Az afrikai szavanna ikonikus fája a baobab fa. Kemény gyümölcsöket érlel, a héj belsejében puha és tápláló gyümölcshússal. A termés hüvelyből kivont gyümölcspépet olyan nyers por előállítására használják, amely magas mikrotápanyag-tartalommal rendelkezik: vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. A baobab por kiváló a C-vitamin-, kálium-, magnézium- és kalciumforrás. Magas a rosttartalma. A baobab nemcsak magas tápanyagtartalmával tűnik ki, hanem kellemes citrusos ízével is, ami miatt kiváló lehet az ételek és italok széles választékához: smoothie, gyümölcslé, joghurt, desszert és gyümölcssaláta.
A baobab fa a tüzes afrikai klímán akár ezeréves kort is elér és 10 m-es átmérőjűre is megnő. Kedvező élettani hatásai miatt gyümölcsét ősidők óta fogyasztják. A termést kemény héj veszi körbe, a formája leginkább a kakaóbabhoz vagy a kókuszdióhoz hasonlítható. Ételek sűrítésére, kiegészítőként, italként, vagy édesítve csemegeként számtalan formában felhasználható. Vitamindús, magas rosttartalma támogatja a megfelelő emésztést. Antioxidáns, ásványi anyagokban és polifenolban is gazdag, ezért rendszeres fogyasztása nagyban segíti napi szükségleteink kielégítését. Jelentős mennyiségű C-vitamin, ásványi anyag (vas, kalcium, kálium, magnézium) és enzim található benne.
A baobab gyümölcs és por 6 legfontosabb előnye
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
A baobab – vagy majomkenyérfa, tudományos nevén Adansonia – Afrika, Arábia, Ausztrália és Madagaszkár bizonyos régióiban őshonos fa. A baobab-fák akár 30 méter magasra is megnőnek, ehető, nagy gyümölcseit a finom, citrusszerű íze miatt nagyra értékelik. A baobabgyümölcs pépe, levelei és magjai – amelyek por formájában is kaphatók – számos egészségügyi előnnyel bírnak és különféle receptek és konyhák alapanyagai.
1. Sok fontos vitaminban és ásványi anyagban gazdag
A baobab számos fontos vitamin és ásványi anyag forrása.
A kutatások azt mutatják, hogy a baobab tápanyagtartalma változhat a termesztés földrajzi helyétől és a növény különböző részeitől – például levelektől, péptől és magoktól – függően, például:
- a pép gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és számos kulcsfontosságú ásványi anyagban, például kálium, magnézium, vas és cink
- levelei gazdagok kalciumban és kiváló minőségű, könnyen emészthető fehérjében
- a gyümölcs magja és húsa tele van rostokkal, zsírokkal és mikrotápanyagokkal, például tiamin, kalcium és vas
A világ legtöbb részén, ahol a friss baobab nem érhető el, általában száraz por formájában található meg. A porított baobab sok fontos tápanyagot tartalmaz, de különösen magas a C-vitamin, B6-vitamin, niacin, vas és kálium tartalma.
Két evőkanál (20 gramm) porított baobab hozzávetőlegesen az alábbiakat tartalmazza:
- Kalória: 50
- Fehérje: 1 gramm
- Szénhidrát: 16 gramm
- Zsír: 0 gramm
- Rost: 9 gramm
- C-vitamin: napi bevitel referenciaértéke (RDI) 58%-a
- B6-vitamin: az RDI 24%-a
- Niacin: az RDI 20%-a
- Vas: az RDI 9%-a
- Kálium: az RDI 9%-a
- Magnézium: az RDI 8%-a
- Kalcium: az RDI 7%-a
Ezért mind a porított baobab, mind a növény friss részei rendkívül táplálóak.
A baobab rendkívül tápláló, a növény különböző részei változó mennyiségű fehérjét, C-vitamint, antioxidánsokat, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, kalciumot és B-vitaminokat kínálnak
2. A teltségérzet növelésével segíthet a fogyásban
Egyes kutatások azt találták, hogy a baobab hozzáadása az étrendhez előnyös lehet, ha néhány extra kilót szeretne leadni. Segíthet a étvágy- és a teltségérzet csökkentésében, ezzel hozzájárul a kevesebb ételfogyasztáshoz és így a fogyáshoz.
Egy 20 emberrel készült kisebb tanulmány kimutatta, hogy egy 15 gramm baobab kivonattal dúsított turmix fogyasztása jelentősen csökkentette az éhségérzetet a placebo italhoz képest.
A baobab magas rosttartalmú, a legtöbb porított készítmény evőkanalanként (10 gramm) 4,5 gramm rostot tartalmaz. A rost nagyon lassan halad át az emésztőrendszeren, így segíthet lassítani a gyomor kiürülését, ami által meghosszabbítja a teltségérzetet. A rostbevitel egyszerű, napi 14 grammal történő növelése azt eredményezte, hogy négy hónap alatt akár 10%-kal csökkenhet a kalóriabevitel és átlagosan 1,9 kg-mal csökkenhet a testsúly.
A baobab magas rosttartalmú, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, ami elősegítheti a fogyást
3. Segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában
A baobab hozzáadása az étrendhez előnyös lehet a vércukorszint szabályozásában.
Egy tanulmány megállapította, hogy a baobab-kivonat fehér kenyérbe sütése csökkentette a gyorsan emészthető keményítő mennyiségét és lelassította a szervezet vércukorszintjének emelkedését.
Hasonlóképpen, egy másik, 13 emberen végzett kis tanulmány kimutatta, hogy a baobab hozzáadása a fehér kenyérhez csökkentette az inzulin mennyiségét, amely szükséges ahhoz, hogy a cukrot a vérből a szövetekbe szállítsa a vércukorszint szabályozásához.
Magas rosttartalma miatt a baobab segíthet lassítani a cukor felszívódását a véráramba, ami megakadályozhatja a vércukorszint emelkedését és instabilizálódását, így hosszú távon stabilizálhatja a vércukorszintet.
A baobab segíthet lassítani a vércukorszint emelkedését és csökkenteni az inzulin mennyiségét, amely szükséges ahhoz, hogy a vércukorszint kontroll alatt maradjon
4. Az antioxidáns és polifenol tartalom csökkentheti a gyulladást
A baobab tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, amelyek olyan vegyületek, amik megvédik a sejteket az oxidatív károsodásoktól és csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Egyes tanulmányok szerint a krónikus gyulladás hozzájárulhat sok betegség kialakulásához, ideértve a szívbetegségeket, a rákot, az autoimmun rendellenességeket és a cukorbetegséget. Noha a jelenlegi kutatások többnyire állatokra korlátozódnak, néhány tanulmány szerint a baobab segíthet csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetben.
Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a baobab gyümölcspép csökkentette a gyulladás több jelzőjét és segített megvédeni a szívet a károsodástól. Egy egereken végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy a baobab-kivonat csökkentette a sejtek oxidatív károsodását és a gyulladás szintjét. Ezen ígéretes eredmények ellenére azonban további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a baobab hogyan befolyásolhatja a gyulladást az emberek esetében.
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a baobab segíthet csökkenteni a gyulladást és megelőzni a sejtek oxidatív károsodását, de további humán kutatásokra van szükség
5. A magas rosttartalom elősegítheti az emésztőrendszer egészségét
A baobab kiváló rostforrás, a porított változatok egy evőkanálban (10 gramm) a napi ajánlott érték akár 18%-át is tartalmazhatják. A rost emésztetlenül halad át a gyomor-bél traktuson és elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez. Például öt vizsgálat egyik áttekintése azt mutatta, hogy a több rost fogyasztása megnövelte a székrekedésben szenvedők székletürítési gyakoriságát.
A rost prebiotikumként is működik és táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat, optimalizálva a bél mikrobiomjának egészségét.
Más kutatások azt mutatják, hogy a rostbevitel növelése olyan állapotoktól is védhet, mint a bélfekély, a gyulladásos bélbetegség és az aranyér.
A baobab magas rosttartalmú, ami javíthatja az emésztést és megakadályozhatja a székrekedést, a bélfekélyeket, a gyulladásos bélbetegségeket és az aranyeret
6. Nagyszerű, tápláló adalék az étrendhez
A baobab egész Afrikában, Madagaszkáron és Ausztráliában honos, sok íz és tápanyag hozzáadására alkalmas a desszertekhez, pörköltekhez, levesekhez és turmixokhoz. A friss baobabhoz való hozzájutás azonban kihívást jelenthet azokban az országokban, ahol a gyümölcsöt nem termesztik. Szerencsére a porított változatok világszerte széles körben elérhetőek.
A napi baobab adag gyors és kényelmes beviteléhez próbálja meg belekeverni a port kedvenc italaiba, például vízbe, gyümölcslébe, teába vagy turmixba. Egy antioxidánsokban gazdag kezelésért hozzáadhatja a port pékárukhoz vagy megszórhat vele joghurtot, zabpelyhet. Kis kreativitással korlátlan módon élvezheti a baobabot és kihasználhatja az általa kínált egyedülálló egészségügyi előnyöket.
A baobab frissen vagy porított formában fogyasztható és különféle receptekhez adható
Lehetséges mellékhatások
Bár a legtöbb ember biztonságosan fogyaszthatja a baobabot, figyelembe kell venni néhány lehetséges mellékhatást.
Először is, a mag és a pép antinutrienseket tartalmaz, például fitátokat, tanninokat és oxálsavat, amelyek csökkenthetik a tápanyagok felszívódását és hozzáférhetőségét. A baobabban talált antinutriensek száma azonban túl alacsony ahhoz, hogy a legtöbb ember számára aggodalomra adjon okot, különösen, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely más egészséges, teljes ételekben gazdag.
Bizonyos aggályok merültek fel a baobabolajban lévő ciklopropenoid zsírsavak jelenlétével kapcsolatban is, amelyek zavarhatják a zsírsavszintézist és egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhatnak. A tanulmányok mégis azt mutatják, hogy ezek a káros vegyületek jelentősen csökkentek a feldolgozás során és valószínűleg nem okoznak problémát a legtöbb ember számára.
Végül a kutatás korlátozott a baobab terhes vagy szoptató nőkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, ezért a legjobb, ha mérsékelt szinten tartja a bevitelt, valamint konzultáljon orvosával, ha bármilyen kérdése vagy aggálya adódna.
A baobab hatását nem vizsgálták eléggé terhes vagy szoptató nők esetében, továbbá tartalmaz néhány antinutriens és ciklopropenoid zsírsavat, amelyek negatív hatással lehetnek a fogyasztóira, azonban a feldolgozás során ezek mennyisége csökkent
Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; Tartósítószermentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírmentes; Telített zsírtól mentes; Élelmi rostban gazdag; Nátriummentes/Sómentes
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 5 g
1 adag folyadékba, turmixba, müzlibe vagy túróba keverve
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők
100% bio baobab (adansonia digitata, majomkenyérfa) gyümölcshús
Összetevők táblázata
Energia |
911 kJ/218 kcal |
Zsír |
0,3 g |
- amelyben telített zsírsav |
0,1 g |
- amelyben egyszeresen telítetlen zsírsav |
0,1 g |
- amelyben többszörösen telítetlen zsírsav |
0,1 g |
Szénhidrát |
24,6 g |
- amelyben cukor |
19,9 g |
Rost |
55,1 g |
Fehérje (protein) |
2,4 g |
Só |
0,0 g |
C-vitamin (Aszkorbinsav) |
130,0 mg |
Kálium |
2290,0 mg |
Kalcium |
288,0 mg |
Magnézium |
166,0 mg |
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- Minőségi: Természetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.