad át az emésztőrendszeren, így segíthet lassítani a gyomor kiürülését, ami által meghosszabbítja a teltségérzetet. A rostbevitel egyszerű, napi 14 grammal történő növelése azt eredményezte, hogy négy hónap alatt akár 10%-kal csökkenhet a kalóriabevitel és átlagosan 1,9 kg-mal csökkenhet a testsúly.

A baobab magas rosttartalmú, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, ami elősegítheti a fogyást

3. Segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában

Baobab gyümölcs 

A baobab hozzáadása az étrendhez előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában.

Egy tanulmány megállapította, hogy a baobab-kivonat fehér kenyérbe sütése csökkentette a gyorsan emészthető keményítő mennyiségét és lelassította a szervezet vércukorszintjének emelkedését.

Hasonlóképpen, egy másik, 13 emberen végzett kis tanulmány kimutatta, hogy a baobab hozzáadása a fehér kenyérhez csökkentette az inzulin mennyiségét, amely szükséges ahhoz, hogy a cukrot a vérből a szövetekbe szállítsa a vércukorszint szabályozásához.

Magas rosttartalma miatt a baobab segíthet lassítani a cukor felszívódását a véráramba, ami megakadályozhatja a vércukorszint emelkedését és instabilizálódását, így hosszú távon stabilizálhatja a vércukorszintet.

A baobab segíthet lassítani a vércukorszint emelkedését és csökkenteni az inzulin mennyiségét, amely szükséges ahhoz, hogy a vércukorszint kontroll alatt maradjon

4. Az antioxidáns és polifenol tartalom csökkentheti a gyulladást

A baobab tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, amelyek olyan vegyületek, amik megvédik a sejteket az oxidatív károsodásoktól és csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Egyes tanulmányok szerint a krónikus gyulladás hozzájárulhat sok betegség kialakulásához, ideértve a szívbetegségeket, a rákot, az autoimmun rendellenességeket és a cukorbetegséget. Noha a jelenlegi kutatások többnyire állatokra korlátozódnak, néhány tanulmány szerint a baobab segíthet csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetben.

Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a baobab gyümölcspép csökkentette a gyulladás több jelzőjét és segített megvédeni a szívet a károsodástól. Egy egereken végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy a baobab-kivonat csökkentette a sejtek oxidatív károsodását és a gyulladás szintjét. Ezen ígéretes eredmények ellenére azonban további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a baobab hogyan befolyásolhatja a gyulladást az emberek esetében.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a baobab segíthet csökkenteni a gyulladást és megelőzni a sejtek oxidatív károsodását, de további humán kutatásokra van szükség

5. A magas rosttartalom elősegítheti az emésztőrendszer egészségét

A baobab kiváló rostforrás, a porított változatok egy evőkanálban (10 gramm) a napi ajánlott érték akár 18%-át is tartalmazhatják. A rost emésztetlenül halad át a gyomor-bél traktuson és elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez. Például öt vizsgálat egyik áttekintése azt mutatta, hogy a több rost fogyasztása megnövelte a székrekedésben szenvedők székletürítési gyakoriságát.

A rost prebiotikumként is működik és táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat, optimalizálva a bél mikrobiomjának egészségét.

Más kutatások azt mutatják, hogy a rostbevitel növelése olyan állapotoktól is védhet, mint a bélfekély, a gyulladásos bélbetegség és az aranyér.

A baobab magas rosttartalmú, ami javíthatja az emésztést és megakadályozhatja a székrekedést, a bélfekélyeket, a gyulladásos bélbetegségeket és az aranyeret

6. Nagyszerű, tápláló adalék az étrendhez

A baobab egész Afrikában, Madagaszkáron és Ausztráliában honos, sok íz és tápanyag hozzáadására alkalmas a desszertekhez, pörköltekhez, levesekhez és turmixokhoz. A friss baobabhoz való hozzájutás azonban kihívást jelenthet azokban az országokban, ahol a gyümölcsöt nem termesztik. Szerencsére a porított változatok világszerte széles körben elérhetőek.

A napi baobab adag gyors és kényelmes beviteléhez próbálja meg belekeverni a port kedvenc italaiba, például vízbe, gyümölcslébe, teába vagy turmixba. Egy antioxidánsokban gazdag kezelésért hozzáadhatja a port pékárukhoz vagy megszórhat vele joghurtot, zabpelyhet. Kis kreativitással korlátlan módon élvezheti a baobabot és kihasználhatja az általa kínált egyedülálló egészségügyi előnyöket.

A baobab frissen vagy porított formában fogyasztható és különféle receptekhez adható

Lehetséges mellékhatások

Bár a legtöbb ember biztonságosan fogyaszthatja a baobabot, figyelembe kell venni néhány lehetséges mellékhatást.

Először is, a mag és a pép antinutrienseket tartalmaz, például fitátokat, tanninokat és oxálsavat, amelyek csökkenthetik a tápanyagok felszívódását és hozzáférhetőségét. A baobabban talált antinutriensek száma azonban túl alacsony ahhoz, hogy a legtöbb ember számára aggodalomra adjon okot, különösen, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely más egészséges, teljes ételekben gazdag.

Bizonyos aggályok merültek fel a baobabolajban lévő ciklopropenoid zsírsavak jelenlétével kapcsolatban is, amelyek zavarhatják a zsírsavszintézist és egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhatnak. A tanulmányok mégis azt mutatják, hogy ezek a káros vegyületek jelentősen csökkentek a feldolgozás során és valószínűleg nem okoznak problémát a legtöbb ember számára.

Végül a kutatás korlátozott a baobab terhes vagy szoptató nőkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, ezért a legjobb, ha mérsékelt szinten tartja a bevitelt, valamint konzultáljon orvosával, ha bármilyen kérdése vagy aggálya adódna.

A baobab hatását nem vizsgálták eléggé terhes vagy szoptató nők esetében, továbbá tartalmaz néhány antinutriens és ciklopropenoid zsírsavat, amelyek negatív hatással lehetnek a fogyasztóira, azonban a feldolgozás során ezek mennyisége csökkent

Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírmentes; Telített zsírtól mentes; Élelmi rostban gazdag; Nátriummentes/Sómentes

Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás

Egy adag = 5 g

1 adag folyadékba, turmixba, müzlibe vagy túróba keverve

Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva

 

Összetevők

100% bio baobab (adansonia digitata, majomkenyérfa) gyümölcshús

Összetevők táblázata

  Egységenként
100 g
Energia 911 kJ/218 kcal
Zsír 0,3 g
- amelyben telített zsírsav 0,1 g
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav 0,1 g
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav 0,1 g
Szénhidrát 24,6 g
- amelyben cukor 19,9 g
Rost 55,1 g
Fehérje (protein) 2,4 g
0,0 g
C-vitamin (Aszkorbinsav) 130,0 mg
Kálium 2290,0 mg
Kalcium 288,0 mg
Magnézium 166,0 mg

Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.

 

Figyelmeztetések
  • Minőségi: Természetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.

Adatok
Kiszerelés
125 g
Gyártó
BioMenü
Cikkszám
150750
Tömeg
140 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek