Az amla, más néven az indiai egres, évezredek óta az ájurvédikus gyógyászat központi eleme. Az amla por magas vitaminkoncentrációval rendelkezik és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az energikusság, az emésztőrendszer egészsége és a vitalitás fenntartásához. Amla porunkat egész bogyóból készítik, alacsony hőmérsékleten szárítják és finomra őrlik. 100%-os tisztaságú.
Az amlát Indiában szent faként tisztelik, termését hosszú ideje fogyasztják és használják. Máig ez az Ájurvéda egyik legértékesebbnek tartott gyümölcse.
A BioMenü BIO AMLA por az egész gyümölcs kíméletes, alacsony hőfokú szárítása és őrlése után kerül a kapszulákba. 100%-ban természetes, GMO mentes és nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Rendkívül gazdag C-vitaminforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, tanninokat, aminosavakat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat.
Az amla hatásai és felhasználása
Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.
Az amla (indiai egres) ázsiai területeken őshonos gyümölcsfa. Számos kulináris és gyógyászati felhasználása létezik, különösen szülőföldjén, Indiában. C-vitaminban gazdag és állítólag potenciális antioxidáns és szív-egészségügyi előnyökkel jár.
Mi az amla?
Az amla (indiai egres) két tudományos néven is ismert - phyllanthus emblica és emblica officinalis. Ennek a kis fának sárgás-zöld virágai vannak, amelyek azonos színű, ehető bogyókká érnek. A gyümölcs körülbelül akkora, mint egy golflabda, csonthéjas maggal és vékony héjjal. Íze fanyar, kesernyés.
A gyümölcsöt Indiában főzéshez használják. Manapság a legtöbb étrend-kiegészítő szárított, porított gyümölcsből vagy gyümölcskivonatból készül. Továbbá a teljes növényt – beleértve a gyümölcsöt, a leveleket és a magokat – felhasználják a hagyományos indiai orvoslásban.
Az amla gyümölcseit Indiában főzéshez használják, máshol általában étrend-kiegészítőként alkalmazzák, a hagyományos indiai orvoslásban a teljes növényt hasznosítják
Potenciális előnyök
Az amlának számos potenciális előnye van, bár több, jó minőségű, emberre vonatkozó vizsgálatra van szükség a lehetséges hatások közül soknak a megerősítéséhez.
Gyomorégés
Egy 4 hetes, magas színvonalú tanulmány 68, gyomor-nyelőcső reflux betegségben (GERD) szenvedő, gyakori gyomorégéssel küzdő emberen vizsgálta a napi 1000 mg amla hatását a GERD tüneteire.
A kutatók megfigyelték, hogy az amla-csoportban nagyobb mértékben csökkent a gyomorégés és a reflux gyakorisága és súlyossága, mint a placebo csoportban.
Bár ez a tanulmány ígéretes, további kutatásokra van szükség az amla-kiegészítők gyomorégésre és GERD-re gyakorolt hatásainak teljes megértéséhez.
Öregedésgátló
Magas C-vitamin-tartalma miatt az amla ígéretes öregedésgátló hatással bírhat. A C-vitamin egy antioxidáns, amely segíthet megelőzni a sejtkárosodást, ami lelassíthatja a szervezet természetes öregedési folyamatait.
Az amla néhány öregedésgátló tulajdonsága:
- Bőr: Antioxidáns-aktivitása mellett az amla segíthet megakadályozni a kollagén lebomlását, amely szilárd, de rugalmas fehérjemátrixot képez a bőrben és a lágy szövetekben
- Haj: Thaiföldön az amla-kivonatot gyakran használják a haj növekedésének elősegítésére és néhány bizonyíték azt mutatja, hogy gátolhatja a hajhulláshoz hozzájáruló enzimek működését
- Szem: Kémcsőben végzett vizsgálatok során az amla-kivonat a szemsejtek mitokondriális egészségének javításával védelmet nyújtott az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) ellen
Rák
Kémcsőben és állatkísérletekben az amla-kivonat elölt bizonyos típusú rákos sejteket, beleértve az emlő, a méhnyak, a petefészek és a tüdőrákot.
Ezenkívül az amla-kivonat antioxidáns-aktivitása miatt szerepet játszhat a rák megelőzésében. Úgy tűnik, hogy az amla segíthet megakadályozni a daganat növekedéséhez és a rák kialakulásához vezető sejtmutációk kialakulását is.
Úgy gondolják, hogy az amlában található számos fitokémiai anyag, például tannin és flavonoid, a C-vitamin- és antioxidáns tartalommal együtt szerepet játszik a rák megelőzésében.
Az amlára és a rákra vonatkozóan azonban nem végeztek kutatásokat embereken, így ez a hatás korántsem igazolt. Ha rákkal küzd, feltétlenül kövesse az egészségügyi szakemberek tanácsait és ajánlásait.
Szívegészség
Az amla egyik leggyakoribb felhasználási területe a szív egészségének támogatása. Az amla számos módon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, beleértve:
- Antioxidáns hatások: Az amla-kivonat megvédhet a szívsérüléssel járó oxidatív károsodásoktól. Ezt számos állatkísérlet során igazolták.
- Szabályozza az endothel működését: Egy, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat szerint napi 1 gramm amla elfogyasztása ugyanolyan mértékben javította az endotheliális funkciót, mint az atorvasztatin.
- Gyulladáscsökkentő hatások: Humán vizsgálatok szerint az amla jelentősen csökkentheti a gyulladást, amelyet a szívbetegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezőjeként ismernek.
- Normalizálja a vér zsírszintjét: Humán vizsgálatok szerint javult a vérzsírprofil az amla szedése után, beleértve az alacsonyabb trigliceridszintet, az összes és az LDL (rossz) koleszterinszintet, valamint a megnövekedett HDL (jó) koleszterinszintet is.
- Csökkenti a vérnyomást: Az amla értágítóként segíthet csökkenteni a magas vérnyomásszintet. A magas vérnyomás a szívbetegségek kockázati tényezője.
- Trombocitaellenes hatások: Végül az amla-kiegészítők megakadályozhatják a vérrögképződést, amely az artériák elzárásával szívrohamot vagy szélütést okozhat.
Mégis – bár néhány emberi vizsgálatot végeztek ugyan – további kutatásokra van szükség, mielőtt az amla bizonyítottan hatékony szívegészségügyi kiegészítő lehet.
Vércukorszint
Állatkísérletek során kimutatták, hogy az amla segít csökkenteni a vércukorszintet.
Ezeket a hatásokat egy 32 emberben végzett kis tanulmányban is megfigyelték, amelyben napi 1-3 gramm amlapor 21 napon át történő bevitele jelentősen csökkentette az éhomi és étkezés utáni vércukorszintet a kontroll csoporthoz képest.
Tekintettel ezekre a vércukorszint-csökkentő hatásokra, az amla szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Ennek ellenére több magas színvonalú humán tanulmányra van szükség.
Májkárosodás
Patkányvizsgálatok során az amla-kivonat védett a magas zsírtartalmú étrend és a májra mérgező N-nitrozodietilamin által okozott májkárosodás ellen. Ez valószínűleg gyulladáscsökkentő és antioxidáns aktivitásának köszönhető.
Ezt a hatást azonban emberben még nem vizsgálták.
Immunegészség
Végül C-vitamin-tartalma miatt az amlának immunerősítő hatása lehet. Az amla a C-vitamin javasolt napi beviteli értékének körülbelül 600–800%-át tartalmazza.
A C-vitamin számos módon optimalizálhatja az immunrendszert. Antioxidáns, így csökkenti a sejtkárosodást és a gyulladást.
Míg a rövid távú gyulladás normális és egészséges immunválasz, a krónikus gyulladás folyamatos immunválasz, amely hozzájárulhat a rossz egészségi állapothoz.
A krónikus gyulladás az olyan állapotok kialakulásának fokozott kockázatával jár, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy az autoimmun rendellenességek.
Sőt, a C-vitamin támogathatja immunrendszert azáltal, hogy elősegíti a fagociták szaporodását, olyan speciális immunsejtekét, amelyek segítenek elpusztítani a káros betolakodókat. Ez segítheti a szervezetet védő antitestek kifejlesztésében, a vélt fenyegetések ellen.
Bio; Vegán; Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; Mesterséges színezékmentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Zsírszegény; Telített zsírtól mentes; Élelmi rostban gazdag; Nátriummentes/Sómentes
Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás
Egy adag = 3 kapszula
2x1 kapszula naponta, étkezések előtt
Gyümölcs- vagy zöldséglével célszerű bevenni, esetleg kevés mézzel és gyömbérporral kiegészítve
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők
100% bio amla (phyllanthus emblica) por; kapszulahéj: hidroxipropil-metil-cellulóz
Összetevők táblázata
Energia |
1353 kJ/323 kcal |
Zsír |
1 g |
- amelyben telített zsírsav |
0,1 g |
Szénhidrát |
63,6 g |
- amelyben cukor |
8,4 g |
Rost |
26,8 g |
Fehérje (protein) |
1,2 g |
Só |
0 g |
Kalcium |
196,1 mg |
Vas |
49,7 mg |
Átlagos értékek. Táplálkozási információinkat rendszeresen felülvizsgáljuk.
Figyelmeztetések
- Adagolás: Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Helyes táplálkozás:Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- Minőségi:Természetes termékről lévén szó, a táplálkozási tulajdonságok változhatnak a környezeti feltételektől függően, illetve az idő múlásával.
- Ha Ön terhes, szoptat, beteg vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt használna!
- Ha az orvosa nem nyitott az étrend-kiegészítők alkalmazására, keressen fel egy természetgyógyászt!